Máte
otázku?

Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu

Dobrý deň, sme bezpodieloví spoluvlastníci pozemku (bratranci). Traja z majiteľov nám zaslali "Návrh spoluvlastníkov na odkúpenie spoluvlastníckeho podielu", v ktorom uvádza, že koná v zmysle § 140 Občianskeho zákonníka a že máme predkupné právo na tieto podiely. Ďalej sa uvádza, že máme v lehote do dvoch mesiacov uzavrieť kúpnu zmluvu a zaplatiť kúpnu cenu. Ak tak neurobíme, že prevedie svoje podiely na inú osobu ako spoluvlastníka (majiteľa susedného pozemku, ktorý ich oslovil, že má záujem náš pozemok kúpiť). Keďže ide o rodinný majetok dohodli sme sa ústne s predávajúcimi, že svoje právo uplatníme a podiely odkúpime. Avšak v stanovenej lehote sme neuzatvorili zmluvu a nevyplatili cenu, pretože my ako kupujúci sme v súčasnosti vo veľmi zložitej rodinnej situácii (a keďže sme boli dohodnutí, že pozemok kúpime, dohodli sme sa, že počkáme a zmluvu uzatvoríme trocha neskôr). Teraz volal majiteľ susedného pozemku (ktorý sa už roky snaží o kúpu nášho pozemku) a domáhal sa, aby mu bratranci pozemok predali, lebo na kúpu má zákonné právo a že ak tak neurobia, že ich zažaluje na súde a spor samozrejme vyhrá. Keďže sused uviedol meno jeho právnej zástupkyne a my sa osobne poznáme, tak som jej volala - bola neoblomná a povedala, že zákon hovorí jednoznačne - do dvoch mesiacov uzavrieť zmluvu a vyplatiť, keďže sme tak neurobili majú bratranci povinnosť pozemok predať susedovi. Keď som sa jej pýtala, či je možné, že by si bratranci predaj rozmysleli a pozemok nepredali, zostala veľmi prekvapená a povedala mi, že prečo by to robili, veď sú v núdzi a peniaze potrebujú, na čo som jej povedala, že by jednoducho zmenili názor - nepáčilo sa jej to. Keďže ide o rodinný pozemok a my by sme chceli, aby pozemok v rodine naďalej aj zostal, Chcela by som sa spýtať: - zaväzuje bratrancov "Návrh spoluvlastníkov na odkúpenie spoluvlastníckeho podielu" k tomu, že musia pozemok predať susedovi? - je možné, že by bratranci povedali, že si predaj rozmysleli a pozemok sa rozhodli nepredať? - dá sa táto situácia vyriešiť tak, aby pozemok zostal v rodine (a samozrejme, aby sme sa vyhli súdnym sporom)? Ďakujem pekne za pomoc.

Odpoveď: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu

Dobrý deň, pokiaľ bratranci neuzatvorili žiadnu zmluvu so susedom, potom sused nemá právo na tento pozemok. Bratranci môžu kedykoľvek zmeniť svoj sľub, ktorý dali ústne susedovi.

Podľa zákona platí, že ústna zmluva týkajúca sa nehnuteľnosti je neplatná.

Takže sa vôbec nemusíte obávať, k žiadnemu súdnemu konaniu nedôjde. Pokiaľ by to sused chcel riešiť súdnou cestou, budeme Vás zastupovať aj bezplatne.

Nemyslím si však, že by to sused urobil.

Advokátka, s ktorou ste volali Vám nehovorila pravdu, chcela Vás presvedčiť o tom, aby sa to predalo.

Trápi vás "Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, sme traja súrodenci. Otec vlastní rodinný dom. Jeden z mojich bratov potrebuje po rozvode vyplatiť svoju manželku a požiadal ma o pôžičku. Dohodli sme sa, že mu peniaze poskytnem výmenou za jeho budúci podiel na otcovom rodinnom dome, teda odkúpim jeho podiel. Aký typ zmluvy by som mal s ním uzatvoriť?

Odpoveď: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu

(odpoveď odoslaná: 22.04.2024)

Dobrý deň, za právneho stavu ako  je uvedený v otázke, môžete s bratom uzatvoriť len zmluvu o pôžičke.

Vec sa má tak, že ak žijúci otec je vlastníkom rodinného domu, potom sa vy ako súrocenci, a teda ani žiaden z vás jednotlivo sa nemôžete vzdať svojho podielu na budúcom dedičstve, lebo toto dedičstvo nateraz v podstate ani neexistuje - otec žije a môže so svojim majetkom nakladať podľa svojho uváženia. V konečnom dôsledku /to už by bol zrejme extrém/, vy ako súrodenci sa nemusíte dožiť úmrtia otca. Toľko pre vysvetlenie.

Riešením by bolo, aby otec vám ako svojho synovi daroval 2/3 rodinného domu a súrodencovi, ktorý pôžičku nepotrebuje by daroval 1/3 domu, samozrejme so spísaním dohody o vecnom bremene v prospech otca spočívajúce v práve doživotného bývania. Následne by ste s bratom uzatvorili buď zmluvu o pôžičke, alebo by ste mu peniaze darovali. Otázkou je kedy dôjde k rozvodu a aký bude výsledok vyporiadania bezpodielovího spoluvlastníctva manželov po rozvode. Otázka vyplatenia, v akej sume, jeho následne budúcej manželky je nateraz tiež bez poznania konkrétnych okolností a znalostí vecou ich dohody, ktorú by ste mali samozrejme vidieť.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, prosím o radu ohľadom spoluvlastníctva. Po smrti našej sestry, vzhľadom na veľké množstvo exekúcií, prešiel jej podiel na spoločnom majetku po našich rodičoch na štát. Existuje možnosť požiadať štát o vykúpenie tohto podielu? Ako spoluvlastníci, máme predkupné právo? Môže o vykúpenie podielu požiadať aj len jedna z nás, keďže nás je päť sestier? Na ktorý orgán alebo inštitúciu je potrebné zaslať žiadosť o vykúpenie podielu? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu

(odpoveď odoslaná: 27.03.2024)

Dobrý deň, v súvislosti s Vašou otázkou o odkúpení podielu, ktorý prešiel na štát v dôsledku exekúcií, je potrebné uviesť, že spoluvlastníci majú zákonné predkupné právo k spoluvlastníckym podielom podľa Občianskeho zákonníka. Toto znamená, že v prípade predaja spoluvlastníckeho podielu máte ako spoluvlastníci prednosť pred inými záujemcami. Pokiaľ ide o možnosť požiadať štát o odkúpenie daného podielu, predkupné právo Vám dáva možnosť byť preferovaným kupcom v prípade, že štát sa rozhodne tento podiel predávať. Ohľadom Vašej konkrétnej situácie, kde máte viacero sestier ako spoluvlastníkov, môže o odkúpenie podielu požiadať aj len jedna z Vás, ale je dôležité mať na pamäti, že v praxi by sa mali takéto záležitosti riešiť dohodou medzi všetkými spoluvlastníkmi. O konkrétnej procedúre a mieste, kam poslať žiadosť o odkúpenie podielu, môže rozhodovať konkrétny orgán štátu, ktorému daný podiel momentálne patrí, preto odporúčam obrátiť sa priamo na tento orgán so žiadosťou o informácie, ako postupovať v konkrétnom prípade.


Podotázka: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcel by som sa vás opýtať, ako je možné, že jeden pán dokázal prepísať na seba spoluvlastnícke podiely na pozemku a prístupovú cestu, po ktorej teraz zakazuje vstup na susediace pozemky bez toho, aby sa konalo zasadnutie alebo schôdza vlastníkov pozemkov. Ďakujem.

Odpoveď: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu

(odpoveď odoslaná: 15.05.2023)

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame, že nedodržanie predkupného práva voči ostatným spoluvlastníkom v zmysle ust. § 140 Občianskeho zákonníka nezakladá neplatnosť kúpnej zmluvy. Katastrálny odbor okresného úradu splnenie podmienok v zmysle ust. § 140 Občianskeho zákonníka neskúma.

Podľa ust. § 140 Obč. zákonníka platí :

"Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."

Zjednodušene povedané, ak spoluvlastník nehnuteľnosti nedodržal predkupné právo ostatných podielových spoluvlastníkov na nehnuteľnosti i keď toto mal urobiť a predal svoj spoluvlastnícky podiel cudzej tretej osobe, potom možnosťou na strane spoluvlastníkov, ktorých predkupné právo bolo porušené je možnosť využiť právne prostriedky ochrany a to nasledovné :

1./ Oprávnený z predkupného práva (poškodený spoluvlastník) sa môže domáhať, aby aby nový podielový spoluvlastník mu ponúkol svoj podiel na predaj v zmysle § 603 ods. 3 a to aj súdnou žalobou o nahradenie prejavu vôle predať mu spoluvlastnícky podiel.

2./ Druhým prostriedkom je dovolanie sa neplatnosti kúpnej zmluvy zo podielového/podielových  spoluvlastníkov, vzhľadom na to, že porušenie predkupného práva spôsobuje len tzv. relatívnu neplatnosť kúpnej zmluvy, v dôsledku čoho sa tento právny úkon považuje za platný až do momentu dovolania sa neplatnosti. V tomto prípade treba na súde uplatniť žalobu ako voči pôvodnému podielovému spoluvlastníkovi, tak aj voči novému podielovému spoluvlastníkovi.

Pokiaľ ide o užívanie prístupovej cesty, poukazujeme na ust. § 127 ods. 3 Občianskeho zákonníka :

"Vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Ak tým vznikne škoda na pozemku alebo na stavbe, je ten, kto škodu spôsobil, povinný ju nahradiť; tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť."   Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta.
Trápi vás "Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem predať svoj podiel pôdy, ktorý som zdedil po matke. Ako mám postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu

(odpoveď odoslaná: 24.10.2022)

Dobrý deň,
stačí nájsť záujemcu a dohodnúť sa s ním na podmienkach predaja. Následne pre dodržanie predkupného práva ostatných podielových spoluvlastníkov je nutné dať im ponuku na predaj Vášho podielu za vopred dohodnutých podmienok so záujemcom. V prípade, že by ste podielových spoluvlastníkov neoslovili, vystavujete sa riziku, že by niektorí z nich mohol napadnúť relatívnu neplatnosť právneho úkonu. Ak sa žiadny z podielových spoluvlastníkov do 2 mesiacov na ponuku neozve, budete môcť so záujemcom uzatvoriť kúpnu zmluvu na predaj Vášho podielu.

Podotázka: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Sme štyria vlastníci jedného pozemku, pričom každý z nás vlastní podiel 1/4. Dohodli sme sa s dvoma ďalšími spoluvlastníkmi, že nám prevedú svoje podiely. Tretí spoluvlastník však odmieta svoj podiel predať. Ak dojde k tomuto prevodu, budeme vlastniť tri štvrtiny pozemku. Chceli by sme však získať aj poslednú štvrtinu. Je možné ju nejakým spôsobom získať od tretieho spoluvlastníka? Ak áno, ako to môžeme dosiahnuť? Ďakujem.

Odpoveď: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu

(odpoveď odoslaná: 01.08.2022)

Dobrý deň,
áno je to možné. Ak nebude možná s ním dohoda mimosúdne, budete musieť podať na miestne príslušný súd (podľa nehnuteľnosti) žalobu o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, kde budete žiadať, aby súd prikázal spoločnú vec do Vášho výlučného vlastníctva s tým, že jemu vyplatíte primeranú náhradu vo výške určenej súdom. Keď rozhodnutie nadobudne právoplatnosť, na katastri nehnuteľností prepíšu pozemok do Vášho výlučného vlastníctva.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Sme trojití spoluvlastníci nehnuteľnosti. Jeden z nás nekomunikuje a nemá záujem o riešenie zrušenia spoluvlastníctva. My ostatní dvaja by sme chceli nehnuteľnosť buď predať alebo vyplatiť, ale náš kolega nesúhlasí s ani jedným z týchto riešení. Nikto z nás v tejto nehnuteľnosti nebýva a bohužiaľ nevieme ani, kde náš problémový spoluvlastník býva. Máte nejakú radu, ako by sme mali v tejto situácii postupovať?

Odpoveď: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu

(odpoveď odoslaná: 13.06.2022)

Dobrý deň,
v takýchto prípadoch je jedinou cestou žaloba na súd o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. V žalobe môžete žiadať, aby vyplatil Vaše podiely, alternatívne, aby súd rozhodol o predaji nehnuteľnosti. Takéto súdne rozhodnutie bude musieť rešpektovať.

V žalobe uveďte jeho trvalý pobyt. Ak by ho súd na tejto adrese nezastihol, súd má prostriedky, aby mu žalobu doručil buď cez zamestnávateľa alebo PZ SR.


Trápi vás "Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: Keď kupujem spoluvlastnícky podiel na pozemku od podielového vlastníka, kde mám ja vlastnícky podiel prostredníctvom kúpnej zmluvy, je možné to urobiť bez oslovenia ostatných podielových vlastníkov? Ďakujem.

Odpoveď: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu

(odpoveď odoslaná: 28.05.2022)

Dobrý deň,
zákonné predkupné právo na spoluvlastnícky podiel sa vzťahuje na každý prípad prevodu, nielen pri prevode na tretie osoby. Tzn. že aj keď sa podiel má previesť na spoluvlastníka na tej istej nehnuteľnosti, ak nechcete prevádzať podiel pod rizikom možného napadnutia relatívnej neplatnosti, je nutné o prevode a možnosti uplatnenia predkupného práva upovedomiť ostatných spoluvlastníkov.


Podotázka: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Chcem odkúpiť podiel pozemku a postaviť na ňom prístrešok pre auto. Musím mať súhlas od všetkých vlastníkov?

Odpoveď: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu

(odpoveď odoslaná: 15.02.2021)

Dobrý deň, pokiaľ je pozemok, na ktorom chcete postaviť prístrešok pre auto,  v podielovom spoluvlastníctve, na odkúpenie podielu na pozemku budete potrebovať súhlas všetkých podiel. spoluvlastníkov.

Postup je taký, že necháte vypracovať geom. plán na odčlenenie prísl. časti pozemku. Geom. plán Vám vypracuje autorizovaný geodet.

Následne na základe GP si necháte vypracovať zmlyvu o vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva.

Vec však môžete riešiť aj tak, že so spoluvlastníkmi pozemku spíšete nájomnú zmluvu alebo zmluvu o uzatvorení budúcej zmluvy, ktorou pri ohlásení stavby preukážete oprávnenie postaviť prístrešok pre auto, čo je v súlade s ust. stav. poriadku.

 


Podotázka: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, sme vlastníkmi domu v podiele 12/14. Túto nehnuteľnosť užívame a platíme za ňu už takmer 20 rokov. Momentálne nás oslovili príbuzní, ktorí majú podiel 1/14 a 4x1/56. Dotyční príbuzní doteraz danú nehnuteľnosť nevyužívali, neplatili za ňu a nezúčastňovali sa na opravách domu. Chceli by sme im navrhnúť finančné odstúpenie spoluvlastníctva nehnuteľnosti. Ako by sme mali postupovať? Zatiaľ by sme nechceli riešiť situáciu súdnou cestou. Ďakujem Vám za radu. S pozdravom,

Odpoveď: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu

(odpoveď odoslaná: 23.04.2019)

Dobrý deň,

pokiaľ chcete zrušiť a vyporiadať podielové spoluvlastníctvo, môžete to urobiť aj mimosúdnou cestou, ktorá je rýchlejšia a menej nákladná. Dohoda by mala obsahovať to, že sa podielové spoluvlastníctvo zrušuje a vyporiadava tak, že XY sa stáva výlučným vlastníkom a je povinný zvyšných vyplatiť podľa podielov. 


Trápi vás "Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu (Spoluvlastníctvo)

Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu treťou osobou. Chceli by sme odkúpiť podiely na susednej parcele od našich susedov. V mene susedov bol ostatným spoluvlastníkom zaslaný návrh na využitie predkupného práva podľa § 140. Jeden zo spoluvlastníkov písomne potvrdil, že v stanovenej lehote uplatní predkupné právo. Napriek tomu však v danej lehote dvoch mesiacov neuzavrel kúpnu zmluvu ani nezaplatil dohodnutú cenu. Majú predávajúci spoluvlastníci následne právo predať nám svoje podiely ako tretej osobe, alebo je možné takto uzavretú kúpnu zmluvu napadnúť na súde?

Odpoveď: Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu

(odpoveď odoslaná: 09.05.2018)

Dobrý deň, v zmysle právnej doktríny a tiež rozhodovacej praxe súdov je potrebné si predkupné právo uplatniť tak, že zároveň v lehote 2 mesiacov dôjde aj k uzatvoreniu kúpnej zmluvy a vyplateniu kúpnej ceny. Nepostačuje, ak si spoluvlastník ústne alebo písomne uplatní svoje predkupné právo, ale nedôjde k realizácii prevodu. Zo znenia ustanovenia § 605 Občianskeho zákonníka jasne vyplýva, že v rámci dvoch mesiacov sa musí pri nehnuteľnostiach vyplatiť predmetnú sumu. Pri nehnuteľnostiach si však treba dať pozor na to, že ponuka na uplatnenie predkupného práva musí byť písomná. Každá kúpna zmluva je napadnuteľná. Otázka skôr spočíva v tom, že aký úspech je možné pri podaní žaloby predpokladať. Ak boli dodržané všetky podmienky uplatnenia predkupného práva a spoluvlastník podá žalobu, bude táto žaloba s vysokou pravdepodobnosťou neúspešná (počas súdneho konania však môžete byť v právnej neistote).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odkúpenie spoluvlastníckeho podielu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.