Máte
otázku?

Zosplatnenie úveru a hypotéky ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Košice

Otázka: Zosplatnenie úveru a hypotéky ?

Dobrý deň, môj mesačný príjem je 250 eur a je určený na dve deti. Krom toho mám hypotekárny a spotrebný úver. Snažím sa tieto úvery splácať, avšak v menších čiastkach, než mi určila banka. Konkrétne u spotrebného úveru je splátka 120 eur, no ja platím len 70 eur. Druhú splátku mám vo výške 250 eur, pričom platím iba 100 eur. Môže banka na mňa podať žalobu? Nemám žiadny iný príjem a nemám z čoho splácať. Platím tiež hypotekárny úver, ktorý mi naďalej spláca otec mojich detí. Bohužiaľ, aj on má vlastné úvery, takže mi nemôže poskytnúť viac financií. Hypotéka je 405 eur mesačne. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zosplatnenie úveru a hypotéky ?

Dobrý deň, ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

ROZBOR OTÁZKY A PRÁVNA ÚPRAVA


Máme za to, že Vami položená otázka obsahuje  viacero problémov,  nejedná sa len o to, aké právne dôsledky môžu mať okolnosti neplatenia splátok podľa Vami uzatvorených zmlúv. 


Základná právna úprava uvedenej problematiky je obsiahnutá v ust.§§ 52 a nasl. Občianského zákonníka, ust. zák. č. 129/2010 Z. z. o spotrebiteľských úveroch, ust. zák. č.90/2016 Z. z. o úveroch na bývanie a v zák. č.  843/2001 Z.z.  o bankách.
 

Vo Vami uvedených prípadoch ste v zmysle ust. Obč. zákonníka  uzatvorili spotrebiteľské zmluvy. Platí, že ustanovenia  Obč. zákonníka o spotrebiteľských zmluvách, ako aj všetky iné ustanovenia upravujúce právne vzťahy, ktorých účastníkom je spotrebiteľ - Vy -  použijú sa vždy, ak je to na prospech zmluvnej strany, ktorá je spotrebiteľom. Odlišné zmluvné dojednania alebo dohody, ktorých obsahom alebo účelom je obchádzanie tohto ustanovenia, sú neplatné. 


Pokiaľ sa jedná o zosplatnenie veriteľom poskytnutých finančných prostriedkov všeobecne podľa ust. § 92  zákona o bankách platí : 
Ak je napriek písomnej výzve banky jej klient nepretržite dlhšie ako 90 kalendárnych dní v omeškaní so splnením čo len časti svojho peňažného záväzku voči banke, môže banka svoju pohľadávku zodpovedajúcu tomuto peňažnému záväzku postúpiť písomnou zmluvou inej osobe, a to aj osobe, ktorá nie je bankou a to aj bez súhlasu klienta - dlžníka, teda Vás.  Postupovanie pohľadávok musí zodpovedať ust. zákona o spotrebiteľských úveroch a ust. Obč. zákonníka. 
Toto právo banka nemôže uplatniť, ak by ste pred postúpením pohľadávky uhradili banke  svoj omeškaný peňažný záväzok v celom rozsahu vrátane jeho príslušenstva; to neplatí, by ste bola v omeškaní viac ako jeden rok. 

Platí podľa ust. OZ,  že nemožno postúpiť pohľadávku, ak by postúpenie odporovalo zákonu alebo dohode s dlžníkom.

 

Osobitne pre oblasť spotreb. úverov podľa zák. č. 129/1990 Z.z.  o spotreb. úveroch  platí, že práva vyplývajúce zo zmluvy o spotrebiteľskom úvere neprechádzajú a veriteľ ich nemôže previesť na tretiu osobu; čo však neplatí, ak pohľadávka je po konečnom termíne splatnosti spotrebiteľského úveru alebo pohľadávka, ktorá sa stala splatnou pred termínom konečnej splatnosti spotrebiteľského úveru.

 

Osobitne pre úvery na bývanie podľa zák. č. 90/2016 Z.z. o úveroch na bývanie  zákon tiež rieši problematiku postupu v prípade omeškania dlžníka a to nasledovne :
"Ak je spotrebiteľ aj napriek písomnej výzve veriteľa nepretržite dlhšie ako 90 kalendárnych dní v omeškaní so splnením čo len časti svojho dlhu voči veriteľovi, môže veriteľ svoju pohľadávku zodpovedajúcu tomuto peňažnému záväzku alebo tejto časti peňažného záväzku postúpiť písomnou zmluvou banke, zahraničnej banke alebo pobočke zahraničnej banky, aj bez súhlasu spotrebiteľa.

Toto právo veriteľ nemôže uplatniť, ak spotrebiteľ ešte pred postúpením pohľadávky uhradil omeškaný peňažný záväzok v celom rozsahu vrátane jeho príslušenstva. Veriteľ môže previesť alebo postúpiť pohľadávku podľa prvej vety so všetkými právami s ňou spojenými, ak ide o prechod alebo postúpenie z veriteľa na blízku osobu spotrebiteľa, a to na základe písomnej žiadosti spotrebiteľa."

 

 

Z JUDIKATÚRY  : 

Krajský súd v Prešove  z 21.11.2012 18 Co 109/2011 :
Odvolací súd si v tomto smere osvojuje nemeckú názorovú líniu, podľa ktorej či už administratívna agenda alebo posúdenie bonity predstavujú plnenia, ktoré nie sú v záujme spotrebiteľa, a preto s poplatkami za takéto plnenia sa spája záver o ich neprijateľnosti. V tomto zmysle za neprijateľné súdy posúdili napríklad paušálne náklady s uplatnením pohľadávky, zmluvné sankcie, úroky z omeškania a cenu odplaty za poskytnutie úveru. Odvolací súd za neprijateľnú podmienku určil aj ustanovenie úverovej zmluvy, ktoré veriteľovi umožňovalo inkasovať prvú splátku a poplatok už pri poskytnutí úveru."


NS SR z 21. marca 2012, sp. zn. 6 Cdo 1/2012 :
Aj keď účastník rozhodcovského konania, ktorým je spotrebiteľ, nevyužije možnosť spochybniť existenciu alebo platnosť rozhodcovskej zmluvy podľa ustanovení zákona o rozhodcovskom konaní, je exekučný súd oprávnený a zároveň povinný skúmať existenciu alebo platnosť rozhodcovskej zmluvy a v prípade zisteného nedostatku v tomto smere konštatovať rozpor rozhodcovského rozsudku zo zákonom znamenajúci materiálnu nevykonateľnosť tohto exekučného titulu. Takýmto postupom exekučný súd napĺňa príkaz vyplývajúci z princípu ochrany práv spotrebiteľa.

Poznámka : Uvedené spomíname z dôvodu, či vo Vami podpísaných zmluvách nie je ustanovenie o riešení sporu rozhodcovským súdom.

 

ÚS SR z 23. 11. 2011, č. k. I. ÚS 456­/2011-19 :
Okresný súd je nielen oprávnený, ale aj povinný skúmať zákonnosť exekučného titulu v ktoromkoľvek štádiu už začatého exekučného konania a nielen v súvislosti s vydaním poverenia na vykonanie exekúcie, a to napr. aj pre účely zistenia existencie dôvodu, pre ktorý by bolo potrebné už začaté exekučné konanie zastaviť.

 

ODPORÚČANIE 

V otázke  uvádzate, že Váš príjem predstavuje sumu 250 eur, čo nepredstavuje ani  životné minimum. V tejto časti si dovoľujeme Vás odkázať na prísl. úrad práce so žiadosťou o pomoc v riešení.


Pokiaľ sa jedná o samotné zmluvy, ktoré ste uzatvorila, máte niekoľko možností :

Odporúčame kontaktovať veriteľa - banku a riešiť resp. požiadať o možnosť zníženia splátok. Odporúčame vec riešiť obozretne, aby nové podmienky platenia neboli pre Vás v rozpore s ust. zákona o ochrane spotrebiteľa.
Zmluvy, ktoré už máte podpísaní, môžete  poslať  na posúdenie na  Ministerstvo spravodlivosti SR, adresa Župné nám. 13, Bratislava, na Komisiu pre posudzovanie podmienok spotreb. zmlúv, prípadne posúdenie zmlúv  zabezpečiť prostredníctvom advokáta. 

Je predpoklad, že Vaše zmluvy obsahujú neprijateľné zmluvné podmienky a toto bude konštatovať aj uvedená Komisia MS SR, z čoho vyplýva, že v prípade súdneho sporu by súd vyhlásil  zmluvy za neplatné a mohli by ste byť zaviazaná uhradiť len istinu bez poplatkov a bez úrokov. Otázkou je aj to, v akom rozsahu banky zaúčtovali  Vami uhradené splátky na istinu a na úroky z úveru, teda či väčšia sume nebola zaúčtovaná na poplatky a úroky.

Na internete sa nachádza mnoho rozsudkov ohľadom niektorých finančných inštitúcií, kde súd konštatoval neprijateľné zmluvné podmienky a vyhlásil zmluvy za bezúročné a bez poplatkov. Aby sme toto mohli uviesť konkrétnejšie resp. bližšie pre Vašu potrebu, museli by sme vedieť, o ktoré banky sa vo Vašom prípade jedná a rok uzatvorenia jednotlivých zmlúv. 

Môžte sa obrátiť aj na našu advokátsku kanceláriu.

 

 

Dúfame, že sme Vám pomohli.

Trápi vás "Zosplatnenie úveru a hypotéky ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zosplatnenie úveru a hypotéky ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Moja úverová spoločnosť H.C. mi zosplatnila úver. Snažil som sa s nimi dohodnúť na nižších splátkach, avšak bez úspechu. V oznámení o zosplatnení mi oznámili, že ak neuhradím úver v plnej výške, budú mi naďalej pripisovať poplatky a pokuty. Dostal som sa do problému, keď som musel nastúpiť do domova dôchodcov a keď si zaplatím za pobyt, už mi neostáva dostatok prostriedkov na úplnú úhradu úveru. Hoci platím nižšiu splátku, snažím sa úver spláciť. Ako by som mal postupovať ďalej? Mám to nechať dôjsť až k súdu a tam sa brániť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zosplatnenie úveru a hypotéky ?

(odpoveď odoslaná: 01.08.2022)

Dobrý deň,
ak s veriteľom nie je možná dohoda mimosúdne a nechcú akceptovať Vaše splátky (napriek tomu Vám odporúčam platiť ďalej splátky ako viete, ak ste si svojho dlhu vedomý a úroky sú v zákonnej výške) tak potom Váš spor bude vedieť rozhodnúť iba súd. V praxi sa však niekedy stáva, že keď človek platí aspoň toľko koľko dokáže, je u veriteľa nižšia vôľa púšťať sa do súdneho vymáhania dlžnej sumy.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zosplatnenie úveru a hypotéky ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Môže ma banka dať na exekúciu, ak som nezaplatila tri splátky úveru, no nie po sebe?

Odpoveď: Zosplatnenie úveru a hypotéky ?

(odpoveď odoslaná: 23.11.2020)

Dobrý deň,

všeobhecne platí, že pokiaľ banka nemá právoplatné rozodnutie súdu o priznaní dlžnej sumy, nemôže podať návrh na vykonanie exekúcie.  Otázkou je, či ste nepodpísali notársku zápisnicu ako exekučný titul.

Banka však môže úver zosplatniť /budete musieť zaplatiť celý úver naraz, prípadne vymáhanie pohľadávky môže banka postúpiť vymáhačskej spoločnosti.

Podľa ust. § 565 Obč. zákonníka platí :

"Ak ide o plnenie v splátkach, môže veriteľ žiadať o zaplatenie celej pohľadávky pre nesplnenie niektorej splátky, len ak to bolo dohodnuté alebo v rozhodnutí určené. Toto právo však môže veriteľ použiť najneskôr do splatnosti najbližšie nasledujúcej splátky."

Ak ste neuhradili niektorú splátku, veriteľ - banka môže žiadať zaplatenie celého dlhu, pričom toto právo môže banka použiť najneskoršie do splatnosti najbližšej splátky.

Ďalej podľa ust. § 92 ods. 8 zákona o bankách platí :

"Ak je napriek písomnej výzve banky alebo pobočky zahraničnej banky jej klient nepretržite dlhšie ako 90 kalendárnych dní v omeškaní so splnením čo len časti svojho peňažného záväzku voči banke alebo pobočke zahraničnej banky, môže banka alebo pobočka zahraničnej banky svoju pohľadávku zodpovedajúcu tomuto peňažnému záväzku postúpiť písomnou zmluvou inej osobe, a to aj osobe, ktorá nie je bankou (ďalej len „postupník“), aj bez súhlasu klienta; týmto nie sú dotknuté pravidlá pre postupovanie pohľadávok zo zmlúv o spotrebiteľskom úvere podľa osobitného predpisu87ac) ani pravidlá pre postupovanie pohľadávok zo zmlúv o úveroch na bývanie podľa osobitného predpisu.87ad) Toto právo banka alebo pobočka zahraničnej banky nemôže uplatniť, ak klient ešte pred postúpením pohľadávky uhradil banke alebo pobočke zahraničnej banky omeškaný peňažný záväzok v celom rozsahu vrátane jeho príslušenstva;"

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že banka môže vymáhanie dlžnej sumy postúpupiť inej osobe /dnes sa im hovorí "vymáhačská spoločnosť", čo nie je pojem totožný s exekútorom/, ktorá vymáhačská spoločnosť Vás bude kontaktovať, prípadne vec postúpi na súd, aby vo veci vydal platobný rozkaz. Až následne v prípade neuhradenia dlžnej sumy Vami vec môže byť postúpená na vymáhanie cestou súdneho exekútora.

V prípade problémov nás kontaktujte.

 


Podotázka: Zosplatnenie úveru a hypotéky ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň,
Môže banka požadovať 100 % úrok?
Mám pôžičku na 10 rokov, pri ktorej som si nastavila podmienky tak, že prvých 5 rokov platím zvýšenú splátku aj s úrokmi a zvyšných 5 rokov platím už bez úrokov. Po uplynutí 5 rokov mi však v banke oznámili, že ďalších 5 rokov mám splácať plnú sumu, pretože som si v priebehu prvých piatich rokov odložila splátky na 3 mesiace a tým padom tieto podmienky už neplatia. Pani na pobočke mi s úsmevom odložila splátky, ale nijak ma na to neupozornila a v zmluve to taktiež nevidím. Takže som si požičala 20 000 eur a teraz mám vrátiť 40 000 eur. Je to vôbec možné? Ďakujem, Melichar.

Odpoveď: Zosplatnenie úveru a hypotéky ?

(odpoveď odoslaná: 02.10.2019)

Dobrý deň,
v otázke neuvádzate o ktorú banku ide, ako ani rok podpísania zmluvy.
Na internete je zverejnených mnoho rozsudkov v spotrebiteľských sporoch, kde súdy vyhlásili zmluvy o pôžičkách za neplatné a spotrebiteľ bol zaviazaný len k úhrade požičanej sumy bez úrokov a poplatkov.
Zmluvu o pôžičke preto odporúčame poslať na posúdenie na na Komisiu pre posudzovanie podmienok spotrebiteľských zmlúv na Ministerstvo spravodlivosti SR.
Je možné, že vaša zmluva obsahuje neprijateľné zmluvné podmienky dojednané v rozpore s ust. § 53 Obč. zákonníka a tieto v súlade s uvedeným ustanovením neprijateľné podmienky upravené v spotrebiteľských zmluvách sú neplatné.
Poznamenávame, že podľa ust. § 11 zákona o spotrebiteľských úveroch platí okrem iných, že poskytnutý spotrebiteľský úver sa považuje za bezúročný a bez poplatkov, ak v zmluve o spotrebiteľskom úvere je uvedená nesprávne ročná percentuálna miera nákladov v neprospech spotrebiteľa, ako aj v prípade ak ročná percentuálna miera nákladov spotrebiteľského úveru prekračuje najvyššiu prípustnú výšku odplaty stanovenej podľa osobitných predpisov.

Vy ako spotrebiteľ sa preto budete môcť pred súdom pokiaľ sa v s bankou nedohodnete, po posúdení zmluvy zo strany Ministerstva spravodlivosti SR domáhať na súde určenia neplatnosti zmluvy o spotrebiteľskom úvere alebo určenia bezúročnosti a bezpoplatkovosti poskytnutého spotrebiteľského úveru žalobou.

Pokiaľ ide  úrok celkom 100 % z pôžičky /úveru, možné to nie je, zrejme nesprávnou formuláciou zamestnanca banky došlo k tomu, že vám nesprávne vysvetlila /ak vôbec vysvetlila/, že úrok bude 100 %, čo je možné len pri spočítaní úrokov za jednotlivé roky za celú dobu splácania, ale takto sa úročenie pôžičky nepočíta. 
RPNM - ročná percentuálna miera nákladov vyjadruje reálnu cenu pôžičky; t.j. : okrem úrokovej miery v sebe zahŕňa aj ďalšie iné poplatky súvisiace s úverom ako napr. poplatok za vybavenie účtu, poistenie úveru, ak je podmienkou pre získanie výhodnejšieho úroku, a iné, prepočítané na jeden kalendárny rok.

Výpočet RPNM má pomerne zložitý vzorec výpočtu; výšku RPNM pri jednotlivých druhoch pôžičiek a úverov sú zverejnené na stránke Národnej banky Slovenska, prípadne na stránke MS SR (napr. http://www.fininfo.sk/sk/ja-a-financie/rocna-percentualna-miera-nakladov).

Z vyššie uvedeného dôvodu preto odporúčame zmluvu o pôžičke poslať na posúdenie na Ministerstvo sprvodlivosti SR.

Následne po posúdení ak si nebudete vedieť dať rady čo robiť ďalej, dajte nám vedieť a pýtajte sa v podotázkach.

Do posúdenia zmluvy ministerstvom nepodpisujte žiadne uznanie záväzku voči banke, prípadne nový splátkový kalendár, aby ste sa nezaviazali k nezákonným platbám v prospech banky.


 


Trápi vás "Zosplatnenie úveru a hypotéky ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zosplatnenie úveru a hypotéky ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, rozhodcovský rozsudok bol doručený a prevzatý 5. novembra 2018. Žalovaným je manžel a žalobcom je Poštová banka, ktorá žiada zaplatenie istiny, úroku a úroku z omeškania. Zmluva o úvere bola uzatvorená v roku 2009. Úver bol však predčasne splatený v roku 2013 z dôvodu meškania s uhrádzaním splátok. Pôvodný termín konečnej splatnosti úveru bol v roku 2015. V odôvodnení sa uvádza, že žaloba bola doručená rozhodcovskému súdu v roku 2014. Máme podať žalobu na zrušenie rozhodcovského rozsudku? Môžeme v nej uviesť, že ide o prekročenie trojročnej premlčacej doby? A do kedy máme možnosť poslať žalobu na súd, ak sme rozhodcovský rozsudok prevzali 5. novembra 2018? Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Zosplatnenie úveru a hypotéky ?

(odpoveď odoslaná: 04.02.2019)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
1./ V otázke uvádzate, že rozsudok rozhodcovského súdu  ste prevzali dňa 5.11.2018. Podľa zákona o rozhodcovskom konaní rozsudok mal obsahovať poučenie o možnosti podať návrh na zrušenie rozhodcovského  rozsudku v lehote do 60 dní  (§ 41 zák. č. 244/2002 Z.z.).

2./ Ak by Poštová banka podala v tejto veci návrh na vykonanie exekúcie, sme názoru, že v súlade s ust. § 53 ods. 3 exekučného poriadku súd by nevydal poverenie na vykonanie exekúcie a to z dôvodu, že v podmienkach Poštovej banky pri poskytnutí úveru Vám nebola daná možnosť voľby domáhať sa svojho práva aj cestou súdu. Takáto podmienka sa považuje za neprijateľnú zmluvnú podmienku, ktoré podmienky sú zo zákona neplatné. Bez podpísania tejto doložky  možnosti riešenia sporu rozhodcom by Vám však nebol poskytnutý úver.

Podľa cit. ust. § 53 ods. 3 exek. poriadku platí (citujeme) :

"Súd návrh na vykonanie exekúcie zamietne, ak
sa exekúcia má vykonať na podklade rozhodcovského rozhodnutia vydaného v spotrebiteľskom spore a
1. spotrebiteľská rozhodcovská zmluva nespĺňa podmienky podľa osobitných predpisov,
2. rozhodcovské rozhodnutie v spotrebiteľskom spore nebolo vydané rozhodcom, ktorý bol v čase spotrebiteľského rozhodcovského konania zapísaný v zozname rozhodcov oprávnených rozhodovať spotrebiteľské spory,
3. rozhodcovské rozhodnutie v spotrebiteľskom spore nebolo vydané stálym rozhodcovským súdom, ktorý v čase spotrebiteľského rozhodcovského konania mal povolenie rozhodovať spotrebiteľské spory,
4. rozhodcovské rozhodnutie nespĺňa náležitosti podľa osobitného predpisu alebo nie je vykonateľné,"

3./ Podľa ust. § 565 Obč. zákonníka platí :
"Ak ide o plnenie v splátkach, môže veriteľ žiadať o zaplatenie celej pohľadávky pre nesplnenie niektorej splátky, len ak to bolo dohodnuté alebo v rozhodnutí určené. Toto právo však môže veriteľ použiť najneskôr do splatnosti najbližšie nasledujúcej splátky"

Z textu otázky usudzujeme, že veriteľ nesplnil podmienku pre zosplatnenie úveru, keďže právo nevyužil do splatnosti nasledujúcej splátky /zosplatnenie 2013, žaloba podaná v roku 2014/.

Pokiaľ veriteľ uplatnil svoj nárok v 2014, potom nepremlčanou je suma splátok za posledné 3 roky pred podaním žaloby.

4./ Dôležité je samotné znenie samotnej zmluvy s bankou, koľko ste si požičali a aká suma bola doteraz uhradená /bez ohľadu na to, či je to istina, úrok, poplatky, a kedy bola vykonaná posledná splátka.
Vo veci odporúčame poslať zmluvu o úvere na posúdenie na Ministerstvo spravodlivosti SR Komisii pre posudzovanie podmienok spotrebiteľských zmlúv, /Bratislava, Župné námestie 13/. Dôvod je ten, aby v prípadnom exek. konaní ste sa vedeli brániť /§ 53 ods. 3 písm. exek. poriadku - viď vyššie/.


Pokiaľ by Vás banka kontaktovala, nepodpisujte žiadne uznanie záväzku ani platenie v splátkach, lebo by ste mohli uznať aj premlčaný dlh.

Záver : Odporúčame kontaktovať advokáta za účelom posúdenia Vašich dokladov.


Podotázka: Zosplatnenie úveru a hypotéky ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal. Som živnostník a mám dlh voči sociálnej poisťovni, ktorý predstavuje približne 5000 eur. K tomu je tu ešte dlh voči zdravotnej poisťovni vo výške asi 2300 eur a takisto mám dlh voči daňovému úradu, a to 500 eur. Je možné, že mi kvôli tomu uložia trest odňatia slobody? Ďakujem.

Odpoveď: Zosplatnenie úveru a hypotéky ?

(odpoveď odoslaná: 06.12.2018)

Dobrý  deň, 

poisťovne môžu podať trestné oznámenie.

Ak máte nejaké exekúcie z uvedeného dôvodu, prípadne týkajúce sa Vašich nezaplatených záväzkov odporúčame kontaktovať Centrum právnej pomoci, ktoré posúdi Vašu situácia a odporučí Vám vhodné riešenie na Vaše oddlženie (splátkový kalendár alebo konkurz), čím by ste sa zbavili svojich dlhov.

Pri podaní návrhu na vyhlásenie konkurzu alebo návrhu na určenie splátkového kalendára, až do ustanovenia správcu, musíte byť ako dlžník povinne zo zákona zastúpený Centrom právnej pomoci alebo advokátom určeným centrom, teda nie žiadnou firmou, ktoré reklamujú svoje služby na vybavenie osobného bankrotu.

Adresy centier nájdete  tusprávne www.centrumpravnejpomoci.sk/kde-a-kedy-nas-najdete.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Zosplatnenie úveru a hypotéky ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Mám v Triangli hypotekárny úver s mesačnou splátkou 115 €. Počas obdobia PN mi prišlo k omeškaniu troch splátok, ktoré som sa snažila uhradiť zvýšením mesačnej splátky na 150 €. Už rok mi však toto nevychádza, keďže navýšenú sumu nepripisovali Triangel a teraz ani VÚB len na omeškanú sumu, z ktorej išla len malá časť. Zvyšok navýšenej sumy sa odrátaval z poplatkov a penalizácií za omeškanie. Momentálne som dostala predžalobnú upomienku, podľa ktorej mám uhradiť 234 € omeškanej istiny a 466 € poplatky a penále za omeškanie do 5. 8., inak mi splatia celý úver. Nechala som celý môj úver skontrolovať na ministerstve spravodlivosti. To mi odpísalo, že zmluva obsahuje päť neprijateľných podmienok, vrátane hrubej nerovnováhy voči mne ako spotrebiteľovi, najmä čo sa týka poplatkov. Podala som preto všetky svoje námietky na predžalobnú upomienku písomne a doporučene. Je možné, že to celé povedie k dražbe? Ak v júli uhradím 234 € omeškanej istiny a ostane nezaplatená časť 466 € poplatkov, ktoré aj ministerstvo vyhodnotilo ako hrubú nerovnováhu. Poslala som do VÚB žiadosť o výpis z účtu úveru a plánujem podať žalobu. Môže mi to na súde pomôcť? V Triangli mám nie klasický hypotekárny úver. Mám podľa vás uhradiť aj tých 466 € do 5. 8.? Nechcem, aby v našom bytovom dome vyvesili oznámenie o dražbe, kým rozhodne súd. Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Zosplatnenie úveru a hypotéky ?

(odpoveď odoslaná: 08.07.2018)

Dobrý deň,
predkladáme Vám nasledovnú odpoveď :


1./ Dobre ste urobili, že ste dali posúdiť zmluvu na komisiu pre posudzovanie podmienok spotreb. zmlúv Ministerstva spravodlivosti SR. Píšete, že zmluva obsahuje 5 neprijateľných zmluvných podmienok a že ste veriteľa požiadali o predloženie amortizačnej tabuľky.

2./ Podľa ust. Obč. zákonníka a ust. zákona o spotreb. úveroch dôsledky porušenia povinností pri zmluve o spotreb. úvere v zmysle ust. cit. zákona o spotreb. úveroch podľa § 11 je to, že spotrebiteľský úver sa považuje za bezúročný a bez poplatkov, ak nie sú splnené tam uvedené povinnosti, z ktorého zákona vychádzalo aj MS SR a tieto v posúdení aj určite citovalo.

3./  Podľa ust. § 11 ods. cit. zákona o spotreb. úveroch spotrebiteľ sa môže pred súdom domáhať určenia neplatnosti zmluvy o spotrebiteľskom úvere alebo určenia bezúročnosti a bezpoplatkovosti v súlade s ust. § 137 Civil. sporového poriadku.

4./ Otázka úhrady splátky podľa otázky : V otázke neuvádzate výšku poskytnutého úveru /istiny/ a doteraz uhradené všetky splátky /istina, poplatky úroky atď./, preto túto sumu spočítajte. Pokiaľ  všetky doteraz uhradené sumy z Vašej strany presahujú poskytnutý úver, neuhradzujte už nič. 
Pokiaľ nebola istina doteraz uhradená, oznámte veriteľovi, že sa budete domáhať určenia neplatnosti zmluvy a budete povinná uhradiť len zostatok istiny /bez poplatkov a úrokov/. Ak Vami poskytnuté platby už presahujú sumu poskytnutého úveru, môžete sa domáhať vydania bezdôvodného obohatenia.

5./ Vo veci odporúčame vyzvať veriteľa podľa stavu úhrady úveru o vydanie bezdôvodného obohatenia. V prípade ak sa s veriteľom nedohodnete na ich dobrovoľnom uznaní zmluvy za bezúročnú a bez poplatkov aj z dôvodov uvedených v posúdení zmluvy Ministerstvom spravodlivosti SR, oznámte im, že podáte na súd žalobu u určenie neplatnosti a bezpoplatkovosti zmluvy, čím im vzniknú ďalšie náklady spojené so súdnym konaním s čím im vzniknú náklady spojené so súdnym konaním.

 

 


 


Trápi vás "Zosplatnenie úveru a hypotéky ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zosplatnenie úveru a hypotéky ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Banka mi odmietla po exekučnom blokovaní účtu vyplatiť zákonných 165 eur, napriek tomu, že doma vychovávam troje deti. Manžel, ktorý pracuje v zahraničí, nie je doma a exekúcia je na jeho meno na náš spoločný účet. Nechal mi doma splnomocnenie na zastupovanie v jeho mene vo veciach s Homekreditom, ale banka tvrdí, že musí byť overené notárom. Iný právnik mi naopak povedal, že u notára je potrebné overenie len v prípade, ak sa jedná o všeobecnú plnú moc. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako to naozaj je? Napísala som banky sťažnosť, ale odpoveď očakávam až do 30 dní. Ďakujem.

Odpoveď: Zosplatnenie úveru a hypotéky ?

(odpoveď odoslaná: 28.06.2018)

Dobrý deň,

tvrdenie advokáta, že overenie podpisu notárom je potrebné len pri generálnej plnej moci nie je správna informácia.

Pre jednanie s bankou musíte mať overené splnomocnenie - podpis Vášho manžela ako majiteľa účtu musíte mať overený notárom alebo matrikou /obecný úrad/. Banka na tento účel má aj svoje tlačivá - príslušné druhy splnomocnení, len im musíte vysvetliť čo potrebujete. Majú aj všeobecné splnomocnenie ohľadom celkového disponovania s bankovým účtom.

Ale pokiaľ by ste majiteľkou účtu, potom nevidíme dôvod na to, aby banka od Vás požadovala splnomocnenie.

Na to, aby z účtu bola uvoľnená suma nepodliehajúce exekúcii, je potrebné tzv. vyhlásenie podľa § 104 ods. 2 exekučného poriadku, ktoré tlačivo má aj banka, ako aj exekútor. Preto odporúčame kontaktovať exekútora, pričom na základe uvedeného vyhlásenia banka peniaze uvoľní. Na konanie s exekútorom budete potrebovať splnomocnenie od manžela, ktorého podpis musí byť overený. 

Nepíšete, kde v zahraničí pracuje, podpis môže overiť na našom zastupiteľskom úrade, ktorého adresy nájde na stránke Ministerstva zahr. vecí a eur. záležitostí SR podľa svojej krajiny.


Podotázka: Zosplatnenie úveru a hypotéky ? (Vymáhanie pohľadávok)

Môj syn sa dostal do finančných problémov, keď si vzal hypotéku 7000€ a teraz neschopný splácať tento dlh. Vymáhačská spoločnosť postúpila pohľadávku súdu. Syn momentálne nemá prácu, príjem ani žiadny majetok. Keď príde na exekúciu, nemá exekútor odkiaľ strihať peniaze. Teraz sa obáva, že v prípade, že nemá žiadne financie, môže byť nakoniec poslaný do väzenia. Máme sa aj tejto možnosti obávať? Má navyše dlžoby aj v poisťovniach. Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

Odpoveď: Zosplatnenie úveru a hypotéky ?

(odpoveď odoslaná: 27.01.2017)

Dobrý deň. Pokiaľ Váš syn nespáchal žiadny trestný čin (napr. úverový podvod), nemalo by mu hroziť väzenie. Navyše v zmysle Ústavy SR platí, že nikoho nemožno pozbaviť slobody len pre neschopnosť dodržať zmluvný záväzok.
Nad rámec Vašej otázky si Vám dovoľujem odporučiť, aby Váš syn svoju finančnú situáciu začal riešiť. Pre taký prípad prichádza do úvahy napríklad inštitút oddlženia v zmysle zákona o konkurze a reštrukturalizácii.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zosplatnenie úveru a hypotéky ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.