Máte
otázku?

Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom

Prosím Vás o radu. Žijem v Nemecku - ja (Slovenka), manžel - Nemec a 18.mesačná dcérka narodená v Nemecku teda Nemka. S manželom máme dlhodobé problémy. Je alkoholik, agresívny, 3 krát ma zbil. Na Vianoce sme všetci pricestovali na Slovensko a on odišiel hneď nazad do Nemecka, pretože nemal dovolenku a musel sa tam vrátiť. Ja som sa rozhodla tu zostať aj s dcérkou, pretože som sa ho bála. A predsa tu mám zázemie - rodinu, peniaze, možnosti... V Nemecku som nemohla nič robiť, pretože mám problémy s jazykom, nemala som peniaze a hlavne som sa bála o dcérku. Žila som len v spálni s ňou. 19.12.2016 sme tu všetci pricestovali a včera 28.12. 2016 som bola v Nemecku nahlásiť na polícií, že ma bil a že dcérka je u mňa na Slovensku a takisto na súde - pani spísala so mnou spis, že manžel sa o dcérku nestará, bije ma a týra a chcem sa rozviesť. A že dcérka je na Slovensku v bezpečí so mnou. Mám veľký problém - pretože dcérka je Nemka a je na Slovensku a ja tu chcem aj ostať s ňou. Veď ja sa tam nemôžem a ani nemám kam vrátiť. Preto som považovala za dobré ísť na úrady v Nemecku nahlásiť, že dcérka je so mnou. Ale teraz sa obávam, aby nepožadoval, aby som sa vrátila s dcérkou do Nemecka nakoľko je ona Nemka. Ja viem, vybavujem teraz slovenský rodný list (chyba moja veľka, že som to už dávno neurobila) a to bude trvať zhruba 3 mesiace. Môže ma stíhať za unesenie alebo niečo také? Keď som to nahlásila aj na polícií aj na súde v Nemecku? Musím sa vrátiť s dcérkou do Nemecka? Alebo čo mám robiť? Celý deň som telefonovala - Zastupiteľský úrad v Berlíne, Ministerstvo zahr. vecí, generálny konzul - proste všetko....neviem, či môžem ísť tu na Slovensko na súd, sociálne alebo kam? alebo čakať, čo teraz bude z jeho strany? Nemecko ma vyzve? Mám ešte kontakt na euroadvokáta v Berlíne alebo v Mníchove ale všetci majú dovolenky momentálne. Potrebujem advokáta v Nemecku, ktorý vie po slovensky, pretože mám problém s rečou. Prosím Vás o radu čo urobiť? ďakuje pekne za radu

Odpoveď: Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom

Dobrý deň, vo vašom prípade nie je rozhodujúce, či je dcéra Slovenka alebo Nemka, rozhodujúce je to, kde mala dcéra bydlisko. Vaša dcéra mala doteraz bydlisko v Nemecku a preto je na konanie o úprave práv a povinností k dieťaťu príslušný nemecký súd.

Pokiaľ by chcel manžel žiadať návrat dieťaťa späť do Nemecka, musel by to urobiť na slovenskom súde. Nemôže si však dovoliť len tak prísť a zobrať Vám dieťa. Musel by o tom prebehnúť súd, ktorý môže trvať dokonca niekoľko rokov.

Pokiaľ podá návrh na úpravu práv a povinností k dieťaťu v Nemecku, bude určite vhodné, aby ste mali právneho zástupcu, ktorý vás bude zastupovať v tomto konaní.

Tiež máte možnosť požiadať nemecký súd o súhlas s presťahovaním sa na Slovensko.

 

Trápi vás "Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem Vám veľmi pekne poďakovať za povzbudivú odpoveď. Veľmi si to cením a som vďačná za to, že ste mi pomohli. Rada by som sa opýtala, či si mám hľadať právneho zástupcu sama, alebo mám čakať na ďalšie udalosti zo strany môjho manžela, či podá nejaké dokumenty na súde. Našla som už niekoľko kontaktov na advokátov v Berlíne a Mníchove, ktorí pôsobia v Nemecku a hovoria po slovensky. Momentálne však majú dovolenku, preto mám iba ich telefónne čísla.

Chcela by som sa tiež opýtať ohľadom súhlasu s presťahovaním sa na Slovensko. Vo vašej prílohe vám zasielam dokument spísaný na okresnom súde v Nemecku, v ktorom žiadam o právo na pobyt s mojou dcérkou a tiež o exkluzívne právo na ňu pre mňa. Je to dostačujúce? Rada by som vedela, akým spôsobom by mala vyzerať žiadosť o súhlas s presťahovaním sa na Slovensko. Ak je to možné, rada by som si ju preložila a poslala na súd v Nemecku. Priložené dokumenty sú v nemeckom jazyku.

Pokiaľ by sa vyskytol nejaký problém, som pripravená všetko uhradiť, keďže si uvedomujem, že celá situácia nie je jednoduchá. Rovnako som pripravená uhradiť všetky Vaše služby. Prosím, poskytnite mi informácie o Vašom účte. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď. S pozdravom,

Odpoveď: Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 01.01.2017)

Dobrý deň, musíte to podať v Nemecku, preto Vám to nedokážem skontrolovať. Spravuje sa to nemeckým právom. Advokáta si hľadajte urcite. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom (Rodinné právo)

Prosím vás, mám zoskenovaný spis z nemeckého súdu, v ktorom žiadam o prenesenie práv na rozhodovanie o mieste pobytu a výkonu rodičovskej starostlivosti na mňa. Momentálne neviem, ako vám ho mám poslať. Mám otázku, či ide o súhlas s presťahovaním. Mohli by ste mi prosím poradiť, kde ho môžem poslať alebo ako ho môžem žiadať? Za všetko sa vopred ďakujem. Som ochotná uhradiť všetky s tým spojené náklady, pretože sa už neviem ďalej samostatne postarať. Ešte raz veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 01.01.2017)

Dobrý deň, musíte to všetko prejednať s nemeckým advokátom. Skutočne by som Vám rád viac pomohol, ale nemecké právo môže mať trochu inú úpravu ako máme my v SR.


Podotázka: Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom (Rodinné právo)

Pan Ficek sa oženil v Arménskej republike 03. 06. 2014 a už koncom októbra bol v Anglicku. Je tu na pozícii rodinného člena občana EEA. Už skoro rok nežijeme v jednej domácnosti. Mal problém so zákonom a nedávno dostal pokutu 600 libier a ročný podmienečný trest. Nejaví žiaden záujem o dieťa a nekontaktuje ma. Podľa informácií z polície sa nachádza niekde v Londýne. Pred štyrmi mesiacmi som požiadala o rozvod. Mám dve otázky: 1) Je jeho súhlas potrebný aj v takýchto okolnostiach? Chcem definitívne ukončiť moje pôsobenie tu a všetko odovzdať (mám na mysli národné poistenie, všetky pracovné roky atď.). Znamená to, že ak tu prestanem žiť, on nemá žiaden nárok na nič z toho? 2) Ako samostatná osoba a občan Arménskej republiky, má po mojom definitívnom odchode z Anglicka nejaké práva či nároky? Vopred dákujem za vašu pomoc.

Odpoveď: Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 22.11.2016)

Dobrý deň,

pokiaľ sa jedná o deti, príslušné orgány tieto prípady posudzujú dosť striktne a v prípade, ak by ste s dieťaťom odišli bez jeho povolenia (resp. bez povolenia súdu), potom by mohol byť skutok posudzovaný ako únos a otec, resp. príslušný orgán by mohol kontaktovať orgány v SR za účelom návratu dieťaťa. Odporúčam obrátiť sa na súd a požiadať o povelenie. Domnievam sa, že pokiaľ riadne zdôvodnite svoje rozhodnutie a najmä uvediete, že sa o dieťa riadne staráte, že v SR bude mať vhodné podmienky pre život a že otec nejaví žiaden záujem, súd by Vám mal vyhovieť.


Trápi vás "Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, som občiankou Slovenskej republiky, ktorá žije vo Veľkej Británii. Moja dcéra sa mi narodila v Anglicku a otec dieťaťa je občanom Armenskej republiky. Neviem, ako mám ďalej postupovať. Chcem sa vrátiť naspäť domov na Slovensko s dcérou a neviem, ktoré kroky mám podniknúť.

Odpoveď: Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 19.11.2016)

Dobrý deň,

ak sa chcete odsťahovať s dieťaťom na SR, musíte disponovať súhlasom otca. Ak súhlas odmietne udeliť, môžete požiadať miestny súd o udelenie súhlasu. Súdu budete musieť preukázať, že dieťa bude mať v SR zabezpečené bývanie, vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a rovnako, že Vy budete mať zabezpečenú prácu a prípadnú podporu rodiny. Súdy dbajú na to, aby bol zabezpečený kontakt s druhým rodičom, pokiaľ je to v záujme maloletého. Ak sa otec o dieťa nezaujíma súd bude na to prihliadať.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Návrat z Nemecka na Slovensko - Slovenka s dieťaťom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.