Máte
otázku?

Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ohľadom výživného a alimentov. Som v deviatom mesiaci tehotenstva, slobodná, momentálne nezamestnaná pred nastúpením na materskú dovolenku. Môj bývalý priateľ pochádza z Českej republiky, no pracuje na Slovensku. Dozvedela som sa, že mám nárok na výživné, tak by som chcela vedieť, kde a ako podám návrh. Rovnako by som sa chcela informovať o postupe prižiadania o alimony. S otcom dieťaťa sa mi nedohodnúť nepodarilo. Povedal, že keď sa dieťa narodí, podstúpi test otcovstva a ak sa aj potvrdí, že je otec, platiť nechce. Tvrdil tiež, že má v zmluve napisanú sumu 75 eur. Keďže pracuje v kasíne, na základe vlastnej skúsenosti viem, že toto číslo nie je pravdepodobné a že tam zarába viac, či už sú peniaze priznané na papieri alebo nie. Je možné to nejako dokázať? Ďakujem.

Odpoveď: Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu

Dobrý deň,

ako nevydatá matka máte podľa § 74ods. 1  a ods. 2 zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine v účinnom znení (ďalej len "zákon o rodine") právo na to, aby Vám otec dieťaťa prispieval primerane na úhradu Vašej výživy a na to, aby Vám poskytol príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom. Tento príspevok Vám môže súd priznať najdlhšie na obdobie dvoch rokov po narodení dieťaťa.

Súd ale môže na Váš návrh uložiť povinnosť mužovi, ktorého otcovstvo sa javí ako pravdepodobné, aby Vám poskytol vopred príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu na zabezpečenie výživy dieťaťa - teda ešte pred narodením, avšak najskôr od doby, počas ktorej by Vám patrila materská dovolenka. 

Uvedený návrh sa podáva na okresnom súde, v obvode ktorého máte adresu trvalého pobytu. V návrhu je potrebné uviesť, že ste tehotná (a aj to preukázať, napr. zdravotnou dokumentáciou a pod.), ďalej aj informácie o tom, kto je otcom dieťaťa, či ste v čase rozhodujúcom pre splodenie dieťaťa mali pohlavný styk len s týmto mužom (totiž súd musí mať za preukázané, že otcovstvo voči povinnému sa javí ako pravdepodobné). V návrhu je ďalej nutné uviesť, že sa ním domáhate uvedeného nároku. Návrh bude smerovať proti pravdepodobnému otcovi dieťaťa.

Vzhľadom na to, že podľa toho čo uvádzate, otec dieťaťa nevyhlási súhlasne s Vami na matrike alebo na súde, že je otcom dieťaťa, budete musieť po narodení dieťaťa podať návrh na určenie otcovstva a na určenie vyživovacej povinnosti otca voči dieťaťu. V tomto konaní sa bude jednak dokazovať otcovstvo muža, ktorého vo svojom návrhu (podanom po narodení dieťaťa) označíte za otca dieťaťa a súčasne ak súd bude mať za preukázané, že je daný muž otcom dieťaťa, v tomto konaní mu súd súčasne ustanoví aj vyživovaciu povinnosť a stanoví aj jej výšku. Súčasne súd rozhodne o tom, komu zveruje dieťa do osobnej starostlivosti a ako bude mať druhý rodič  (teda ten, do ktorého osobnej starostlivosti nebolo dieťa zverené) stanovené právo styku s dieťaťom.

Trápi vás "Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu (Rodinné právo)

Dobrý deň, som tehotná s mužom, s ktorým sa stretávam už dva roky, ale oficiálne nie sme partnermi. Keď som mu oznámila, že som tehotná, odporučil mi, aby som si dieťa nenechala, pretože by som zostala sama na výchovu bez neho a že dieťa by malo iba jedného rodiča (mňa). Aj napriek tejto situácii, že som si dieťa nechala, stále sa stretávame a tvári sa, ako keby som tehotná ani nebola. Nezaujíma ho, čo bolo na vyšetreniach, ani či nepotrebujem finančný príspevok na veci potrebné pre dieťa, ako napríklad postieľka, oblečenie atď. Moja otázka je, či mám právo žiadať od neho opakované mesačné príspevky na výživu dieťaťa a aká suma by to zhruba bola, ak on nie je nikde zamestnaný? Napriek tomu, že nie je zamestnaný, žije si slušne a o peniaze "núdzu nemá". Ďakujem.

Odpoveď: Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu

(odpoveď odoslaná: 06.11.2023)

Dobrý deň,
vo Vašom prípade je najprv potrebné určiť otcovstvo, nakoľko uvádzate, že postoj otca je odmietavý, tak bude potrebné podať návrh na súd. Podľa § 94 Zákona o rodine:

(1) Ak nedošlo k určeniu otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov, môže dieťa, matka alebo muž, ktorý tvrdí, že je otcom, navrhnúť, aby otcovstvo určil súd.   (2) Za otca sa považuje muž, ktorý s matkou dieťaťa súložil v čase, od ktorého neprešlo do narodenia dieťaťa menej ako stoosemdesiat a viac ako tristo dní, ak jeho otcovstvo nevylučujú závažné okolnosti.  

Keď bude otcovstvo určené, tak je možné návrh žiadať aj úpravu práv a povinností k dieťaťu, kam spadá aj určenie výživného.

Možnosťou by tiež bolo využiť ochranu ust. § 74 Zákona o rodine. Špecifickým je ustanovenie § 74 ods. 2 Zákona o rodine, ktoré je možné využiť iba pred narodením dieťaťa. Podľa ust. § 74 Zákona o rodine: 

(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.
 
(2) Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu.
 
(3) Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu. 

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu (Rodinné právo)

Dobrý deň, žena, s ktorou som udržiaval iba milenecký vzťah, mi tvrdí, že je tehotná. Žiada odo mňa, aby som prispieval na náklady spojené s tehotenstvom, pôrodom a stravou. Nie som si istý, či je dieťa moje. Vopred ďakujem.

Odpoveď: Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu

(odpoveď odoslaná: 07.12.2022)

Dobrý deň,
v prípade, že by však išlo o Vaše dieťa, tak potom po narodení dieťaťa, by ste mali ako otec určité práva a povinnosti, mimo iných aj povinnosť vyživovaciu.

Otcovstvo je možné určiť súhlasným rodičov vyhlásením urobeným pred matričným úradom, prípadne rozhodnutím súdu na návrh jedného z rodičov.

O výkone rodičovských práv platí, že sa o nich majú rodičia prednostne dohodnúť a ak to nie je možné, tak ich určí súd. Tieto povinnosti Vám však vznikajú až po narodení dieťaťa a určení Vášho otcovstva.

Takže ak neviete, že ste otec, tak nič neplaťte a ani neuznávajte, kým sa nepreukáže, že ste skutočne otcom.

 


Podotázka: Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Ak som tehotná, priateľ ma opustil a nechce mi finančne pomôcť. Dokonca ma vyhodil aj z bytu. Napriek tomu povedal, že ak sa dieťa narodí, bude chcieť striedavú starostlivosť. Keď budem odkladať všetky doklady spojené s tehotenstvom, napríklad za lieky či vyšetrenia, môžem si potom žiadať na súde o polovičné preplatenie všetkých nákladov? Keďže som na rizikovom tehotenstve a nemôžem ísť do práce, len maximálne na nejakú brigádu.

Odpoveď: Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu

(odpoveď odoslaná: 29.08.2021)

Dobrý deň,
vo Vašom prípade platí ust. §  74 zákona o rodine :

"(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.
(2) Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu.15)
(3) Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že príspevok na výživu môžete žiadať aj pred pôrodom ak je otcovstvo pravdepodobné.Nárok podľa cit. ustanovenia sa premlčí v celosti uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu.  Treba si ponechať všetky pokladničné doklady, ktoré sa týkajú výdavkov v súvislosti s tehotenstvom a pôrodom. Následne ak medzi Vami nedôjde k zlepšeniu vzťahov, treba žiadať aj výživné na maloleté dieťa.
V prípade potreby a záujmu vo vymáhaní Vašich nárokov kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

Trápi vás "Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu (Rodinné právo)

Dobrý deň.
Som v 39. týždni tehotenstva a priateľ ma pred pár mesiacmi opustil. Zostala som úplne sama a keď sa s ním snažím kontaktovať ohľadom výživného, ani raz mi neodpovedal.
Nechcela by som to riešiť súdne. Na matrike sme boli spísať uznanie otcovstva a dohodu o priezvisku dieťaťa.
Moja otázka znie: mám nejaké právo žiadať od neho príspevok (nejaké percento) na zariadenie izby, vybavenie, kočík, oblečenie a všetko, do čoho som investovala väčšie peniaze? Doklady a faktúry mám zo všetkého odložené. Alebo mám nárok žiadať od neho len mesačné výživné?
Za odpoveď Vám vopred ďakujem, vďaka Vám budem vedieť, ako postupovať ďalej. Barba

Odpoveď: Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu

(odpoveď odoslaná: 11.10.2020)

Dobrý deň,

právo na výživné od otca dieťaťa nemáte, keďže nie ste manželia. Prináleží Vám právo podľa ust. § 74  zákona o rodine - príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke :

" Príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke
(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.
(2) Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu.15)
(3) Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu."

Ide o príspevok, ktorého úlohou je vyrovnať príjem matky pred tehotenstvom a počas tehotenstva,a po pôrtode, ako aj náklady na tehot. oblečenie, zdrav. starostlivosť, doplnky výživy a pod., ktoré doklady o nákupe je potrebné, v prípade, že medzi Vami nedôjde k dohode, predložiť súdu, vrátane Vášho príjmu, ako aj príjmu otca dieťaťa.

Citujeme  z rozs.  NS SR, sp. zn. : 1Cdo/185/2018 :

"V prípade príspevku na výživu nevydatej matky ide o mesačne sa opakujúcu dávku výživného, ktorou je otec dieťaťa povinný prispievať nevydatej matke najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu na jej výživu (§ 74 Zákona o rodine). Vyživovacia povinnosť je teda časovo obmedzená na dva roky, pričom jej začiatok možno určiť najskôr dňom, kedy nevydatej matke klesli po prvýkrát príjmy v dôsledku tehotenstva. Najneskôr však táto vyživovacia povinnosť vznikne dňom pôrodu. Podmienkou priznania tohto príspevku je skutočnosť, že v dôsledku tehotenstva a pôrodu došlo na strane nevydatej matky k zníženiu príjmov. Výška príspevku je daná primeranosťou, čo značí, že výživné by malo vyrovnávať zníženú životnú úroveň matky v čase tehotenstva a po pôrode s jej životnou úrovňou pred tehotenstvom. Na rozdiel od výživného na dieťa tak účelom nie je vyrovnanie životnej úrovne s otcom dieťaťa, ale s pôvodnou životnou úrovňou samotnej matky. Súd zisťuje konkrétne náklady a potreby matky a zákonné hľadiská pre určenie rozsahu vyživovacej povinnosti (schopnosti, možnosti, majetkové pomery povinného, potencionalitu príjmov, súlad s dobrými mravmi. .... Cieľom príspevku podľa § 74 ods. 1 ZoR je vyrovnanie zníženej životnej úrovne matky dieťaťa, ktorá za otca dieťaťa nie je vydatá, v čase tehotenstva a po pôrode s jej životnou úrovňou pred tehotenstvom. Schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného je potrebné skúmať v rozsahu jeho spôsobilosti zníženú životnú úroveň matky vyrovnať. Na rozdiel od výživného pre dieťa, tak účelom nie je vyrovnanie životnej úrovne s otcom  dieťaťa, ale s pôvodnou životnou úrovňou samotnej matky pred tehotenstvom a po pôrode. Súd zároveň zisťuje konkrétne náklady a potreby matky dieťaťa, a na zákonné hľadiská pre určenie rozsahu vyživovacej povinnosti (schopnosti, možnosti, majetkové pomery) otca dieťaťa, potencionalitu príjmov v súlade s dobrými mravmi."

V záujem veci a vyhnutiu sa súdnemu konaniu /zdĺhavosť, COVID/ odporúčame kontaktovať advokáta.


Podotázka: Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu (Rodinné právo)

Dobrý deň, ďakujem za informácie. Chcela by som sa ešte opýtať, či by som mohla požiadať o Vašu pomoc so zastupovaním, či už na súde alebo pri podaní návrhu. Je to možné? Ak áno, aká by bola cena? Ďakujem.

Odpoveď: Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu

(odpoveď odoslaná: 20.01.2017)

Dobrý deň, v prípade záujmu o zastupovanie v súdnom konaní alebo pri vypracovaní návrhu na určenie príspevku nás kontaktujte prostredníctvom e-mailu na adrese advokat@ficek.sk. V prípade, ak by ste chceli prevziať zastupovanie v konaní bude najvhodnejšie dohodnúť si osobné stretnutie v našej kancelárii. Na osobnú konzultáciu sa môžete objednať prostredníctvom formulárov prístupných na našej úvodnej stránke vpravo hore.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nárok tehotnej ženy na príspevok na výživu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.