Máte
otázku?

Nie som si istý, či je dieťa moje


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Nie som si istý, či je dieťa moje

Dobrý deň! Pred pár dňami mi bývala priateľka oznámila, že má so mnou dcéru, narodenú 28. 11. 2016. Túto správu mi oznámila okolo 1. februára tohto roka. V nasledujúcich dňoch som navštívil jej domácnosť, kde som na vlastné oči uvidel dcéru, ale nie som si na sto percent istý, či je skutočne moja. Svojou jednoduchou kalkuláciou som došiel k záveru, že dievčatko by mohlo byť moje, pretože vo februári 2016 sme žili v spoločnej domácnosti. Napriek tomu jej neverím. V apríli 2016 ma z domu vyhodila. Na 28. 2. 2017 sme boli predvolaní na Okresný súd vo veci uznania otcovstva maloletého dieťaťa. Na rodnom liste je uvedené „otec neuvedený“ a na základe toho matrika podala podnet na okresný súd. V predvolaní sa uvádza, že ak je to možné, mal by som prísť spoločne s matkou dieťaťa. Preto sa pýtam: Som povinný sa zúčastniť tohto pojednávania? Ak si nie som istý, či je dievčatko moje, mám právo odmietnuť otcovstvo? Ako by som mal túto situáciu riešiť?

Odpoveď: Nie som si istý, či je dieťa moje

Dobrý deň, pokiaľ si nie ste istý, či je dieťa Vaše, potom nemusíte uznať otcovstvo, alebo môžete požiadať súd, aby boli vykonané DNA testy.

Súdne konanie bolo začaté pravdepodobne skôr na návrh matky, ako na návrh iného orgánu.

Môžete žiadať, aby bolo otcovstvo určené na základe testov. Nikto Vás nemôže nútiť uznať otcovstvo len tak, bez riadneho dokazovania. Pokiaľ ste boli predvolaný na súdne pojednávanie, potom sa ho musíte zúčastniť, inak Vám hrozí pokuta zo strany súdu.

Trápi vás "Nie som si istý, či je dieťa moje" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nie som si istý, či je dieťa moje (Rodinné právo)

V predvolaní sa uvádza: "Podľa civilného mimosúdneho poriadku sa konanie o určení otcovstva začína aj bez návrhu, ktorým je spravidla oznámenie matriky (doručenie rodného listu, v ktorom otec nie je uvedený). Cieľom výsluchu, na ktorý ste predvolaná, je, aby ste označili domneleho otca." Predvolaná je bývalá priateľka, nie som to ja. No v texte sa uvádza: "Ak je to možné, s otcom maloletého sa dostavte spoločne." Som teda povinný sa dostaviť na tento výsluch? Bývalá priateľka mi tvrdí, že otcom som ja, a ja to nevyvraciam. Čo ak teraz priznám otcovstvo a za čas zistím, že dievčatko nie je moje? Mohlo by sa to potom nejako riešiť? Oba sa chceme vyhnúť súdnym ťahaniciam.

Odpoveď: Nie som si istý, či je dieťa moje

(odpoveď odoslaná: 22.02.2017)

Dobrý deň, z predvolania Vám nevyplýva povinnosť ustanoviť sa na pojednávanie, ale možnosť. Či sa na pojednávanie ustanovíte je výlučne na Vás. Vo vzťahu k určeniu otcovstva k maloletému dieťaťa je potrebné byť opatrný. Ak totiž určíte otcovstvo k maloletému dieťaťu súhlasným vyhlásením pred súdom a neskôr zistíte, že dieťa nie je Vaše budete musieť návrh na zapretie otcovstva podať na súde. Takýto návrh je však možné podať iba do troch rokov odo dňa súhlasného vyhlásenia rodičov. Z toho dôvodu Vám pred vyhlásením otcovstva odporúčam overiť si Vaše otcovstvo k maloletému dieťaťu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nie som si istý, či je dieťa moje" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.