POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Napadnutie manželky, aký trest mu hrozí?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Napadnutie manželky, aký trest mu hrozí?

Dobrý deň, chcel by som sa informovať. Môj brat napadol svoju manželku a udrel ju do tváre. Nato ona zavolala políciu. Následne bola zaslaná sanitka a ona bola prevezená na traumatológiu. Nasledujúce ráno ju už pustili domov, zatiaľčo môjho brata previezli do CPZ, kde čaká na súd. Manželka podala na neho trestné oznámenie. Chcem vedieť, aký trest mu môže potenciálne hroziť. Predtým nebol trestaný. Ako dôvod napadnutia uviedla neveru.

Odpoveď: Napadnutie manželky, aký trest mu hrozí?

Dobrý deň, druh a výmera trestu sa podľa trestného zákona ukladá podľa ustanovenia § 34 Trestného zákona. Podľa tohto: 

(1) Trest má zabezpečiť ochranu spoločnosti pred páchateľom tým, že mu zabráni v páchaní ďalšej trestnej činnosti a vytvorí podmienky na jeho výchovu k tomu, aby viedol riadny život a súčasne iných odradí od páchania trestných činov; trest zároveň vyjadruje morálne odsúdenie páchateľa spoločnosťou.

(4) Pri určovaní druhu trestu a jeho výmery súd prihliadne najmä na spôsob spáchania činu a jeho následok, zavinenie, pohnútku, priťažujúce okolnosti, poľahčujúce okolnosti a na osobu páchateľa, jeho pomery a možnosť jeho nápravy.

Súd pri určovaní druhu a výmery trestu vychádza z vyššie uvedených ustanovení. Z toho dôvodu nie je možné presne povedať aký druh trestu a v akej výmere hrozí Vášmu bratovi. Rovnako je možné, že poverený príslušník PZ posúdi túto vec ako priestupok a celú vec odovzdá príslušnému orgánu na prešetrenie celej veci. Ak by aj vec posúdili ako trestný čin a bolo voči Vášmu bratovi vznesené obvinenie, nemusí jeho vec skončiť pred súdom. Trestné stíhanie je možné ukončiť aj rôznymi alternatívnymi spôsobmi (podmienečné zastavenie trestného stíhania, dohoda o vine a treste, zmier...). Vášmu bratovi odporúčam nájsť si obhajcu, aby mu pomohol uplatniť všetky jeho práva v rámci trestného stíhania a ukončenie celej veci čo najlepším spôsobom pre Vášho brata.

Trápi vás "Napadnutie manželky, aký trest mu hrozí?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Napadnutie manželky, aký trest mu hrozí? (Trestné právo)

Dobrý deň. Muž, na ktorého som podala trestné oznámenie, ma opakovane napadol a momentálne sa už dva týždne liečim zo zranení, ktoré mi spôsobil. Prokurátor má údajne 30 dní na to, aby sa rozhodol, ako bude celá záležitosť pokračovať. Chcem sa opýtať, či je možné tento proces nejako urýchliť, alebo je teraz čakanie na jeho rozhodnutie moja jediná možnosť? Muž ma neustále prenasleduje, obťažuje a napáda, mám strach. Je možné, že mi polícia poskytne ochranu? Ďakujem.

Odpoveď: Napadnutie manželky, aký trest mu hrozí?

(odpoveď odoslaná: 15.06.2018)

Dobrý deň,

o týchto skutočnostiach odporúčam informovať políciu, prípadne priamo prokurátora. Ak by totiž vznikla hrozba, že obvinený trestný čin dokončí, či bude pokračovať v trestnej činnosti, potom je možné (ak bolo voči nemu vznesené obvinenie) podať návrh na vzatie do väzby.

Ak by došlo k bezprostrednému ohrozeniu, odporúčam okamžite kontaktovať políciu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Napadnutie manželky, aký trest mu hrozí? (Trestné právo)

Bývalý manžel mi vtrhol do bytu a hodil ma o stenu. Volala som políciu, ktorá mi odfotila ruku, ktorú som si buchla o stenu. Policajt mi povedal, že záleží na tom, čo povie bývalý manžel. Viete mi poradiť, čo sa dá s tým robiť?

Odpoveď: Napadnutie manželky, aký trest mu hrozí?

(odpoveď odoslaná: 01.12.2016)

Dobrý deň, po podaní trestného oznámenia je postup v rámci trestného konania v rukách orgánov činných v trestnom konaní. V prvej fáze pristupujú orgány v prvom rade k výsluchu oznamovateľa a osoby, ktorá sa podľa trestného oznámenia mala dopustiť spáchania trestného činu. Po vykonaní týchto dôkazov orgány činné v trestnom konaní rozhodnú o tom, či začnú trestné stíhanie alebo budú postupovať iným spôsobom. O tom vydajú uznesenie, ktoré Vám bude doručené. Ak nezačnú trestné stíhanie a ich odôvodnenie bude arbitrárne, budete môcť proti uzneseniu podať sťažnosť. O sťažnosti bude rozhodovať prokurátor.


Podotázka: Napadnutie manželky, aký trest mu hrozí? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa aj malé priestupky zapíšu do registra trestov. Mám na mysli pokuty a napadnutia. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Napadnutie manželky, aký trest mu hrozí?

(odpoveď odoslaná: 07.11.2016)

Dobrý deň. Do registra trestov sa vykonávajú záznamy o trestných činoch. Priestupky sa do registra trestov nezapisujú. V zmysle priestupkového zákona sa priestupky zaznamenávajú do evidencie priestupkov.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Napadnutie manželky, aký trest mu hrozí?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.