Máte
otázku?

Nedostavenie sa na súd


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Trnava

Otázka: Nedostavenie sa na súd

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, čo sa stane, ak sa nedostavím na súd bez ospravedlnenia, v prípade, keď som žalovaná? Ide o splatenie dlhu banke vo výške 910 eur. Môžu ma nechať predviesť políciou, alebo rozhodnú bez mňa?

Odpoveď: Nedostavenie sa na súd

Dobrý deň. Pokiaľ ste žalovanou stranou v spore, pričom sa bez ospravedlnenia nedostavíte na pojednávanie, na ktoré ste bola riadne predvolaná, súd môže rozhodnúť, že bude konať vo Vašej neprítomnosti. Ak však ide o spotrebiteľskú vec, nemôže rozhodnúť rozsudkom pre zmeškanie, ktorý by bol vydaný v neprospech spotrebiteľa.
Pokiaľ ide o predvedenie, nepredpokladám, že by k tomu súd pristúpil. Predvedeniu spravidla predchádza opakované predvolanie, prípadne predvolanie pod hrozbou uloženia poriadkovej pokuty.

Trápi vás "Nedostavenie sa na súd" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nedostavenie sa na súd (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či ma môže na súde zastupovať právny zástupca bez mojej prítomnosti, keďže som v zahraničí. Ide o prípad nepoctivého zámeru. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nedostavenie sa na súd

(odpoveď odoslaná: 18.01.2024)

Dobrý deň,
áno, vo väčšine prípadov postačuje, ak sa pojednávania zúčastní Váš právny zástupca. V prípade, že by ste mali napríklad vypovedať, tak by bola Vaša účasť potrebná, to by ste však boli osobitne predvolaný, ak však nejde o daný prípad, tak potom bude postačovať, ak sa pojednávania zúčastní Váš splnomocnený právny zástupca.  


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nedostavenie sa na súd (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, ako mám postupovať, ak sa nemôžem dostaviť na súdne konanie, ktoré je 400 km od môjho bydliska? Som predvolaná ako svedok v prípade úverového podvodu.

Odpoveď: Nedostavenie sa na súd

(odpoveď odoslaná: 12.06.2023)

Dobrý deň,

V zmysle ust. § 127 ods. 1 Trestného poriadku (TP) platí, že "Každý je povinný dostaviť sa na predvolanie orgánov činných v trestnom konaní a súdu a vypovedať ako svedok o tom, čo mu je známe o trestnom čine a o páchateľovi alebo o okolnostiach dôležitých pre trestné konanie."

Preto ak sa neviete dostaviť na pojednávanie, potom je nevyhnutné svoju neúčasť na ňom ospravedlniť, nakoľko v opačnom prípade hrozí, že súd Vás môže nechať predviesť, prípadne aj obmedziť na osobnej slobode za účelom vášho zabezpečenia pred súdom. Na následky nedostavenia sa by ste mali byť súdom v predvolaní upozornený. Ďalej TP uvádza (§128), že "v prípade ospravedlnenej neúčasti svedka na úkone orgánu činného v trestnom konaní alebo súdu zo zdravotných dôvodov je svedok povinný predložiť vyjadrenie ošetrujúceho lekára, že mu jeho zdravotný stav neumožňuje účasť na úkone, na ktorý bol predvolaný, bez ohrozenia života alebo závažného zhoršenia zdravotného stavu alebo z dôvodu nebezpečenstva rozšírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby."

Vzhľadom na uvedené, ak sa neviete pojednávania zúčastniť, ospravedlňte svoju neprítomnosť relevantnými dôvodmi, ktoré súdu preukážte. 


Podotázka: Nedostavenie sa na súd (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň. Chcela by som vedieť, čo sa stane, ak sa nedostavím na súd na pojednávanie s bankou. Ďakujem.

Odpoveď: Nedostavenie sa na súd

(odpoveď odoslaná: 12.10.2020)

Dobrý deň,
ak ste účastník konania a nedostavíte sa na súd bez ospravedlnenia, súd môže na návrh banky rozhodnúť rozsudkom pre zmeškanie (ak ide o zaplatenie dlhu a ste žalovaná). Môže Vám tiež uložiť poriadkovú pokutu. Viac by som sa však v pozícii ; žalovaného obával práve rozsudku pre zmeškanie, ktorý už potom zvrátiť môžete len veľmi veľmi ťažko. Ak sa mu chcete vyhnúť môžete sa skúsiť ospravedlniť zo závažných dôvodov, napr. lekár.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nedostavenie sa na súd" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.