Máte
otázku?

Neplatnosť manželstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Neplatnosť manželstva

Dobrý deň. Podala som žiadosť o rozvod v roku 2014. Z nášho manželstva vzišli dve malé deti. Do dnešného dňa sme stále nerozvedení. Prebehlo už 8 pojednávaní v ktorých môj manžel žiadal deti do svojej výhradnej starostlivosti. Navštívili sme psychológa a náš šesťročný syn vypovedal na súde, že sa svojho otca bojí a chce byť viac s matkou. Okresný súd nás rozviedol v septembri 2016 a deti mi prisúdil do výhradnej starostlivosti. Manžel sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal na Krajský súd. Medzitým podal žalobu na Okresný súd s požiadavkou na vyslovenie neplatnosti nášho manželstva. Jako dôvod uviedol, že trpím psoriázou, čo si za 16 rokov nášho vzťahu nevšimol. Toto zistenie prišlo v septembri 2016, práve v čase, keď nás Okresný súd rozviedol. Po naštudovaní odbornej literatúry sa domnieva, že toto ochorenie je tak závažné, že by naše manželstvo nemohlo byť platné. Z tohto dôvodu žiada aj deti do svojej výhradnej starostlivosti. Ráda by som sa opýtala, či môže takáto absurdita byť súdom brána vážne, keďže teraz musia celý spis vrátiť z Krajského súdu naspäť. Existuje nejaký paragraf, na ktorý sa môžem odvolať? Myslím si, že táto žaloba bola podaná neskoro, keďže môj rozvod prebieha už tri roky a on si na moju psoriázu spomenul len pri rozsudku. Ďakujem.

Odpoveď: Neplatnosť manželstva

Dobrý deň. 

Neplatnosť manželstva upravuje § 14 Zákona o rodine, ktorý stanovuje podmienky neplatnosti manželstva:

(1) Manželstvo je neplatné, ak vyhlásenie o uzavretí manželstva nebolo urobené slobodne, vážne, určito a zrozumiteľne.

(2) O tom, že manželstvo je neplatné podľa odseku 1, súd rozhodne na návrh ktoréhokoľvek manžela.

(3) Právo manžela podať návrh na začatie konania o neplatnosti manželstva podľa odseku 1 zanikne uplynutím jedného roka odo dňa, keď sa o dôvodoch neplatnosti manželstva podľa odseku 1 dozvedel.

Váš manžel má právo podať návrh na určenie neplatnosti manželstva, ale musí v súdnom konaní preukázať, že vyhlásenie o uzavretí manželstva nebolo urobené slobodne, vážne, určito a zrozumiteľne a zároveň musí súdu preukázať, že podal návrh na začatie konania v zákonom stanovenej lehote. Vaše ochorenie nemá nič spoločné s vyhlásením o uzavretí manželstva a preto nemôže byť dôvodom neplatnosti manželstva. Ak zákonom stanovené podmienky na určenie neplatnosti manželstva nebudú súdu zo strany Vášho manžela preukázané, súd návrh zamietne.

Avšak súd je povinný každú vec prejednať a o nej rozhodnúť. Súd však nemôže rozhodnúť o neplatnosti manželstva, ak manželstvo zaniklo rozvodom. Z dôvodu toho, že proti rozhodnutiu o rozvode podal Váš manžel odvolanie, toto rozhodnutie nie je právoplatné a súd jeho návrh na určenie neplatnosti manželstva musí prejednať.

Trápi vás "Neplatnosť manželstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Neplatnosť manželstva (Rodinné právo)

Dobrý deň. Môžem si vziať za manželku ženu, ktorá má čiastočne obmedzenú právnu spôsobilosť? Svadba je právny úkon. Aký bude postup s opatrovníctvom v tomto prípade? Má manžel právo stať sa opatrovateľom? Ďakujem. Viktor.

Odpoveď: Neplatnosť manželstva

(odpoveď odoslaná: 17.01.2022)

Dobrý deň,
vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 12 zákona o rodine :

"(1) Manželstvo nemôže uzavrieť osoba pozbavená spôsobilosti na právne úkony.
(2/ Osoba, ktorej spôsobilosť na právne úkony je obmedzená, môže uzavrieť manželstvo len s povolením súdu.
(3) Manželstvo nemôže uzavrieť osoba postihnutá duševnou poruchou, ktorá by mala za následok obmedzenie spôsobilosti na právne úkony. Súd však môže uzavretie manželstva takej osobe povoliť, ak je jej zdravotný stav zlučiteľný s účelom manželstva.
(4) Ak uzavrie manželstvo osoba pozbavená spôsobilosti na právne úkony alebo osoba, ktorá trpí duševnou poruchou, ktorá by mala za následok pozbavenie spôsobilosti na právne úkony, súd rozhodne o tom, že manželstvo je neplatné, aj bez návrhu.
(5) Ak bez povolenia súdu uzavrie manželstvo osoba, ktorej spôsobilosť na právne úkony je obmedzená, alebo osoba postihnutá duševnou poruchou, ktorá by mala za následok obmedzenie spôsobilosti na právne úkony, rozhodne súd o neplatnosti tohto manželstva na návrh ktoréhokoľvek z manželov. Súd nerozhodne o neplatnosti manželstva a manželstvo sa stane platným, ak sa zdravotný stav manžela stal zlučiteľným s účelom manželstva."
 
Z uvedneého zák. ustanovenia jednoznačne vyplýva, že na uzatvrenie manželstva s osobou obmedzenou v spôsobilosti na právne úkony je potrebné povolenie súdu.
Ak by ste uzatvorli manželstvo, potom aj vo veci opatrovníctva nad manželkou by ste museli podať návrh na súd na zmenu opatrovníka podľa ust. §  27 Obč. zákonníka a ust. Civil. mimosporového poriadku.
 
Odporúčam kontaktovať advokáta.
 

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Neplatnosť manželstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.