Máte
otázku?

Odmietnutie prijatia do zamestnania - odpis z registra trestov so záznamom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Odmietnutie prijatia do zamestnania - odpis z registra trestov so záznamom

Dobrý deň, rodinný známy mal nastúpiť do zamestnania 1. 4. 2017. Prešiel výberovými kolami cez personálnu agentúru, aj budúceho zamestnávateľa. Od budúceho zamestnávateľa dostal z HR dokumenty k podpisu pred podpisom pracovnej zmluvy: Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, Protokol o priebehu predzmluvných vzťahov, Osobný dotazník, Vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane. Zmluva mala byť podpísaná 1. 4. 2017. Zatiaľ mu poslali akceptačný list s platobným dekrétom s info, že je to pre nich morálne záväzné, že ho zamestnajú, áno viem, že to však nie je právne napadnuteľné, ale príbeh pokračoval ďalej : Všetko začal vybavovať, avšak pani z HR začala požadovať aj odpis z registra trestov. Známy pani z HR tekefonicky vysvetlil, že má v odpise záznamy 2 z roku 1996 a 2002 a prihliada sa na ne, akoby sa skutok nestal. Raz z dôvodu amnestie rok 1998 a druhý krát podľa paragrafu 60/4 tr.z Známy nebol nikdy vo väznení, išlo vždy o odňatie slobody podmienečne. Skutky, za ktoré bol obžalovaný nesúvisia s výkonom práce, ktorú mal vykonávať (obchodný manažér s bezpečnostnými dverami), t.j žiadne vykrádania, ekonomické ani obchodné trestné činy. Išlo o prehrešky z mladosti ( fyzické napadnutie a držanie omamnej látky). Teda pani z HR mailom poslal odpis. Následne ho personalistka z HR z budúceho zamestnania informovala, že s ním nakoniec nebudú spolupracovať z dôvodu záznamov v odpise registra trestov. Avšak daná firma v protokole o priebehu predzmluvných vzťahov uvádza : " bod 4 : žiadnou osobou v názov firmy neboli od uchádzača vyžadované informácie o tehotenstve o rodinných pomeroch o bezúhonnosti. " práve preto mám otázky : Prečo ak aj v odpise je uvedené, že sa má prihliadať na odsúdeného, ako by sa skutok nikdy nestal sa budúci zamestnávateľ v mailovej komunikácií vyjadrí, že ho neprijímajú z dôvodu záznamov v odpise? Výpis ma čistý. Prečo na jednej strane firma xy dáva podpisovať budúcim zamestnancom už vyššie citovaný bod 4? Dokedy ma človek riadne žijúci a vedúci usporiadaný rodinný život pykať za mladícku nerozvážnosť? Sú možnosti požadovať ospravedlnenie za poškodenie vlastného mena? T. J morálne aj finančne? Ďakujem moc za spätnú väzbu.

Odpoveď: Odmietnutie prijatia do zamestnania - odpis z registra trestov so záznamom

Dobrý deň, toto sú presne prípady, na ktoré človek nemyslí, keď je mladý. 

Zamestnávateľ môže od fyzickej osoby, ktorá sa uchádza o prvé zamestnanie, vyžadovať len informácie, ktoré súvisia s prácou, ktorú má vykonávať. Zamestnávateľ môže od fyzickej osoby, ktorá už bola zamestnávaná, požadovať predloženie pracovného posudku a potvrdenia o zamestnaní.

Zamestnávateľ nesmie vyžadovať od fyzickej osoby informácie

a) o tehotenstve,

b) o rodinných pomeroch,

c) o bezúhonnosti s výnimkou, ak ide o prácu, pri ktorej sa podľa osobitného predpisu vyžaduje bezúhonnosť, alebo ak požiadavku bezúhonnosti vyžaduje povaha práce, ktorú má fyzická osoba vykonávať,

d) o politickej príslušnosti, odborovej príslušnosti a náboženskej príslušnosti.

 

To znamená, že nemôžu od neho za každých okolností žiadať odpis z registra trestov.

 

Ak zamestnávateľ pri vzniku pracovného pomeru poruší povinnosti ustanovené vyššie, fyzická osoba má právo na primeranú peňažnú náhradu. Výšku peňažnej náhrady zákonník neustanovuje. Určite by sa však mala zohľadňovať pri peňažnej náhrade aj výška mzdy.

 

Ak by zamestnávateľ vyžadoval od uchádzača „zakázané“ informácie, prípadne by porušil zásadu rovnakého zaobchádzania, hrozí mu tiež pokuta od inšpektorátu práce.

 

 

Trápi vás "Odmietnutie prijatia do zamestnania - odpis z registra trestov so záznamom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odmietnutie prijatia do zamestnania - odpis z registra trestov so záznamom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.