Máte
otázku?

Odkúpenie bytu vo vlastníctve bytového družstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trenčín

Otázka: Odkúpenie bytu vo vlastníctve bytového družstva

Dobrý deň, môj manžel chce vyplatiť polovicu bytu, ktorý však nie je v našom vlastníctve, ale patrí bytovému družstvu. Sme len nájomníci, a to napriek tomu, že sme v tomto byte s našou dcérou a vnučkou trvalo prihlásení.

Odpoveď: Odkúpenie bytu vo vlastníctve bytového družstva

Dobrý deň,

v danom prípade je rozhodujúce, či je nájomca bytu súčasne aj členom bytového družstva.

Podľa § 28 zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v účinnom znení má totiž nárok na prevod vlastníctva bytu podľa tohto zákona len nájomca bytu, ktorý je súčasne aj členom družstva.

Ak členom družstva nie je, na prevod bytu do vlastníctva nájomcu nie je právny nárok a v takomto prípade by bol prevod bytu možný len ak bude chcieť byt odpredať aj bytové družstvo.

Skutočnosť, že máte evidovaný trvalý pobyt v danom byte je v tejto súvislosti úplne bezvýznamná - zo skutočnosti, že daná osoba má na určitom mieste prihlásený trvalý pobyt nevyplývajú danej osobe žiadne oprávnenia týkajúce sa užívacích či vlastníckych práv k danému bytu.

Trápi vás "Odkúpenie bytu vo vlastníctve bytového družstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odkúpenie bytu vo vlastníctve bytového družstva (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, ako postupovať v prípade, že môj bývalý manžel býva v našom spoločnom byte a my si želáme byt predať? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odkúpenie bytu vo vlastníctve bytového družstva

(odpoveď odoslaná: 24.01.2024)

Dobrý deň,

na to, aby ste predali spoločný byt je nevyhnutné, aby ste mali súhlas aj vášho exmanžela. Nepíšete či sa jedná o byt, ktorý ste nadobudli počas trvania manželstva zo spoločných finančných prostriedkov, a ktorý je teda dôsledkom toho vo vašom BSM alebo naopak, je to byt ktorý máte v podielovom spoluvlastníctve.

Ak je byt v BSM a toto ste si zatiaľ nevyporiadali, pričom od Vášho rozvodu neuplynuli ešte tri roky, potom si toto môžete vyporiadať dohodou s tým, že v dohode sa dohodnete na vyporiadaní BSM k bytu predajom tohto bytu a výťažok z neho si rozdelíte rovným dielom. 

Ak však už od vášho rozvodu uplynuli tri roky, potom je váš byt v zmysle zákonnej domnienky vo vašom podielovom spoluvlastníctve. V tomto prípade stačí ak vyhotovíte kúpnu zmluvu, ktorou vaše podiely na spoločnom byte prevediete na kupujúceho. Kúpna zmluva musí byť písomná, nakoľko sa jedná o nehnuteľnosť a vlastnícke právo sa nadobúda až vkladom do katastra nehnuteľností. S katastrálnym konaním sú spojené aj správne poplatky. Pokiaľ ide o ich úhradu, túto si viete s kupujúcim dohodnúť v zmluve. 

Ak by ste potrebovali pomôcť s vypracovaním zmluvy, neváhajte sa obrátiť na ktoréhokoľvek advokáta. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odkúpenie bytu vo vlastníctve bytového družstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.