Máte
otázku?

Nárok na fajčiarsku prestávku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Žilina

Otázka: Nárok na fajčiarsku prestávku

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Už asi rok nám, fajčiarom, zamestnávateľ odoberá 30-minútovú prestávku na zotavenie a ešte 30 minút na fajčenie. Nevznikla o tom ani žiadna dohoda, ani sme nepodali podpis, že to berieme na vedomie. Môže si to zamestnávateľ dovoliť bez dohody s nami? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nárok na fajčiarsku prestávku

Dobrý deň,

predovšetkým je potrebné uviesť, že Zákonník práce ani iný právny predpis neupravuje právo zamestnanca na fajčiarsku prestávku, na takúto prestávku teda zamestnanec nemá nárok.

Zamestanec je súčasne povinný podľa § 81 písm. b) Zákonníka práce využívať pracovný čas na prácu. Do pracovného času sa okrem iného nezapočítava podľa § 91 Zákonníka práce čas prestávky na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút (ak je pracovná zmena dlhšia ako 6 hodín). 

Ustanovenie § 91 ods. 2 Zákonníka práce súčasne umožňuje zamestnávateľovi dohodnúť so zástupcami zamestnancov podrobnejšie podmienky poskytnutia prestávky na odpočinok a jedenie, vrátane jej predĺženia.

Ak sa ale zamestnávateľ nedohodol či už priamo s Vami napr. v pracovnej zmluve alebo so zástupcami zamestnancov na tom, že by Vám poskytoval dlhšiu prestávku na odpočinok a jedenie ako je 30 minút, resp. na tom, že by Vám poskytoval aj iné prestávky počas pracovnej zmeny, tak z právneho hľadiska v čase presahujúcom uvedených 30 minút, ktorý strávite čas fajčením, porušujete základnú povinnosť zamestnanca - využívať pracovný čas na prácu.

Samozrejme v prípade, že máte či už na základe pracovnej zmluvy alebo dohody zamestnávateľa so zástupcami zamestnancov nárok aj na prestávku na fajčenie a súčasne ste sa dohodli, že tento čas sa bude započítavať do pracovného času, a napriek tomu Vám zamestnávateľ tento čas nezapočítava do pracovného času, išlo by o protiprávne skracovanie Vášho pracovného času a v takom prípade by ste sa mohli voči nemu domáhať ochrany svojich práv.

Trápi vás "Nárok na fajčiarsku prestávku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nárok na fajčiarsku prestávku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.