Máte
otázku?

Odmietnutie poistného plnenia. Čo ďalej ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Odmietnutie poistného plnenia. Čo ďalej ?

Dobrý vecer, obraciam sa na Vas s otázkou, ako možem ďalej postupovať. Začnem od začiatku. 26.8 v čase priblizne 0:55 ma partnerka zobudila s tým, ze počuje výbuchy. Šiel som sa pozriet k oknu a videl som naše vozidlo v plameňoch. Volal som hasičov, kde mi oznámili, ze uz to majú hlásené. Rýchlo som sa obliekol a bežal dole, aby som sa snažil uhasiť auto, lebo v kufri som mal hasiaci prístroj. Nakolko uz bola baterka roztopena, centrálny zámok uz nefungoval, tak mi nezostalo nic iné, len sa prizerať, ako nám horí auto. Po asi 5 minútach prišli hasiči, auto uhasili. Potom prišla vyšetrovateľka s technikom, pofotili, pýtali sa ma pár veci a oznámili mi, aby som v priebehu dňa prišiel na výsluch. Následne odišli. Bolo asi 3 ráno, volal som na linku xyz /meno poisťovne  bolo vymazané/,  aby som nahlásil poistnú udalosť. Poslali mi odťahovku, ktora odtiahla auto do servisu. Bolo nieco okolo 4 ráno, keď som sa vrátil do bytu. Samozrejme, zaspať som nemohol. Okolo obeda som šiel na políciu, kde som vypovedal, pýtali sa ma , kde som auto nechal a podobne. Vsetko som im zodpovedal. Následne som vybavil ešte pracovne záležitosti a vrátil sa domov. Okamžite som si šiel ľahnúť. Na druhý den ráno pri raňajkách sme s partnerkou preberali daný incident a oznámila mi, ze auto som ale parkoval inde, ako sa našlo. Po uistovaniach, ci tomu tak vážne bolo, som na další den šiel na políciu, aby som doplnil, ze auto mi asi bolo odcudzené. Za pár dni to z Obvodného oddelenia odstúpili na kriminalku, kde mi po 2 mesiacoch prišlo uznesenie, ze páchateľ sa nenašiel. Vsetky veci, ktoré po mne chcela poisťovňa a ešte aj nad rámec povinnosti (vyžiadali si odomna kópiu policajného spisu) som im dal a dnes mi prišlo vyjadrenie, ze na základe správy od hasičov mi zamietaju plnenie a ze moja výpoveď bola len účelová. Čiže nie na základe policajného vyšetrovania, ale len na základe správy hasičov. Moja otázka teda je, ako sa možem voči zamietnutiu brániť? Urobilo to neskutočnú paseku v živote, mame malinké dieťatko, auto nám treba a nejaký hajzel si z rozkoše dovolí podpáliť auto. Vopred dakujem za prípadnú odpoved a ostavam s pozdravom.

Odpoveď: Odmietnutie poistného plnenia. Čo ďalej ?

Dobý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovné :

1./ Podľa ust. Obč. zákonníka právo na poistné plnenie vznikne /§ 797/,  ak nastane skutočnosť, s ktorou je spojený vznik povinnosti poistiteľa plniť (poistná udalosť).

2./ Pozerali sme Vaše poistné podmienky pre poistenie auta, kde sú uvedené dôvody zamietnutia poistného plnenia /čl. XI./  : Poisťovateľ je oprávnený zamietnuť poistné plnenie, ak poistník alebo poistený alebo oprávnená osoba: a) nepravdivo alebo neúplne uvedie podstatné skutočnosti týkajúce sa vzniku a priebehu poistnej udalosti,

b) nepravdivo alebo neúplne uvedie skutočnosti ovplyvňujúce podmienky likvidácie poistnej udalosti, najmä určenie

výšky poistného plnenia.

3./ Nevieme, čo je uvedené v liste, ktorý Vám bol zaslaný. Ale tvrdenie poisťovne o účelovosti Vašej výpovede na polícii je konštatovanie poisťovne a zrejme len z uvedeného dôvodu /ich tvrdenie/ bolo zamietnuté poistné plnenie. Ak ste splnil podmienky zmluvy a VPP poistné plnenie Vám malo byť poskytnuté.

4./ Odporúčame v uvedenej veci obrátiť sa so žiadosťou o prešetrenie postupu poisťovne na Národnú banku Slovenska ako dohliadajúci orgán nad poisťovňami.

 

Trápi vás "Odmietnutie poistného plnenia. Čo ďalej ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odmietnutie poistného plnenia. Čo ďalej ? (Občianske právo)

Dobrý deň, pred rokom som si uzatvorila životnú poistku, v ktorej som si pripoistila kritické choroby. V máji mi bolo diagnostikované skleróza multiplex a poslala som do poisťovne žiadosť o poistné plnenie. Proces sa naťahoval 4 mesiace, vyžadovali odo mňa lekárske správy z minulosti a nakoniec moju žiadosť zamietli. Odôvodnili to tým, že pri uzatváraní zmluvy som vedome uviedla nepravdivé informácie o svojom zdravotnom stave. Poisťovňa teraz chce odstúpiť od zmluvy. Chcela by som sa takouto cestou informovať, či má zmysel sa odvolávať a riešiť to právnou cestou, keďže som možno sama pochybila pri uzatváraní zmluvy. Finančný agent, ktorý so mnou uzatváral zmluvu, sa ma len stručne opýtal, či mám nejaké vážne zdravotné problémy. Na to som odpovedala nie, keďže mi nebolo bližšie vysvetlené, čo sa považuje za zdravotné problémy. A teraz som zistila, že im stačí, že som sa liečila na odbornej ambulancii na to, aby odstúpili od zmluvy a nevyplatili mi nič. Vopred veľmi pekne ďakujem za váš názor. S pozdravom, M.

Odpoveď: Odmietnutie poistného plnenia. Čo ďalej ?

(odpoveď odoslaná: 17.09.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Začneme kúskom právnej teórie. Podľa ust. § 793 a nasl. Obč. zákonníka platí  (citujeme) :
"§ 793 : 
(1) Kto s poistiteľom uzaviera poistnú zmluvu, je povinný odpovedať pravdivo a úplne na všetky písomné otázky poistiteľa týkajúce sa dojednávaného poistenia. To platí tiež, ak ide o zmenu poistenia.
(2) Túto povinnosť má aj ten, na ktorého majetok, život alebo zdravie alebo zodpovednosť za škody sa má poistenie vzťahovať, aj keď poistnú zmluvu sám neuzaviera.

§ 802 : 
(1) Pri vedomom porušení povinností uvedených v ustanoveniach § 793 môže poistiteľ od poistnej zmluvy odstúpiť, ak pri pravdivom a úplnom zodpovedaní otázok by poistnú zmluvu neuzavrel. Toto právo môže poistiteľ uplatniť do troch mesiacov odo dňa, keď takú skutočnosť zistil; inak právo zanikne.
(2) Ak sa poistiteľ dozvie až po poistnej udalosti, že jej príčinou je skutočnosť, ktorú pre vedome nepravdivé alebo neúplné odpovede nemohol zistiť pri dojednávaní poistenia a ktorá pre uzavretie poistnej zmluvy bola podstatná, je oprávnený plnenie z poistnej zmluvy odmietnuť; odmietnutím plnenia poistenie zanikne."

Náš názor :

V otázke uvádzate, že Vám nebolo vysvetlené, čo sú to zdravotné problémy.  Nevieme, aký bol obsah dotazníka, ktorý ste v nadväznosti na poistenie kritických chorôb vypĺňali a aké poučenia obsahoval. 
Je potrebné vychádzať z poistných podmienok, kde by malo byť poistenie kritických chorôb podrobne upravené, aké práva a povinnosti z tohto druhu poistenia vyplývajú, ako aj to aké sú podmienky tohto poistenia.
Pre posúdenie toho, či poisťoivňa postupovala správne, je podľa nášho názoru potrebné zistiť resp. určiť príčinnú súvislosť medzi návštevami odbornej ambulancie a výsledkami vtedy vykonaných vyšetrení a podstatou choroby terajšej, ktorá je kritickou chorobou podľa PZ, a aké je medzi týmito lekárskymi správami a zisteniami časové rozpätie. Alebo inakšie : či vyšetrenia a ich závery v odbornej ambulancii možno charakterizovať ako znaky alebo symptómy choroby, ktorá Vám bola diagnostikovaná až teraz v čase platnosti poistenia kritických chorôb a teda už v čase dojednania poistenia kritických chorôb ste o tejto chorobe vedeli. Prípadne by ste mohli žiadať znalecký posudok.
Poistné podmienky poisťovne by mali stanovovať pre tento účel aj určité prechodné obdobie, kedy až môže byť diagnostikovaná  kritická choroba po uzatvorení poistnej zmluvy /napr. 5 mesiacov/,  a až po uplynutí uvedenej doby môže dôjsť k diagnostikovaniu choroby v nadväznosti na poistné krytie a teda aj poistné plnenie.

Odporúčame zvážiť tieto okolnosti, ako aj dôvody uvedené zo strany poisťovne. Ale bránenie sa nie je nikdy zakázané.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odmietnutie poistného plnenia. Čo ďalej ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.