Máte
otázku?

Návrh na zapretie otcovstva dieťaťa podaný matkou dieťaťa po rozvode manželstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Návrh na zapretie otcovstva dieťaťa podaný matkou dieťaťa po rozvode manželstva

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako napísať návrh na zrušenie otcovstva po rozvode. Nedávno sme sa rozviedli. Naše dieťa sa narodilo počas manželstva, ale nie je to dieťa môjho bývalého manžela, čo preukázali aj súkromné testy DNA. Biologický otec sa chce uviesť v rodnom liste a chce sa o nás starať. Bývalý manžel súhlasí s mojou žiadosťou o podanie návrhu. Náš syn má dva roky. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Návrh na zapretie otcovstva dieťaťa podaný matkou dieťaťa po rozvode manželstva

Dobrý deň,

keďže v danom prípade bolo otcovstvo Vášho (bývalého) manžela určené podľa prvej domnienky otcovstva, ktorá svedčí manželovi matky dieťaťa, máte aj Vy ako matka dieťaťa právo podľa § 88 ods. 2 Zákona o rodine do troch rokov od narodenia dieťaťa zaprieť, že (bývalý) manžel je otcom dieťaťa.

Právo zaprieť otcovstvo máte vtedy, ak uvedená trojročná lehota od narodenia dieťaťa ešte neuplynula a je vylúčené, že (bývalý) manžel je otcom dieťaťa. Podľa judikatúry (napr. rozsudku Najvyššieho súdu Českej republiky z 22. júna 2011, sp. zn. 21 Cdo 693/2010) závažnou okolnosťou , ktorá je spôsobilá (sama osebe) vylúčiť otcovstvo muža (ktorý súložil s matkou dieťaťa v čase, od ktorého neprešlo do narodenia dieťaťa menej než 180 a viac než 300 dní), je nepochybne test DNA, ak z analýzy alel v genotypoch a ich opakovaní v DNA vyplýva, že žalovaný muž nemá všetky spoločné "otcovské" genetické znaky.

Súd je povinný v takomto konaní, ktoré sa začína na návrh matky dieťaťa a smeruje proti manželovi a dieťaťu, zisťovať skutočný stav veci. Súd v týchto prípadoch obvykle ustanoví znalca na vykonanie testu DNA (za predpokladu, že už Vy nepredložíte vypracovaný znalecký posudok, ktorý by spĺňal všetky zákonné náležitosti). Po tom, ako sa v konaní preukáže, že Váš (bývalý) manžel nie je otcom dieťaťa, súd určí, že zapísaný otec nie je otcom dieťaťa. Na základe takéhoto rozsudku o osobnom stave dieťaťa ako aj určeného otca sa po jeho právoplatnosti následne vykonajú zmeny aj v matrike.

Vo Vašom návrhu na zapretie otcovstva, smerujúcom proti (bývalému) manželovi a dieťaťu (všetci traja budete účastníkmi tohto konania) je potrebné uviesť vyššie uvedené skutočnosti o tom, že (bývalý) manžel nie je otcom dieťaťa a je vhodné ich preukázať aj priloženými dôkazmi. Tento návrh na zapretie otcovstva sa podáva na okresnom súde, v ktorého obvode má dieťa bydlisko.

Potom budete môcť spolu s biologickým otcom dieťaťa podľa § 90 a nasl. Zákona o rodine súhlasne vyhlásiť pred matričným úradom, že otcom dieťaťa je muž, ktorý je biologickým otcom dieťaťa. Potom bude biologický otec dieťaťa aj právnym otcom dieťaťa.

Trápi vás "Návrh na zapretie otcovstva dieťaťa podaný matkou dieťaťa po rozvode manželstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Návrh na zapretie otcovstva dieťaťa podaný matkou dieťaťa po rozvode manželstva (Rodinné právo)

Chcel by som sa ešte opýtať, či by som mal do návrhu zahrnúť aj predvolanie biologického otca ako svedka?

Odpoveď: Návrh na zapretie otcovstva dieťaťa podaný matkou dieťaťa po rozvode manželstva

(odpoveď odoslaná: 15.08.2016)

Dobrý deň,

áno, okrem v predchádzajúcej odpovedi uvedených dôkazov je vhodné do návrhu na zapretie otcovstva ako navrhovaný dôkaz uviesť aj výsluch svedka - biologického otca dieťaťa.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Návrh na zapretie otcovstva dieťaťa podaný matkou dieťaťa po rozvode manželstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.