Máte
otázku?

Narábanie s výživným u dospelého syna


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Narábanie s výživným u dospelého syna

Môj syn nedávno dosiahol plnoletosť. Keď bol maloletý, platil som výživné, ktoré išlo priamo do rúk jeho matky, keďže syn bol po rozvode jej zverený do starostlivosti. Syn má trvalé bydlisko u matky, ale približne polovicu mesiaca býva u mňa - a to už trvá niekoľko rokov. Keď je u mňa, plne sa o neho starám: zabezpečujem mu stravu, bývanie a hradím všetky náklady spojené s jeho pobytom. Okrem toho finančne zabezpečujem aj jeho potreby (hobby, kurzy, škola) z ďalších vlastných prostriedkov, nie z výživného, ktoré som posielal matke. Ako plnoletý bude naďalej tráviť polovicu mesiaca v mojej domácnosti. Preto by som sa rád opýtal, či môžem od neho žiadať, aby výživné, ktoré mu budem posielať, neposkytoval matke, ale prispieval na krytie finančných nákladov spojených so starostlivosťou o neho v mojej domácnosti. Predpokladám, že je spravodlivé, aby náklady spojené so starostlivosťou o syna hradila jeho matka počas pobytu u nej a ja by som uhradil pobyt syna u mňa za príspevok synovho výživného. Myslím si, že nie je správne, aby výživné, ktoré ja platím, bolo v plnej miere vynakladané výlučne v domácnosti jeho matky. Chcem zdôrazniť, že moja starostlivosť o syna nie je obmedzená výškou výživného. Avšak nechcem nadobúdať duplicitné náklady (raz ako výživné a potom opäť v plnej miere úhrada nákladov). Ďakujem za odpoveď!

Odpoveď: Narábanie s výživným u dospelého syna

Dobrý deň, akonáhle dovŕšil syn plnoletosť (18 rokov), už nemusíte posielať peniaze matke ale môžete ich dávať synovi. Skôr ako môžete, by som povedal, že by ste mali, pretože syn už nemá zákonného zástupcu. Výživné patrí vždy synovi. Nemusíte ani meniť súdne rozhodnutie ohľadom spôsobu platenia (hoci určite máte teraz napísané v rozhodnutí, že musíte platiť výživné k rukám matky). Okamihom dovŕšenia plnoletosti sa môžete so synom dohodnúť, že mu budete prispievať menej alebo v inej forme ako v peniazoch. Matka nemá právo do vašej dohody so synom nič rozprávať.

Dokonca sa môžete dohodnúť so synom, že výživné zrušíte.

Trápi vás "Narábanie s výživným u dospelého syna" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Narábanie s výživným u dospelého syna (Rozvod)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať ohľadne platby výživného. Pôvodne som mal platiť 150 eur mesačne a mal som aj dlh, ktorý som nedokázal včas splatiť a následne som stratil zamestnanie. Kvôli neschopnosti zaplatiť bol úkonný súd, ktorý vyniesol exekúciu. Nakoniec bola celá suma splatená. Po dvoch rokoch mi však exekútor vyžaduje dôkazy o platbe výživného. Mám ale problém, pretože podľa rozsudku mám platiť do 15. dňa v mesiaci, avšak platby vykonávam medzi 20.-27. dňom. Rád by som sa opýtal, či mi môže exekútor za toto urobiť problémy, keďže napriek oneskoreným platbám, výživné pravidelne každý mesiac platím. Ďakujem.

Odpoveď: Narábanie s výživným u dospelého syna

(odpoveď odoslaná: 31.10.2018)

Dobrý deň, exekúcia na výživné môže byť vedené iba na zročné (dlžné) výživné, ale aj na tzv. bežné výživné. Otázka pre to vo Vašom prípade znie, že či matka podala návrh na vykonanie exekúcie iba na dlžné výživné alebo aj na tzv. bežné výživné. Pri bežnom výživnom prebieha exekúcia tak, že súdny exekútor zabezpečuje, aby matka alebo dospelé dieťa mali výživné vždy včas podľa súdneho rozhodnutia. Tzn. že ak budete naďalej platiť výživné v omeškaní 5-12 dní, môže súdny exekútor túto sumu od Vás vymáhať tak, aby ho oprávnená osoba mala vždy načas. Závisí to však iba od toho, či oprávnená osoba podala návrh na vykonanie exekúcie aj na bežné výživné. Bez takého návrhu súdny exekútor nemôže týmto spôsobom postupovať.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Narábanie s výživným u dospelého syna" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.