Máte
otázku?

Napadnutie účinnosti retroaktívneho zákona


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Žilina

Otázka: Napadnutie účinnosti retroaktívneho zákona

Ako môže súkromná osoba - občan napadnúť retroaktívny zákon? Aký je všeobecný postup?

Odpoveď: Napadnutie účinnosti retroaktívneho zákona

Dobrý deň,

v prvom rade je potrebné uviesť, že podľa čl. 1 Ústavy Slovenskej republiky je Slovenská republika právnym štátom.

K definujúcim znakom právneho štátu patrí aj zákaz retroaktivity právnych noriem, ktorý je významnou demokratickou zárukou ochrany práv a právnej istoty. Nie každá retroaktivita je však nezlučiteľná s princípmi, na ktorých je budovaný právny štát. V teórii a praxi sa rozlišuje tzv. pravá a nepravá spätná účinnosť (retroaktivita) právnych predpisov. Význam tohto rozlišovania je založený na skutočnosti, že pokiaľ sa pravá retroaktivita v zásade odmieta ako nezlučiteľná s obsahom princípu štátu, nepravá retroaktivita sa akceptuje ako prípustný nástroj na dosiahnutie ustanovených a dostatočne významných cieľov verejnej moci.

Pri pravej retroaktivite zákonodarca v novom právnom predpise neuzná práva alebo povinnosti založené právnymi skutočnosťami, ktoré sa ako právne skutočnosti uznávali na základe skoršieho (predchádzajúceho) právneho predpisu. O pravú retroaktivitu ide napr. vtedy, keď neskorší právny predpis so spätnou účinnosťou (s dopadom do minulosti) upravuje vzťahy, ktoré vznikli v minulosti. V dôsledku toho nastáva stav, v rámci ktorého účinnosť neskoršieho právneho predpisu nastáva skôr ako jeho platnosť (skôr, než začal existovať).

Pri nepravej retroaktivite zákonodarca uznáva právne skutočnosti, na základe ktorých podľa predchádzajúcej právnej normy došlo k vzniku určitých právnych vzťahov. O nepravú retroaktivitu môže ísť napriek tomu, že zákonodarca prípadne novým právnym predpisom zároveň s účinnosťou do budúcna prinesie určité zmeny aj tých práv (alebo povinností), ktoré vznikli za platnosti skoršieho zákona. Nepravá retroaktivita teda nebráni zákonodarcovi novou právnou úpravou vstúpiť aj do tých právnych vzťahov, ktoré vznikli na základe skôr prijatej právnej normy a meniť ich režim. Za prípustné sa považuje, pokiaľ nová právna úprava (uznávajúc práva a povinnosti nadobudnuté podľa skoršieho právneho predpisu) zavádza do budúcna nový režim a mechanizmus (procedúru) uplatnenia týchto práv alebo pokiaľ právam nadobudnutým za skoršej právnej úpravy priznáva odo dňa účinnosti neskoršej právnej úpravy nový obsah. V konečnom dôsledku nepôsobí nepravá retroaktivita do minulosti. Akceptuje stav, ktorý nastal za skôr platnej a účinnej právnej úpravy, tento stav ale rieši až v čase účinnosti novej právnej úpravy.

Je teda nutné rozlišovať uvedené dva druhy retroaktivity. Len pravá retroaktivita je nezlučiteľná s princípmi právneho štátu, ktorým je podľa Ústavy Slovenskej republiky aj Slovenská republika.

Ak je určitý zákon retroaktívny a ide o pravú retroaktivitu, potom by mal Ústavný súd Slovenskej republiky v konaní o súlade právnych predpisov s Ústavou Slovenskej republiky pozastaviť jeho účinnosť. Ústavný súd Slovenskej republiky ale nemôže začať konať v danej veci z vlastnej iniciatívy (ex offo), ale len na podnet. Tento podnet môže podať len určitý okruh osôb, a to najmä: najmenej pätina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, prezident Slovenskej republiky, vláda Slovenskej republiky, súd, generálny prokurátor.

Fyzická osoba alebo právnická osoba by mohla podať sťažnosť na Ústavný súd len v prípade, ak by napr. aplikáciou príslušného pravo-retroaktívneho zákona došlo k porušeniu ústavou zaručených základných práv alebo slobôd a v tomto konaní by sa mohla domáhať daná osoba len napr. odstránenia daného porušenia alebo majetkovej náhrady (nie pozastavenia účinnosti daného zákona).

Trápi vás "Napadnutie účinnosti retroaktívneho zákona" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Napadnutie účinnosti retroaktívneho zákona (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, zdá sa, že sme sa nepochopili. Chcel by som vedieť, či je možné podať žalobu na okresný súd voči retroaktivite zákona, pretože som mal pocit, že boli porušené moje majetkové práva. Navyše, chcem sa informovať, aké by boli moje ďalšie kroky v prípade, že by moja sťažnosť prešla na Ústavný súd. Ďakujem.

Odpoveď: Napadnutie účinnosti retroaktívneho zákona

(odpoveď odoslaná: 15.02.2017)

Dobrý deň,

fyzická osoba alebo právnická osoba nemôže napadnúť účinnosť retroaktívneho zákona - a to ani na všeobecných súdoch ani na ústavnom súde.

Môžete sa len obrátiť napr. na generálneho prokurátora s návrhom, aby on podal návrh na ústavný súd na zrušenie podľa Vášho názoru retroaktívneho zákona. Generálny prokurátor je totiž jedným zo subjektov, ktorý takýmto oprávnením disponuje. Len na základe podnetu ale nie je povinný tak urobiť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Napadnutie účinnosti retroaktívneho zákona" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.