Máte
otázku?

Nároky slobodnej matky voči otcovi maloletých detí


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Nároky slobodnej matky voči otcovi maloletých detí

Vážená pani doktorka, nedávno ste nám radili ohľadom kúpy a spoluvlastníctva bytu nášho syna a jeho tehotnej priateľky. Keďže sa jeho priateľka nedávno rozišla s našim synom, čelíme teraz iným starostiam. Radi by sme vedeli, aké nároky si môže tehotná priateľka nášho syna - ktorej sa narodia dvojčatá a ktorá sa stará o dieťa zo svojho prvého manželstva - uplatňovať voči nášmu synovi okrem výživného na deti. Kým bývali oddelene - náš syn bol u nás a jeho priateľka v byte jej bývalého manžela, takže nespájala ich spoločná domácnosť. Teraz si našla podnájom a usiluje sa tam nasťahovať. Chceli by sme vedieť, čo má náš syn očakávať a ako sa má pripraviť. Akým spôsobom a kým je určené výživné na deti a na čo má priateľka nárok v pozícii slobodnej matky? Veľmi by sme uvítali vašu odpoveď, pretože už nevieme, ako ďalej postupovať. V čase, keď by sme si mali užívať zaslúžený dôchodok, stále riešime takéto problémy. Sme rodičia, ktorí si nedokážu odrezať problémy svojich detí. Ďakujeme za pochopenie.

Odpoveď: Nároky slobodnej matky voči otcovi maloletých detí

Dobrý deň. 

Váš syn sa narodením detí stane rodičom, ktorému patria rodičovské práva a povinnosti. Súčasťou týchto rodičovských práv a povinností sú najmä starostlivosť o výchovu, zdravie, výživu a všestranný vývoj maloletých, zastupovanie maloletých a správa majetku maloletých. Rodičia majú právo sa dohodnúť na úprave výkonu ich rodičovských práv a povinností. Ak sa nedohodnú, súd na návrh upraví výkon ich rodičovských práv a povinností, najmä určí, ktorému z rodičov zverí deti do osobnej starostlivosti, upraví styk druhého rodiča s deťmi. Rodičia sa musia dohodnúť aj o mene a priezvisku detí, inak určí meno alebo priezvisko súd. 

Obidvaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov, pričom dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.  Ak sa rodičia nedohodnú na výške výživného, ktoré má vo Vašom prípade platiť Váš syn na deti, rozhodne súd, ktorý prihliada na to, ktorý z rodičov a v akej miere sa o dieťa osobne stará. 

Matka detí môže od otca detí žiadať príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke v zmysle § 74 Zákona o rodine, na základe ktorého:

"Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.

Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu.

Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu."

Na základe vyššie uvedených skutočností sa musí Váš syn s matkou detí dohodnúť najmä na mene a priezvisku detí, na výške výživného a na úprave styku otca s maloletými deťmi. Ak sa na týchto skutočnostiach nedohodnú, je potrebné podať návrhy na súd, aby o tom rozhodol súd. Pokiaľ ide o príspevok nevydatej matke, na ktorý má matka nárok, tak matka o neho môže, ale nemusí požiadať.  Ak o to požiada, tak súd určí jej výšku. Neviem ako sa stavia k tomu Váš syn, ale najlepšie je dohodnúť sa s matkou a spísať o tom dohodu rodičov o úprave výkonu rodičovských práv a povinností, ktorá sa následne predloží súdu na schválenie, aby bola vykonateľná. 

Trápi vás "Nároky slobodnej matky voči otcovi maloletých detí" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nároky slobodnej matky voči otcovi maloletých detí (Rodinné právo)

Dobrý deň. Na základe § 74 zákona o rodine neviem, do kedy môžem podať návrh na určenie príspevku na výživu a úhradu niektorých nákladov pre nevydatú matku. Termín pôrodu mám o dva týždne, nechcem premeškať termín pre podanie návrhu a pritom prísť o tento príspevok. Ak však je možné podať návrh na príspevok aj po pôrode, rada by som ho podala po pôrode, aby som sa s tým teraz nestresovala. Chcem dodať, že otec dieťaťa bol so mnou na matrice na podpísaní prehlásenia o otcovstve a bude aj zapísaný v rodnom liste, avšak finančne mi neprispieva. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nároky slobodnej matky voči otcovi maloletých detí

(odpoveď odoslaná: 07.06.2018)

 

   Dobrý deň,

   na Vašu otázku uvádzame nasledovnú odpoveď :

   

1./ Podľa ust. § 74 zákona o rodine platí :

"(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.

(2) Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu.15)

(3) Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu."

2./ Z uvedeného vyplýva, že návrh nemusíte podávať teraz, ale postačuje aj po pôrode. Právo žiadať príspevok sa však premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu. Odporúčame návrh na súd podať čo možno najskoršie po pôrode, nenechávať vec na poslednú chvíľu než uplynie doba 3 rokov. Odporúčame nechávať si pokladničné doklady súvisiace s nákupom potrieb v súvislosti s tehotenstvom a materstvom, ktoré sa týkajú ako Vás, tak aj dieťaťa /strava, ošatenie vitamíny, preprava, a pod./, nakoľko úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a materstvom budete musieť v súdnom konaní preukázať.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nároky slobodnej matky voči otcovi maloletých detí (Rodinné právo)

Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Ale trápi nás ešte jedna vec, ktorú sme sa dozvedeli. Ide o vlastníctvo bytu v prvej našej otázke. Ako sme písali, na byt si vzal nás syn úver vo výške 25 500, - e. Z toho nasporené mal 10 000, - e, ktoré sme mu nasporili my, na čo mame bankové výpisy. Čiže čiastka, ktorú mu poskytla PSS je 14 000, - e. Spolu s úrokmi splatí za 13 rokov 19 000, - e. Byt stal 44 000, - a my sme mu doplatili 17 000, -, na čo tiež mame výpisy, že to išlo z nášho účtu. Navyše doteraz sme mu na rekonštrukciu bytu prefinancovali 4500, -e, tiež z našich účtov. Ďalšia prestavba bude stat ešte cca 13 000, -e, ktorú chceme tiež financovať. Ide o totálnu prestavbu, nakoľko byt bol v pôvodnom, veľmi zanedbanom stave. Tento byt v danej situácii/ s priateľkou sa rozišli/ nepotrebuje, lebo ma kde bývať. Trápi nás, aby mu to nezapočítali do majetkových pomerov pre výpočet výživného, lebo okrem 14000, -e všetko financujeme my, rodičia. Mame aj druhé dieťa a vnúčatá a nechceli by sme ich ukrátiť. Peniaze do tohto bytu sme vložili v dobrej viere, že vzťah bude pokračovať, aby naše budúce vnúčatá mali strechu nad hlavou. Žiaľ, synova priateľka si ako podmienku položila, že bude so synom v predmetnom byte bývať len vtedy, keď na ňu dá zapísať spoluvlastníctvo k bytu. Nechcela pristúpiť ani na návrh, ktorý ste nám odporučili, aby sa dohodli, že syn bude vlastníkom nehnuteľnosti a s ňou sa spise dohoda o vlastníctve hnuteľných veci, vložených do spoločného bývania. Keďže syn pracuje momentálne za minimálnu mzdu a sám "neutiahne" náklady na bývanie, nevieme, či je možné, aby nám túto nehnuteľnosť daroval, a aby sa to nepovažovalo za bezdôvodne zbavovanie sa majetku ešte pred určením výšky výživného, ktoré chce a bude platiť. V takom prípade by sme my rodičia tento byt dali do prenájmu, aby z tohoto prenájmu mohol splácať úver. Dúfame, že sa veci vyriešia, a že je to naposledy, čo Vás prosíme o radu.

Odpoveď: Nároky slobodnej matky voči otcovi maloletých detí

(odpoveď odoslaná: 17.05.2017)

Dobrý deň. 

Pri určovaní výšky výživného sa bude prihliadať na majetkové pomery otca, ak sa na výške výživného rodičia nedohodnú. V prípade nezhody by matka detí mohla poukázať na to, že Vám nehnuteľnosť daroval práve v čase, keď sa rozišli. Bude však na posúdení súdu, či išlo o bezdôvodne zbavovanie sa majetku alebo nie.  

Pouvažujte nad možnosťou, že uzavriete so synom kúpnu zmluvu, pričom kúpna cena bude rovnaká avšak na kúpnu cenu sa započítajú Vami poskytnuté peniaze a úver by prešiel na Vás. Odmenou za prenájom by ste hradili tento úver.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nároky slobodnej matky voči otcovi maloletých detí" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.