Máte
otázku?

Odškodnenie za prieťahy v súdnom konaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Trnava

Otázka: Odškodnenie za prieťahy v súdnom konaní

Čo sú moje možnosti odškodnenia za prieťahy spôsobené okresným súdom a znalcom? Od roku 2010 čakám na rozhodnutie súdu. V roku 2013 som podal sťažnosť na súdne prieťahy a na ministerstvo spravodlivosti som 2-krát podal sťažnosť na znalca. Súd mal byť 10.2.2016, ale nekonal sa z dôvodu "rušenia vzhľadom na preloženie zákonnej sudkyne na Krajský súd do Trnavy od 1.1.2016". Pojednávanie bolo odročené na 5.10.2016, ale nerealizovalo sa kvôli chorobe sudkyne. Počas celého roku 2016 som len čakal na termín pojednávania - doteraz mi súd neoznámil ani len nový termín pojednávania.

Odpoveď: Odškodnenie za prieťahy v súdnom konaní

Dobrý deň. Pokiaľ ide o odškodnenie za prieťahy v súdnom konaní, toto je možné uplatniť si v konaní pred ústavným súdom vedeným na základe individuálnej ústavnej sťažnosti pre neprimerané prieťahy v súdnom konaní. Ústavnej sťažnosť však musí predchádzať sťažnosť na prieťahy adresovaná predsedovi konajúceho súdu.

Čo sa týka samotnej výšky možného odškodnenia, táto závisí od úvahy ústavného súdu, ktorý zohľadňuje konkrétne okolnosti prípadu. Presnú výšku odškodného však nemožno vopred odhadnúť. Ak však chcete mať predstavu v akých sumách sa ústavný súd v takých prípadoch pohybuje, na webovej stránke ústavného súdu sú zverejnené štatistky so sumami odškodnení, ktoré boli v jednotlivých prípadoch priznané. 

Trápi vás "Odškodnenie za prieťahy v súdnom konaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odškodnenie za prieťahy v súdnom konaní (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, vo februári 2016 som podala námietku na okresný súd, pretože som mala pochybnosti o nezaujatosti konajúceho sudcu vo vzťahu k právnej zástupkyni odporcu. Je koniec septembra a doposiaľ som nedostala žiadnu odpoveď. Chcela by som sa opýtať, či je možné a ak áno, akým spôsobom urýchliť túto záležitosť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odškodnenie za prieťahy v súdnom konaní

(odpoveď odoslaná: 23.09.2016)

Dobrý deň,

ak súd vo veci nevykoná žiadny úkon aspoň šesť mesiacov, spravidla sa má za to, že ide o prieťahy v konaní.

Ak súd vo Vašej veci od podania námietky zaujatosti nevykonal žiadny procesný úkon, odporúčame Vám podať sťažnosť na prieťahy v konaní. Takúto sťažnosť je potrebné adresovať nie všeobecne Okresnému súdu, ale predsedovi vo veci konajúceho okresného súdu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odškodnenie za prieťahy v súdnom konaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.