POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Nemožnosť svedka dostaviť sa na súd


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Nemožnosť svedka dostaviť sa na súd

Dobrý deň. Dlhšiu dobu sa zdržiavam v zahraničí. Matka mi oznámila, že som dostal predvolanie na súd, nakoľko zásielka nebola doručená do mojich rúk. Ako svedok chcem sa opýtať, či v tejto veci môžem splnomocniť matku alebo niekoho iného, aby ma zastúpil na súde. Nechcem kvôli tomu cestovať domov. Vopred vám ďakujem za radu a pomoc. Pekný deň.

Odpoveď: Nemožnosť svedka dostaviť sa na súd

Dobrý deň, pokiaľ sa nemôžete dostaviť na súd a vypovedať ako svedok je potrebné sa písomne ospravedlniť a uviesť dôvody pre ktoré sa nemôžete dostaviť na súd, napríklad z dôvodu, že sa v čase termínu pojednávania zdržiavate v zahraničí. Pokiaľ sa neospravedlníte súd Vás môže dať predviesť alebo Vám môže uložiť pokutu. Pokiaľ máte vypovedať ako svedok a Vaša výpoveď je kľúčová je potrebné uviesť aj v akom období sa budete zdržiavať na Slovensku. Žiaľ splnomocniť niekoho iného, aby vypovedal za Vás ako svedok nie je možné. Ak ste už vypovedali v tej istej veci ako svedok, napríklad v prípravnom konaní (na polícii) a o tej istej veci sa teraz vedie konanie na súde tak môžete súdu uviesť, že žiadate, aby bola prečítaná Vaša výpoveď z prípravného konania. Ak však obvinený bude trvať na Vašej výpovedi budete sa musieť dostaviť. V prípade, že budete vypovedať ako svedok máte samozrejme nárok na svedčné, t.j. úhradu nákladov spojených s cestovaním, náhradou mzdy a stratou času, ktoré si môžete žiadať po poskytnutí Vašej svedeckej výpovede priamo na súde.

Trápi vás "Nemožnosť svedka dostaviť sa na súd" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nemožnosť svedka dostaviť sa na súd (Trestné právo)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s otázkou ohľadom predvolania na súd ako svedka. Už som podala čestné vyhlásenie, v ktorom som sa vyjadrila k dotknutej situácii, a nechcela by som sa pojednávania zúčastniť, pretože nemôžem získať voľno v práci na daný deň. Mohli by ste mi, prosím, poskytnúť informáciu o tom, čo by malo moje ospravedlnenie neúčasti obsahovať, keďže moje čestné vyhlásenie už súd má? Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Nemožnosť svedka dostaviť sa na súd

(odpoveď odoslaná: 22.11.2023)

Dobrý deň,
uvedená situácia nie je taká jednoduchá. Tiež záleží či ste boli predvolaná v konaní trestnom alebo v konaní civilnom. V zmysle trestného poriadku totiž platí, že (§ 127 Trestného poriadku):

(1) Každý je povinný dostaviť sa na predvolanie orgánov činných v trestnom konaní a súdu a vypovedať ako svedok o tom, čo mu je známe o trestnom čine a o páchateľovi alebo o okolnostiach dôležitých pre trestné konanie. (2) Každý je povinný napomáhať splnenie tejto povinnosti.   Váš zamestnávateľ by Vám mal v tomto vyhovieť, nakoľko aj on je povinný poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní súčinnosť s poukazom na § 3 ods. 1 Trestného poriadku:   Štátne orgány, vyššie územné celky, obce a iné právnické osoby a fyzické osoby sú povinné poskytnúť súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní a súdu pri plnení ich úloh, ktoré súvisia s trestným konaním. Iným právnickým osobám a fyzickým osobám preukázané vecné náklady s týmto spojené hradí štát, pokiaľ osobitný zákon neustanovuje inak. Na konanie a rozhodovanie sa primerane použijú ustanovenia § 553 ods. 5 a 6; taký návrh môže podať ten, komu vecné náklady vznikli.

Ak by ste sa totižto nedostavili, tak by ste mohla byť predvedená, prípadne by mohli byť použité iné prostriedky na zabezpečenie Vašej účasti. 

Podobný režim sa v zásade vzťahuje aj na civilné konanie. Je síce možné sa ospravedlniť, avšak je potrebné uviesť aj legitímny dôvod. Podľa § 196 ods. 2 Civilného sporového poriadku:

Ak súd nariadi výsluch podľa odseku 1, každá fyzická osoba je povinná dostaviť sa na predvolanie na súd a vypovedať ako svedok. Súd svedka poučí o jeho povinnosti vypovedať pravdu a nič nezamlčovať, o trestnoprávnych následkoch krivej výpovede a o jeho práve odoprieť výpoveď.   Zamestnávateľ má ďalej aj povinnosť v zmysle § 136 ods. 1 Zákonníka práce:   Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno na nevyhnutne potrebný čas na výkon verejných funkcií, občianskych povinností a iných úkonov vo všeobecnom záujme, ak túto činnosť nemožno vykonať mimo pracovného času. Pracovné voľno poskytne zamestnávateľ bez náhrady mzdy, ak tento zákon, osobitný predpis alebo kolektívna zmluva neustanovuje inak alebo ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodne inak.   Za občiansku povinnosť sa považuje aj činnosť svedka v zmysle § 137 ods. 4 písm. a) Zákonníka práce.    Nemusíte si teda čerpať dovolenku, nakoľko ide o prekážku v práci z dôvodu všeobecného záujmu.
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nemožnosť svedka dostaviť sa na súd (Trestné právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa svedka. Je možné v súdnom konaní podať písomnú námietku proti svedkovi, ak obaja vystupujeme ako svedkovia? Chcel by som súdu poskytnúť informácie, ktorými disponujem a tým pádom by mohol súd zreteľne prihliadať na skutkovú podstatu vo veci a rozhodovať spravodlivo.

Odpoveď: Nemožnosť svedka dostaviť sa na súd

(odpoveď odoslaná: 18.02.2020)

Dobrý deň. V rámci procesného postavenia svedka zákon nepriznáva svedkovi právo namietať iného svedka. Námietky voči svedkovi môžu vznieť priamo zúčastnené subjekty toho ktorého súdneho konania (strany sporu, resp. účastníci konania).


Podotázka: Nemožnosť svedka dostaviť sa na súd (Trestné právo)

Prosím Vás, dostala som do schránky papier od pošťárky, na ktorom bol uvedený okresný súd. Ak som ho neprevzala, som povinná sa na súd dostaviť ako svedok?

Odpoveď: Nemožnosť svedka dostaviť sa na súd

(odpoveď odoslaná: 18.01.2019)

Dobrý deň, vždy odporúčame prevziať zásielky, aby ste sa oboznámili s ich obsahom. Ak zásielku neprevezmete, považuje sa za doručenú dňom vrátenia zásielky súdu, aj keby ste sa o tom Vy nedozvedeli. 

Ak sa nedostavíte na súd ako svedok, môžu Vás dať predviesť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nemožnosť svedka dostaviť sa na súd" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.