Máte
otázku?

Odstránenie otca z rodného listu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Odstránenie otca z rodného listu

Dobrý deň. Momentálne sa nachádzam v pomerne komplikovanej situácii. Súdim sa s mojím otcom ohľadne výživného, avšak ako študentka druhého ročníka vysokoškoly sa blížim ku koncu štúdia, po ktorom mi výživné automaticky upadne. Keďže som už plnoletá a musím sama podať návrh, rada by som sa opýtala na možnosť odstránenia mena môjho otca z rodného listu. Môj otec sa o mňa nezaujíma, nestretávame sa už zhruba 14 rokov od rozvodu. Je notorickým neplatičom výživného, má množstvo dlhov, problémy s alkoholom a vo všeobecnosti je nespoľahlivý. Vzhľadom na to, že nemáme žiadny vzťah, je nespoľahlivý a obávam sa možných komplikácií v budúcnosti z jeho strany, nechcem, aby bol naďalej uvádzaný v mojom rodnom liste. Rovnako si už neželám nosiť jeho priezvisko. Som si stopercentne istá, že je môj biologický otec. Po ukončení štúdia by som rada podala príslušný návrh na súd, avšak neviem, či sú splnené všetky podmienky, čo konkrétne uviesť do žiadosti a ako celý proces prebieha. Mám tiež pochybnosti o tom, či je takýto krok vôbec možný. Za akékoľvek korektné informácie ďakujem vopred.

Odpoveď: Odstránenie otca z rodného listu

Dobrý deň,

podľa § 96 ods. 1 zákona č. 300/2005 Z. z. o rodine v účinnom znení (ďalej len "zákon o rodine") ak je to potrebné v záujme dieťaťa a ak uplynula rodičom dieťaťa lehota ustanovená na zapretie otcovstva, môže súd na návrh dieťaťa rozhodnúť o prípustnosti zapretia otcovstva.

Z uvedeného ustanovenia teda vyplýva, že ak už nemôže zaprieť otcovstvo Váš otec, pretože mu uplynula lehota na zapretie otcovstva (pričom táto lehota je 3-ročná odo dňa, keď sa dozvedel o skutočnostiach dôvodne spochybňujúcich, že je otcom dieťaťa, ktoré sa narodilo jeho manželke, zaprieť na súde, že je jeho otcom), môže podať návrh na povolenie prípustnosti zapretia otcotvsta. To je prvá fáza konania, v ktorom súd povolí alebo nepovolí samotné podanie návrhu na zapretie otcovstva. Iba ak by súd mal za preukázané, že sú splnené podmienky (ktorými je, že zapretie otcovstva je vo Vašom najlepšom záujme a a že Vášmu otcovi uplynula lehota na zapretie otcovstva) na povolenie prípustnosti zapretia otcovstva, mohli by ste podať samotný návrh na zapretie otcovstva.

Treba ale uviesť že vo Vašom prípade nie sú naplnené podmienky na povolenie prípustnosti zapretia otcovstva na Váš návrh, pretože z rozhodovacej praxe súdov vyplýva, že splnenie podmienky - "ak je to potrebné v záujme dieťaťa" - sa neposudzuje podľa Vami uvádzaných kritérií ako je starostlivosť o Vás, stretávanie a pod., ale súdna prax vykladá uvedený pojem tak, že povolenie prípustnosti zapretia otcovstva na návrh dieťaťa je v záujme dieťaťa napr. vtedy ak je potrebné zosúladiť biologické rodičovstvo s právnym (o taký prípad ale podľa toho čo uvádzate vo Vašom prípade nejde).

Na záver je nutné uviesť, že ak by aj bolo povolené pripustenie podania návrhu na zapretie otcovstva Vami, v tejto 2. fáze konania (konania o samotnom zapretí otcovstva) súd spravidla vykonáva znalecké dokazovanie vykonaním DNA testov. Ak by sa potvrdilo, že Váš otec zapísaný v matrike je aj Vaším biologickým otcom, Váš návrh na zapretie otcovstva by bol zamietnutý.

Na základe vyššie uvedených dôvodov možno konštatovať, že slovenský právny poriadok umožňuje dieťaťu podať návrh na zapretie otcovstva len vo výnimočných prípadoch - ak sa má takto dosiahnuť napr. zosúladenie právneho a biologického rodičovstva. Len z dôvodu, že otec má dlhy alebo sa o dieťa nestará či neplatí výživné neumožňuje slovenský právny poriadok zaprieť otcovstvo, či už na návrh otca alebo dieťaťa.

Trápi vás "Odstránenie otca z rodného listu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odstránenie otca z rodného listu (Rodinné právo)

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, ako sa dá odstrániť otec z papierov, aby som po ňom nezdedila dlhy a exekúcie.
Ďakujem za radu. Vladimíra

Odpoveď: Odstránenie otca z rodného listu

(odpoveď odoslaná: 21.09.2021)

Dobrý deň,
otca z rodného listu jednoducho odstrániť nemôžete.

V prípade úmrtia otca môžete dedičstvo odmietnuť v celosti a nenesiete tak žiadnu zodpovednosť za jeho dlhy. Ak dedičstvo odmietnete, hľadí sa na Vás ako keby ste sa smrti poručiteľa nedožili.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odstránenie otca z rodného listu (Rodinné právo)

Dobrý deň. Rada by som sa spýtala, čo sa stane s exekúciou, ktorú som musela vykonať na bývalého priateľa, aby som dostala náhradné výživné, ak mám rozsudok o zapretí otcovstva? Budem, ako matka na rodičovskej dovolenke, musieť túto sumu uhradiť? Ďakujem vám za skorú odpoveď.

Odpoveď: Odstránenie otca z rodného listu

(odpoveď odoslaná: 28.07.2018)

Dobrý deň,

ak bolo otcovstvo zapreté voči bývalému priateľovi, voči ktorému sa vedie exekúcia, potom odpadol dôvod na jej pokračovanie, pretože nemá povinnosť plniť vyživovaciu povinnosť ak nie je otcom. Podľa § 61n ods. 1 písm. b) Exekučného poriadku, môže oprávnený požiadať o zastavenie exekúcie. V takom prípade exekútor zastaví exekúciu. Ak sa pýtate na to, či budete musieť vrátiť bývalému priateľovi výživné, ktoré Vám vyplatil, sú na to rôzne názory. Podľa judikatúry, ak by bol určený aj nový právny otec, mal by možnosť žiadať nahradiť bezdôvodné obohatenie od neho. Ak však otec určený nie je, má právo žiadať náhradu od matky, teda od Vás. Ako som však uviedol, nie sú na to jednotné názory. Okrem toho je pravdepodobné, že budete znášať aj trovy exekúcie. 


Podotázka: Odstránenie otca z rodného listu (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa návrhu na zapretie otcovstva. Otec je uvedený v rodnom liste, pracuje a má hypotéku, a žiada odo mňa súdne vyživovaciu povinnosť. Mám 23 rokov. Na čo by som sa mal v návrhu prioritne zamerať? Dočítal som sa, že je to potrebné v záujme dieťaťa. Aké dôvody by mohli hrať v môj prospech? Veľmi pekne Vám vopred ďakujem za akúkoľvek odpoveď.

Odpoveď: Odstránenie otca z rodného listu

(odpoveď odoslaná: 24.08.2017)

Dobrý deň,

skutočnosť, že od Vás otec žiada výživné ešte neznamená, že na neho má nárok. To bude predmetom dokazovania v súdnom konaní, kde súd na základe všetkých relevantných skutočností uváži, či otcovi nárok na výživné vznikol, alebo nie. Nárok rodiča na výživné vyplýva z ustanovenia § 66 a 67 Zákona o rodine.

§ 66

Deti, ktoré sú schopné samy sa živiť, sú povinné zabezpečiť svojim rodičom primeranú výživu, ak to potrebujú.

§ 67

(1) Každé dieťa plní vyživovaciu povinnosť voči rodičom v takom rozsahu, aký zodpovedá pomeru jeho schopností, možností a majetkových pomerov k schopnostiam, možnostiam a k majetkovým pomerom ostatných detí.

(2) Vyživovacia povinnosť medzi manželmi a poskytovanie príspevku na výživu rozvedenému manželovi predchádza vyživovaciu povinnosť detí voči rodičom.

Uvádzate, že otec pracuje, potom predpokladám, že je schopný sa o seba postarať, a preto by súd jeho návrh s najväčšou pravdepodobnosťou zamietol.

 

Pokiaľ ide o zapretie otcovstva, najskôr by ste v jednom konaní museli preukázať právny záujem na tomto zapretí (podľa Vašej otázky to, že nechcete platiť výživné). Ak by súd pripustil, že existuje Váš právny záujem na zapretí až potom by nasledovalo druhé konanie o zapretie otcovstva, kde by ste museli preukázať, že skutočne dotyčný muž nie je otcom. Ak však Vašim otcom je, potom by ste v tomto konaní boli neúspešný.

Odporúčam Vám poradiť sa s advokátom osobne vo Vašom okolí.


Trápi vás "Odstránenie otca z rodného listu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odstránenie otca z rodného listu (Rodinné právo)

Dobrý deň. Rád by som sa opýtal, či po vydaniu rozsudku súdom o vzdaní sa otcovstva môžem ísť s týmto rozsudkom na matriku, a na základe tohto rozhodnutia ma môžu zo záznamov v rodnom liste vymazať, alebo je potrebné podať ďalší návrh na súd na zmazanie z rodného listu, ktorý vydajú na základe predošlého rozhodnutia. Ďakujem.

Odpoveď: Odstránenie otca z rodného listu

(odpoveď odoslaná: 22.12.2016)

Dobrý deň, vychádzajúc zo zákona o matrikách je možné uviesť, že ak súd vydá rozsudok o zapretí otcovstva (nie o vzdaní sa, taký pojem zákon o rodine nepozná) je povinný vydanie takéhoto rozhodnutia oznámiť príslušnej matrike, ktorá vydala rodný list maloletého dieťaťa. Súd vydanie a existenciu takého rozhodnutia musí po právoplatnosti rozhodnutia oznámiť tejto matrike. Matrika na základe toho vykoná zmenu v rodnom liste maloletého dieťaťa. Odporúčam Vám po právoplatnosti rozhodnutia o zapretí otcovstva na matrike zistiť, či im súd doručil rozhodnutie a ak nie, tak rozhodnutie predložiť matrike sám. Na základe toho následne matrika vykoná zmenu v rodnom liste maloletého dieťaťa.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odstránenie otca z rodného listu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.