Máte
otázku?

Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo,

Otázka: Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti

Dobrý deň, môžem žiadať o finančnú náhradu od podielových spoluvlastníkov za užívanie môjho podielu v dobe, keď som nemohol využívať zdedený rodičovský dom, pretože ho užívali ostatní spoluvlastníci a dokonca mi bránili vstúpiť do domu? Ďakujem.

Odpoveď: Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti

Dobrý deň, 

v prípade, že ostatní podieloví spoluvlastníci užívali predmet spoluvlastníctva (pozemok) nad rámec svojich podielov bez akejkoľvek náhrady,  bezdôvodne sa obohatili. Potvrdzuje to aj rozsudok Najvyššieho súdu ČR sp. zn. 25 Cdo 2616/99

Rozsudok NS ČR sp. zn. 25 Cdo 2616/99 

V prípade, že spoluvlastník neužíva (nemôže užívať) spoločnú vec v rozsahu zodpovedajúcom jeho spoluvlastníckemu podielu bez toho, že by medzi ním a druhým spoluvlastníkom (ostatnými spoluvlastníkmi) bola uzatvorená nájomná či iná zmluva, obohatenie druhého spoluvlastníka (ostatných spoluvlastníkov) spočíva v užívaní väčšieho rozsahu predmetu spoluvlastníctva (než ktorý zodpovedá jeho spoluvlastníckemu podielu) bez platenia úhrady za užívanie tohto podielu.

Trápi vás "Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň. Prosím o právny názor v mojom osobnom rodinnom probléme. Môj otec je vlastníkom dvojizbového bytu obci v okr.

Senica, v ktorom nebýva od r. 2009.

Tento byt s jeho súhlasom obýva od r. 2009 jeho dcéra, teda moja sestra, spolu s jej 2 dospelými dcérami. Za užívanie tohto otcovho bytu mu sestra neplatí žiadny prenájom, ale iba nevyhnutné energie. Ja osobne som od r. 2012 rozvedený, manželka mi zrušila trvalý pobyt a nemám kde bývať už skoro 4 roky.

Musím bývať po penziónoch, ubytovniach a hoteloch, ktoré si financujem z vlastného príjmu vo výške 200 - 300 eur / mes. Otec aj sestra aj napriek mojim výhradám a upozorneniam, že nemám kde bývať, že zvýhodňuje len sestru, tým, že jej umožňuje obývať jeho byt a nechá ju bývať tam zadarmo / úhradu energií nepovažujem za platbu podnájmu bytu /, na moje námietky nereaguje, sestra tam spokojne býva, otec to nemá záujem riešiť a už dlhšiu dobu sa nebavia so mnou a ani ich nezauima kde bývam.

Ako jedno z jeho detí sa cítim byť ukrivdený, že otec zvýhodňuje len jedno dieťa tým, že mu umožní bývať v jeho byte, nerieši problém rovnomerne aj druhého dieťa, napríklad že by mi umožnil aj mne obývať jednu z izieb v byte.

Moja otázka znie, či môžem formou súdneho návrhu žiadať o určitú finančnú kompenzáciu od sestry, prípadne od otca v tejto situácii na úhradu môjho bývania na iných miestach. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 06.06.2020)

Dobrý deň. Rozumiem Vášmu pohľadu na vec, avšak pokiaľ Váš otec, ako výlučný vlastník bytu, prenechal tento byt do užívania Vašej sestre, je to jeho slobodné rozhodnutie o spôsobe nakladania s jeho vlastným majetkom. V tomto smere nemám vedomosť o takom právnom titule, na základe ktorého by ste mohli od Vášho otca (prípadne od Vašej sestry) požadovať akúkoľvek finančnú alebo inú náhradu za to, že predmetný byt užíva iba jedno z dvoch detí.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň. Náš sused si privlastnil priestor za výťahom a doslova ho zamrežoval a užíva. Kontrolu požiarnej ochrany odobril svojím podpisom správca a toto robí pravidelne už niekoľko rokov. Má sused právo užívať tieto priestory? Nemal by byť tento priestor za výťahom prístupný v prípade požiaru? Ďakujem za odborný názor. S pozdravom.

Odpoveď: Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 09.12.2019)

Dobrý deň. Pokiaľ ide o hľadisko požiarnej ochrany, k tomu by bolo na mieste osloviť hasičov. Po právnej stránke však môžem konštatovať, že ak si Vami opísanú situáciu predstavuje správne, potom ide o spoločný priestor bytového domu, ktorý patrí spoluvlastnícky všetkým vlastníkom bytov a nebytových priestorov v danom bytovom dome. Pritom nie je prípustné, aby si tento priestor jednostranne prisvojil nejaký vlastník bytu/nebytového priestoru. Ako prvý krok Vám odporúčam osloviť správcu s otázkou, akým titulom odobril kontrolu požiarnej ochrany pri danom skutkovom stave a tiež o to, na základe akého užívacieho titulu si daný priestor prisvojil iba jeden vlastník bytu/nebytového priestoru v bytovom dome. Následne ak neuspejete, tak odporúčam tento problém riešiť na schôdzi vlastníkov hlasovaním, či ostatní vlastníci bytov s týmto súhlasia. Takéto správanie by bolo dovolené, ak by mu to schválili na schôdzi vlastníkov. Správca by mal tento problém vyriešiť, inak je možné to riešiť (žiadať odstrániť mrežu) aj cez súd.


Podotázka: Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, prajem Vám. Už 3 roky nebývam s bývalou manželkou v byte, ktorý vlastníme v pomere 1/1 a ktorý patrí do BSM. Pred 2 a pol rokmi sme sa rozviedli. Teraz si súdnou cestou, pretože nebola možná dohoda, vyporiadavame BSM. Ešte počas manželstva, keď som býval v spoločnom byte, mi manželka zamedzovala spať v spálni a osobné veci mi balila do kufrov, vriec a pod. Preto som odišiel bývať k svojej priateľke, ktorá je teraz moja manželka. Po rozvode som sa snažil čo najskôr vyporiadať BSM a s bývalou manželkou sa dohodnúť na jej vyplatení 1/2 hodnoty nášho bytu, prípadne predaj byte a rozdelenie výťažku. Bývalá manželka však na nič z toho nechce pristúpiť, preto som podal návrh na súd na vyporiadanie BSM. Bývalá manželka teraz žiada, aby som jej od doby po rozvode doplatil a ďalej platil 1/2 nákladov na byt, ktoré vyplývajú z vlastníctva bytu. Viem, že má na to právny nárok. Moja otázka však znie: Mohol by som sa brániť tým, že je ona tá, ktorá bráni vyporiadanie tohto majetku, znemožňovala a znepríjemňovala mi jeho užívanie a, hlavne, ponechal som jej v byte všetko zariadenie a vybavenie, ktoré ona neobmedzene užíva? Môžem na oplátku požadovať finančnú kompenzáciu? Predsa nie je možné, aby naše vyporiadanie trvalo napríklad 5-10 rokov a ja by som jej za toto obdobie musel prispievať na nájomné, zatiaľ čo ona by všetko zariadenie opotrebovala. Aké mám prosím možnosti? Pekne ďakujem a prajem príjemný deň. Ivan.

Odpoveď: Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 04.04.2017)

Dobrý deň, nakoľko byt je stále v bezpodielovom spoluvlastníctve, ktoré je charakteristické bezpodielovosťou, znamená to, že nemôžete žiadať náhradu za užívanie svojej "časti".

Pokiaľ ide o platby za užívanie bytu tak manželka má po rozvode nárok iba na tie platby, ktoré by sa platili aj v prípade, ak by sa byt neužíval. Nemá nárok na náhradu nákladov, ktoré spotrebovala ona sama.

Urobili ste chybu, pokiaľ ste sa odsťahovali ešte pred vysporiadaním, pretože exmanželka to takto využila. Pokiaľ by ste zostali v byte bývať a tlačili ju na vysporiadanie, tak je vysoko pravdepodobne, že by sa chcela s Vami vysporiadať, len aby ste sa vysťahovali.


Trápi vás "Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň. Mám otázku. Zomrela mi mama (predtým otec), ktorá okrem iného zanechala nehnuteľnosť v podobe chaty. Mám len jedného súrodenca. Keďže som mal k danej chate dlhodobo výraznejší vzťah ako môj brat, hneď po smrti mamy som urobil prepis vody, elektriny a digitálnej televízie na seba, aby nedošlo k nedoplatkom a vypnutiu týchto služieb. Dedinské konanie ešte neprebehlo, avšak predpokladám, že nedôjde ku dohode medzi mnou a bratom ohľadom tejto nehnuteľnosti. Moja otázka znie: Keď brat, ako polovičný vlastník zákonitej tejto nehnuteľnosti, dá súhlas na jej využívanie tretej osobe (vzdialenej rodine, krátkodobo, na dovolenku) a ja s tým nesúhlasím, aby chatu akokoľvek využívala tretia osoba, či už v príbuzenskom, alebo inom pomere ku mne a bratovi, ako by som to mal riešiť? Keď to nedovolím a zabránim jej využítiu tretou osobou, aj keď súhlasí môj brat ako jej spoluvlastník zo zákona, dopustím sa niečoho protiprávneho? A posledná vec: pred smrťou mama vyjadrila ústne vyhlásenie, že si mám chatu nechať, rovnako ako auto, ktoré mi dala pred smrťou do užívania, a že veľký byt si má nechať brat. Svedkom tohto vyhlásenia bola len moja manželka (v nemocnici, kde mama bola ešte fyzicky aj psychicky v stave, v ktorom nebolo dôvod spochybňovať jej rozhodovacie a rozlišovacie schopnosti). Môže táto skutočnosť nejako zaväzovať v dedičskom konaní? Vopred ďakujem za radu a fundovanú odpoveď.

Odpoveď: Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 14.07.2015)

Dobrý deň, podieloví spoluvlastníci sa o hospodárení (napr. o tom komu sa dá do nájmu alebo krátkodobého užívania) so spoločnou vecou majú v prvom rade dohodnúť medzi sebou. V prípade, že k takejto dohode nedôjde, tak sa hlasuje. Vo Vašom prípade je hlasovanie zbytočné, keďže ste polovičnými podielovými spoluvlastníkmi, tzn. väčšinu ani jeden z Vás nevie dosiahnuť. V takom prípade (pri rovnosti hlasov) rozhodne súd na návrh niektorého zo spoluvlastníkov. Váš brat si nemôže svojvoľne do chaty nasťahovať cudzích ľudí. 

K Vašej druhej otázke. V našom právnom poriadku musia mať závety písomnú formu. Nemusí ju vlastnoručne napísať osoba, ktorá závet robí, ale musí mať písomnú formu s určitými špecifickými pravidlami pre platnosť závetu (svedkovia...). Ústne vyhlásenie Vašej mamy nemá žiadnu právnu relevanciu v prípade dedičského konania. Môže mať len morálnu hodnotu pre dedičov, na základe ktorej by napríklad došlo k dohode medzi dedičmi v súlade s vôľou poručiteľa.


Podotázka: Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, ja a moja sestra vlastníme spolu byt, v ktorom sa však ona zdržiava častejšie ako ja. Napriek tomu od mňa očakáva zaplatenie za jeho užívanie, s čím však nesúhlasím. Vie mi niekto poradiť, ako sa toto dá vyriešiť? Ďakujem.

Odpoveď: Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 14.11.2014)

Dobrý deň, 

v takomto prípade môže o Vašom probléme rozhodnúť jedine súd, čo potvrdzuje aj judikát:

R 10/1982

 

Ak dôjde medzi podielovými spoluvlastníkmi rodinného domu k nezhode o právach a povinnostiach vyplývajúcich z podielového spoluvlastníctva (§ 139 OZ) v otázke výšky úhrady, ktorá by sa mala platiť niektorým zo spoluvlastníkov za užívanie bytu v tomto dome, o tejto nezhode rozhodne súd.

 

Je potrebné rozlišovať medzi spotrebovanými energiami (za ktore platí ten, kto ich spotreboval) a nákladmi, ktoré sa platia, aj keby sa dom / byt neužíval (tie platíte)


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Náhrada za užívanie podielu na nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.