Máte
otázku?

Odstúpenie od zmluvy - nepojazdné auto


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Odstúpenie od zmluvy - nepojazdné auto

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či je možné odstúpiť od kúpnej zmluvy. Pred dvoma dňami som si kúpil auto v autobazare. Bolo mi síce tvrdené, že auto je opotrebované, ale nikto mi nepovedal, že je motoricky neschopné. Na skúšobnej jazde to vyzeralo v poriadku a predajca tvrdil, že auto je v dobrom technickom stave a má iba menšie chyby na kráse, ktoré mi aj vymenoval. Kúpil som teda auto a zobral ho domov. Na druhý deň, však, nastali problémy s autom. Bol som s tým u predajcu a ten mi povedal, že si mám navštíviť akejkoľvek servis, aby zistili, prečo je auto neschopné. Ráno som tak urobil a priniesol som aj predbežné naceniteľné. Bol mi povedané, že žiadne také nepríjmu. Keď som zistil, že auto, za ktoré som dal skoro všetky peniaze, je nepojazdné (má poruchy, o ktorých som nebol informovaný a ktoré sa nemohli stať za jednu noc) a je potreba doňho investovať ešte nemalé peniaze, požadoval som vrátenie peňazí, čo mi bolo zamietnuté, aj keď som to požiadal písomne. Teraz sa pýtam, ako mám postupovať ďalej? Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Odstúpenie od zmluvy - nepojazdné auto

Dobrý deň, vo Vašom prípade Vám odporúčam od kúpnej zmluvy odstúpiť v zmysle ustanovenia § 597 Občianskeho zákonníka. 

§ 597

(1)

Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.

(2)

Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým.

Odstúpením od zmluvy sa kúpna zmluva zrušuje od počiatku. Tzn. že si účastníci zmluvy (kupujúci a predávajúci) musia vzájomne vrátiť všetky plnenia, ktoré si navzájom poskytli. Vy budete musieť vrátiť auto a oni Vám zaplatenú kúpnu cenu. Od zmluvy Vám odporúčam odstúpiť písomne, pričom Vám odporúčam doručiť im odstúpenie od zmluvy buď osobne alebo poštou v obálke s doručenkou. Je potrebné vedieť, že odstúpenie od zmluvy je jednostranným úkonom, tzn. že nie je potrebné, aby to druhý účastník kúpnej zmluvy akceptoval a rovnako to nemôže neakceptovať. Rovnako vo Vašom prípade prichádza do úvahy aj odstúpenie od zmluvy z dôvodu, že ste boli uvedený do omylu. Mám za to, že je nemysliteľné, aby predávajúci nevedel o takejto vade motorového vozidla, ktoré ho robí skoro nepojazdným. V prípade, že by Vám po odstúpení od zmluvy nechceli vrátiť zaplatenú kúpnu cenu motorového vozidla, môžete túto sumu od nich následne vymáhať súdnou cestou.

Trápi vás "Odstúpenie od zmluvy - nepojazdné auto" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odstúpenie od zmluvy - nepojazdné auto" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.