Máte
otázku?

Môže nájomca svojvoľne odísť z bytu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Môže nájomca svojvoľne odísť z bytu?

Dobrý deň, rád by som sa Vás poradil. V marci som dal inzerát na prenájom bytu. Našiel som záujemcu, s ktorým sme ešte koncom marca podpísali zmluvu. Ten následne za apríl uhradil požadovanú sumu a od 1. apríla 2017 sa do bytu nasťahoval. Včera, teda 10. apríla 2017, nás informoval, že odchádza a žiada vrátenie požadovanej sumy. Dotyčný však zdedinila, že máme s ním podpísanú zmluvu, kde je uvedené: 2. Nájom v zmysle tejto Zmluvy zaniká: a) písomnou dohodou medzi prenajímateľom a nájomcom, b) výpoveďou nájomcu alebo prenajímateľa podľa príslušných ustanovení Občianskeho zákonníka, c) odstúpením od zmluvy podľa príslušných ustanovení Občianskeho zákonníka, d) uplynutím doby nájmu, e) zánikom predmetu nájmu. 3. Ak bola daná písomná výpoveď jednou zo zmluvných strán, skončí nájom uplynutím výpovednej lehoty. Výpovedná lehota je dva mesiace a začína plynúť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po mesiaci, kedy bola druhej strane doručená výpoveď. Logicky mi teda vyplýva, že dotyčný musí písomne oznámiť výpoveď a zmluva zaniká až 30. júna 2017. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, čo mám robiť v prípade, ak nebude uhrádzať nájom? Obrátiť sa na súd? A kto bude uhrádzať nájom v prípade, že nájomca nájom nezaplatí? Ďakujem Vám za radu a prajem príjemný deň. S pozdravom, Ján.

Odpoveď: Môže nájomca svojvoľne odísť z bytu?

Dobrý deň. V zmluve máte uvedené, že nájom je možné ukončiť dohodou. Ak medzi Vami dôjde k dohode môžete ukončiť nájom kedykoľvek, pričom je na dohode či mu nájom za dni, ktoré v byte nebude, vrátite alebo nie. Nemá však právo na vrátenie celého nájmu, nakoľko niekoľko dní v byte býval. Pokiaľ k dohode nedôjde musí postupovať podľa zmluvy, t.j. podať výpoveď a doručiť Vám ju. Výpovedná doba potom začína plynúť až prvý deň mesiaca, ktorý nasleduje po doručení výpovede. Ak máte dohodnutú výpovednú dobu 2 mesiace, tak nájom skončí až uplynutím tejto výpovednej doby. Počas tejto doby je nájomca oprávnený v byte bývať a povinný platiť nájomné. Ak nájomné za túto dobu nezaplatí, máte právo vymáhať sumu mimosúdne prostredníctvom mediácie, alebo súdnou cestou. Ak si zvolíte súdnu cestu súdny poplatok je 6% z vymáhanej sumy. V prípade úspechu v spore môže súd zaviazať druhú stranu, aby zaplatila okrem dlžnej sumy aj tento súdny poplatok. 

Trápi vás "Môže nájomca svojvoľne odísť z bytu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže nájomca svojvoľne odísť z bytu? (Občianske právo)

Dobrý deň, dlhodobo sme mali problémy s nájomníkmi, ktoré nám spôsobovali problémy najmä v noci. To znižovalo kvalitu nášho bývania a ovplyvňovalo naše zdravie. Majiteľ nájomníkov vystavil z bytov, avšak odmieta nás akokoľvek odškodniť, rovnako to odmieta aj samotný nájomník. Niekoľko osôb nám navrhlo, že by sme mali túto situáciu riešiť priamo s majiteľom, pretože podľa paragrafu 11 má majiteľ zodpovednosť za nájomníkov. Týmto spôsobom by teda majiteľ následne riešil svoje straty s nájomníkmi. Majiteľ však odmieta akúkoľvek zodpovednosť za nájomníkov. Ako je teda na tom vec? Stačí aj stručná odpoveď.

Odpoveď: Môže nájomca svojvoľne odísť z bytu?

(odpoveď odoslaná: 07.01.2021)

Dobrý deň,
z otázky usudzujeme, že sa pýtate ako vlastník bytu v konkrétnom bytovom dome, kde nájomcovia spôsobujúci problémy, aj žili. Vlastník bytu ako prenajímateľ odmieta Vás odškodniť.

K tomuto uvádzame, že prenajímateľ ako vlastník bytu nenesie žiadnu zodpovednosť za správanie sa nájomcov v byte. Ak by prenajímateľovi - vlastníkovi bytu bola spôsobená škoda a došlo by k porušeniam zmluvy o nájme, prenajímateľ má zmluvu, v zmysle ktorej môže nájomcom bytu dať výpoveď a žiadať náhradu škody napr. poškodenie bytu.

Ak Vám ako susedom bola spôsobená škoda /uvádzate, že máte dôkazy/, potom prípadne náhradu škody môžete vymáhať len od nájomcov, nie od vlastníka bytu ako prenajímateľa, lebo on škodu nespôsobil.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže nájomca svojvoľne odísť z bytu? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako mám postupovať. Rada by som darovala svoj majetok strýkovi, no je tam jeden háčik - mám tam ubytovaných nájomníkov. Keď sa zmení majiteľ, musia s ním uzatvoriť novú nájomnú zmluvu? Ďakujem vám za vášu odpoveď.

Odpoveď: Môže nájomca svojvoľne odísť z bytu?

(odpoveď odoslaná: 31.12.2019)

Dobrý deň. Skutočnosť, že majetok, ktorý chcete darovať strýkovi, je v nájme nie je prekážkou prevodu vlastníckeho práva. Je však na mieste o tejto skutočnosti strýka najskôr upovedomiť. Tým, že dôjde k zmene v osobe vlastníka vstúpi nový vlastník do právnej pozície prenajímateľa. Nie je nevyhnutné uzatvárať novú nájomnú zmluvu.


Podotázka: Môže nájomca svojvoľne odísť z bytu? (Občianske právo)

Dobrý deň, sme manželia už 10 rokov, máme 10-ročnú dcéru a bývame v dvojizbovom mestskom nájomnom byte v Bratislave. Tento byt sme dostali ako trojčlenná rodina, ale v nájomnej zmluve figuruje iba moja manželka. Ja a naša dcéra sme tam prihlásení iba na trvalý pobyt. Manželka si našla iný vzťah, do bytu privádza milenca, keď ja so dcérou nie sme doma - sme buď v škole alebo praci. Tvrdí, že mám okamžite odísť, lebo mi aj tak nepredĺži zmluvu pred jej vypršaním. Na bývanie prispievam. Nepochádzam z Bratislavy a potrebujem mať trvalý pobyt v mieste, kde podnikám. Manželka mi oznámila, že v decembri podala žiadosť o rozvod, no zatiaľ mi žiadne vyjadrenie neprišlo. Chcel by som vedieť, či má právo ma vynútiť k odchodu alebo nie. So dcérou máme výborný vzťah.

Odpoveď: Môže nájomca svojvoľne odísť z bytu?

(odpoveď odoslaná: 24.06.2016)

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 703 Občianskeho zákonníka vzniká manželom tzv. "spoločný nájom bytu" v prípade, ak počas trvania manželstva uzavrie hociktorý z manželov nájomnú zmluvu. Z toho dôvodu Vás manželka s dcérou nemôže vyhodiť z bytu s odôvodnením, že nemáte žiadne užívacie právo k bytu. Rovnako nemôže povedať, že Vám nepredĺži zmluvu pred jej vypršaním. V prípade, že Vaša manželka nebude chcieť predĺžiť nájomnú zmluvu s prenajímateľom a bude chcieť z nehnuteľnosti odísť, môžete s prenajímateľom novú nájomnú zmluvu podpísať Vy. Ak v budúcnosti dôjde k rozvodu Vášho manželstva a nebudete sa s manželkou dohodnúť na ďalšom spôsobe užívania bytu, bude sa aplikovať ustanovenie § 705 ods. 1 OZ. Ak sa nebudete vedieť dohodnúť na ďalšom užívaní bytu, rozhodne na návrh niektorého z bývalých manželov súd o zrušení spoločného nájmu bytu manželmi a zároveň rozhodne aj o tom, kto bude byt naďalej užívať. V tomto smere mám za to, že súd by rozhodol v prospech užívania toho manžela, ktorému bude Vaša maloletá dcéra zverená do osobnej starostlivosti.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže nájomca svojvoľne odísť z bytu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.