Máte
otázku?

Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa

Mohli by ste mi, prosím, poradiť ohľadom situácie mojej priateľky? Chcem sa spýtať, či má nárok na pôrodné, ak ide čoskoro rodiť. Na svoju prvú prehliadku šla až v siedmom mesiaci tehotenstva, kde jej bolo oznámené, že nepojde o žiadne peniaze. Je to tak? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa

Dobrý deň. 

Áno je to pravda, Vašej priateľke nevznikne nárok na príspevok pri narodení dieťaťa, pretože bola na prvej prehliadke až v 7. mesiaci tehotenstva a nezúčastňovala sa pravidelných prehliadok raz za mesiac od 4. mesiaca tehotenstva. 

Príspevok pri narodení dieťaťa je jednorazová štátna sociálna dávka, vypláca ju príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Nárok na príspevok nevznikne matke, ak od 4. mesiaca tehotenstva do pôrodu sa nezúčastňovala raz za mesiac na preventívnych prehliadkach u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo alebo na obdobných prehliadkach v cudzine.

Trápi vás "Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, som rozvedená od roku 2005. Môj exmanžel pracuje v Nemecku a naš syn je zverený do mojej opatery. Pred štyrmi mesiacmi som zostala nezamestnaná a začala som dostávať dávku v hmotnej núdzi a výpomoc vo výške 192€. Teraz sa mi chystajú tieto dávky znížiť na nulu, pretože môj exmanžel v Nemecku poberá dávku na naše dieťa, o ktoré sa však vôbec nestará. Ak sa nemýlim, tie peniaze by mal využívať na podporu syna, ktorú dostáva ako prídavok na dieťa. V tom prípade by som mohla žiadať nemecké úrady, aby prídavok bol vyplácaný na môj účet na Slovensku, keďže on nespĺňa podmienky, za ktorých mu je v Nemecku prídavok vyplácaný. Nie som si istá, či takéto riešenie existuje. Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 08.11.2016)

Dobrý deň,

pokiaľ otec poberá príspevok neoprávnene, resp. ponecháva si ho pre seba, odporúčam obrátiť sa napríklad na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny a požiadať ich o pomoc v tejto situácii. Nakoľko sa lepšie orientujú v týchto predpisoch, mohli by Vám poradiť spôsob, ako zabrániť konaniu otca dieťaťa a obnove Vášho príspevku.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môže muž, pracujúci v Rakúsku, zapísať dieťa, na ktoré platí výživné, do formuláru E106 ako "nezaopatrené dieťa"? S matkou nežil ani nežije v spoločnej domácnosti. Môže v takomto prípade požiadať o nejaký príspevok od štátu Rakúsko? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 04.08.2016)

Dobrý deň, zákonná definícia nezaopatreného dieťaťa sa nachádza v zákone o prídavku na dieťa, pričom nezaopatrené dieťa je definované nasledovne:

Nezaopatrené dieťa podľa tohto zákona je dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, a) sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom alebo b) sa nemôže sústavne pripravovať na povolenie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz. (ustanovenie pokračuje aj ďalšími odsekmi)

V prípade, ak dieťa spĺňa znaky tejto definície je nezaopatreným dieťaťom bez ohľadu na to, či žije s otcom alebo s matkou. Ak je osoba pracujúca v Rakúsku zapísaná v rodnom liste maloletého dieťaťa, je jeho otcom. V takom prípade mám za to, že môže dieťa v predmetnom formulári uviesť ako svoje nezaopatrené dieťa (aj keď s ním nežije). Vo vzťahu k prípadným nárokom od štátu na maloleté dieťa si Vám dovoľujem uviesť, že odpoveď na túto otázku sa nachádza v právnom poriadku Rakúska. Ohľadom tejto otázky Vám odporúčam kontaktovať právnika v Rakúsku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.