Máte
otázku?

Napadnutie darovacej zmluvy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Napadnutie darovacej zmluvy

Dobrý deň, približne pred tromi rokmi môj starý otec daroval svojmu synovi (môjmu ujovi) jeden pozemok a mojej sestre (svojej vnučke) druhý poľnohospodársky pozemok, približne v rovnakých výmerách. V darovacej zmluve nie je nič bližšie špecifikované, ale celá rodina sme v podstate nepočítali s tým, že by sa s pozemkami ešte ďalej manipulovalo, keďže máme k nim, najmä k tomu ujovmu, citový vzťah. Minulý týždeň sa moja mama dozvedela, že ujo minulý rok vo februári daroval jednu časť svojej "družke", druhú daroval niekomu z dôvodu neplatenia daní, jednu časť predal a nejaká časť mu zostala. Je tu problém, že ujova "družka" ešte v čase, keď bol pozemok vlastnený starým otcom, urgovala moju mamu bez ujovho vedomia, aby sa pozemky vysporiadali. Mama s bratom (ujom) však tieto záležitosti nechceli riešiť počas starého otca života. Nakoniec "družka" začala urgovať aj starého otca a napokon sa jej podarilo presvedčiť všetkých, aby starý otec pozemky vysporiadal. Starý otec teda daroval jeden pozemok ujovi, ktorý následne bez vedomia starého otca daroval časť svojej "družke" a spolu na ňom stavajú chatu. Stavebné povolenie je však len na ňu. Celá rodina má obavy, aby nedošlo k tomu, že dom postavia za peniaze, ktoré ujo získal predajom ďalšej časti pozemku, a ona mu potom povie "bye bye", pričom pozemok aj stavba budú jej. Je možné nejako napadnúť pôvodnú darovaciu zmluvu medzi starým otcom a synom, v zmysle, že bol konaný nátlak zo strany "družky"? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Napadnutie darovacej zmluvy

Dobrý deň. 

Darovaciu zmluvu môžete napadnúť len zo zákonom stanovených dôvodov tak, že by šlo o neplatný právny úkon.

Zákonné ustanovenia 

Občiansky zákonník upravuje darovaciu zmluvu v ustanoveniach § 628 až § 630 v zmysle ktorých:

Darovacou zmluvou darca niečo bezplatne prenecháva alebo sľubuje obdarovanému a ten dar alebo sľub prijíma.
Darovacia zmluva musí byť písomná, ak je predmetom daru nehnuteľnosť, a pri hnuteľnej veci, ak nedôjde k odovzdaniu a prevzatiu veci pri darovaní.
Neplatná je darovacia zmluva, podľa ktorej sa má plniť až po darcovej smrti.

Darca je povinný pri ponuke daru upozorniť na vady, o ktorých vie. Ak má vec vady, na ktoré darca neupozornil, je obdarovaný oprávnený vec vrátiť.

Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

Z dôvodu toho, že znakom darovacej zmluvy je bezplatnosť, t.j. darca poskytne obdarovanému dar a nežiada za neho protiplnenie. Požiadavke bezodplatnosti sa neprieči, ak je darovanie viazané na protislužbu, ktorá nemá majetkovú povahu, napríklad na rozväzujúcu alebo odkladajúcu podmienku.

S darovacou zmluvou je možné viazať príkaz, ak nemá majetkový obsah. Preto aj keby v darovacej zmluve bola uvedený príkaz neprevádzať dar, takýto príkaz by bol neplatný. 

Neplatnosť darovacej zmluvy

Na platnosť darovacej zmluvy sa vyžaduje splnenie náležitostí upravených v ustanovení § 628 ods. 1 a 2 Občianskeho zákonníka. Medzi pojmové znaky darovacej zmluvy patrí 

(1) určenie predmetu darovania - predmetom darovania môže byť čokoľvek, čo je predmetom občianskoprávneho vzťahu, najmä vec, právo, alebo iná majetková hodnota.

(2) bezodplatnosť -  ak darca poskytne obdarovanému dar a nežiada za neho protiplnenie

(3) dobrovoľnosť - darca neposkytuje dar na základe povinnosti uloženej zákonom alebo na základe súdneho rozhodnutia, napríklad povinnosti platiť výživné, ale na základe slobodného rozhodnutia.

Občiansky zákonník vyžaduje písomnú formu aj v prípade, ak je predmetom darovacej zmluvy nehnuteľnosť. Pri darovaní nehnuteľnosti je navyše v zmysle ustanovenia § 28 a nasl. zákona č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam potrebný vklad do katastra nehnuteľností.

Z dôvodu toho, že darovacia zmluva bola rozhodnutím príslušného katastra nehnuteľnosti povolená, nie je možné darovaciu zmluvu napadnúť pre jej neplatnosť pre vyššie uvedené pojmové znaky. 

Neplatnosť právneho úkonu

Právny úkon v zmysle § 34 Občianskeho zákonníka je prejav vôle smerujúci najmä k vzniku, zmene alebo zániku tých práv alebo povinností, ktoré právne predpisy s takýmto prejavom spájajú.

V ustanovení § 37 Občianskeho zákonníka sú obsiahnuté niektoré náležitosti právneho úkonu, ktoré determinujú platnosť prejavu vôle smerujúceho k vzniku, zmene alebo zániku (zrušeniu) práv alebo povinností, ktoré právne predpisy s takým prejavom spájajú.

Právny úkon sa musí urobiť slobodne a vážne, určite a zrozumiteľne; inak je neplatný.
Právny úkon, ktorého predmetom je plnenie nemožné, je neplatný.
Právny úkon nie je neplatný pre chyby v písaní a počítaní, ak je jeho význam nepochybný.

Platný právny úkon podľa § 37 Občianskeho zákonníka predpokladá, že k prejavu vôle došlo:
- slobodne a vážne,
- určite a zrozumiteľne,
- s možným predmetom plnenia.
Inak je právny úkon neplatný.

Ak by ste vedeli dokázať, že pri podpisovaní darovacej zmluvy nebola darovacia zmluva zo strany darcu podpísaná slobodne a vážne, táto darovacia zmluva by bola neplatná. Neplatnosť darovacej zmluvy však musí vyhlásiť súd na základe žaloby. 

Pripájam aj komentár k § 37 Občianskeho zákonníka:

Vychádzajúc zo súdnej praxe možno konštatovať, že fyzické donútenie, t.j. použitie fyzického násilia na vykonanie právneho úkonu (napr. násilím urobený pohyb rukou pri podpisovaní), sa prakticky nevyskytuje. Súvisí to zjavne s tým, že fyzickým násilím sa rozumie skôr priame fyzické násilie manifestované útokom voči konajúcemu, než hrozba (bezprostredná) fyzickým násilím.

Psychické donútenie sa stotožňuje s bezprávnou vyhrážkou a vyvoláva neplatnosť právneho úkonu len v prípade, keď:
1. je protiprávne, t.j. vynucuje sa niečo, čo takto nemožno vynucovať. Možno teda usúdiť, že nejde o bezprávnu vyhrážku, ak veriteľ hrozí dlžníkovi, u ktorého zistil zvýhodnenie iného veriteľa, trestným oznámením pre uvedený trestný čin alebo mu pohrozí exekúciou predajom domu a pod. Inak však treba posudzovať hrozbou trestným stíhaním, v podstate oprávneným, ak by sa takouto hrozbou chcelo dosiahnuť uzavretie napríklad darovacej zmluvy. V takom prípade by išlo o bezprávnu vyhrážku a darovacia zmluva by bola neplatná;
 
2. vzbudzuje dôvodnú obavu z úkonu toho, kto hrozí. Dôvodná obava vyžaduje intenzívne pôsobenie okolností použitých ako bezprávne vyhrážanie sa. Pri posudzovaní dôvodnosti obavy preto nemožno v celom rozsahu zohľadniť subjektívny postoj, povahu adresáta bezprávnej vyhrážky, ale treba optimalizovať vzťah medzi okolnosťami vyvolávajúcimi dôvodnú obavu a subjektom, ktorý je pod ich tlakom,
 
3. je adresná, to znamená, že smeruje voči tomu, na kom sa právny úkon vynucuje. Predmetom vyhrážky nemusí byť v každom prípade konajúci, stačí, ak sa týka blízkej osoby.

Občiansky zákonník rieši neplatnosť právneho úkonu aj v § 38, ktorý znie:

Neplatný je právny úkon, pokiaľ ten, kto ho urobil, nemá spôsobilosť na právne úkony.
Takisto je neplatný právny úkon osoby konajúcej v duševnej poruche, ktorá ju robí na tento právny úkon neschopnou.

V zmysle judikatúry (R 4/1971):

Neplatnosť právneho úkonu podľa ustanovenia § 38 ods. 1 OZ prichádza do úvahy vtedy, keď je účastník právneho úkonu rozhodnutím súdu pozbavený alebo obmedzený v spôsobilosti na právne úkony.
Neplatnosť právneho úkonu podľa ustanovenia § 38 ods. 2 OZ vyžaduje nepochybné zistenie, že účastník právneho úkonu nedokáže posúdiť následky svojho konania alebo svoje konanie ovládnuť.

Preto ak Váš starý otec v čase podpisovania darovacej zmluvy nemal spôsobilosť na právne úkony alebo trpel duševnou poruchou, je možné darovaciu zmluvu napadnúť na súde. 

 

Trápi vás "Napadnutie darovacej zmluvy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Napadnutie darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, moja mama je smrteľne chorá a chce darovať byt môjmu bratovi, aby sme sa vyhli dedičskému konaniu. Ako druhý brat s týmto rozhodnutím nesúhlasím a chcel by som vedieť, či po smrti mamy mám možnosť právne zakročiť, aby som tiež získal nárok na svoj podiel.

Odpoveď: Napadnutie darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 06.03.2024)

Dobrý deň,  ak by vaša mama byt darovala ešte počas života, dôsledkom čoho by zomrela ako nemajetná,  bolo by dedičské konanie zastavené pre nemajetnosť poručiteľa v čase smrti. V takomto prípade by ste sa už svojho práva na dedičský podiel nedomohli. Čo by ste jedine vedeli urobiť by bolo, že by ste napadli na súde darovaciu zmluvu napríklad z dôvodu, že vaša mama bola v čase darovania nespôsobilá na takýto úkon (ak by ste disponovali lekárskymi správami, že trpela nejakou duševnou poruchou, pre ktorú si nebola schopná uvedomovať svoje konanie a jeho následky). Ak by súd vašej žalobe vyhovel, potom by prebehlo dodatočné konanie o dedičstve, na ktorom by sa byt prejednal ako dedičstvo. Treba však pamätať na to, že vyhrať takýto súdny spor chce nepriestrelné dôkazy. Civilné konanie na súde je predovšetkým dôkazným konaním. Ak žalobca svoj nárok nepreukáže, súd žalobu zamietne. 

Vzhľadom na uvedené, pokúste sa to vysvetliť vašej mame, že teda, ak chce predísť dedičskému konaniu, resp. chce zomrieť ako nemajetná, môže previesť svoj majetok aj za života, avšak nech vás neopomenie, predsa svoj byt môže darovať vám obom do podielového spoluvlastníctva, nemusí len jednému, resp. všetkým deťom, ak je vás viac. Môžete pritom apelovať na princíp elementárnej spravodlivosti.   


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Napadnutie darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, pred dvoma rokmi mi priateľ daroval dom. Nielenže sme uzavreli darovaciu zmluvu, ale aj zmluvu o nájme. Priateľ v dome býva, neplatí mi však nájomné, ale pokrýva ostatné náklady na bývanie. Chcel by som vedieť, či má právo na vrátenie daru, teda domu, ak sa k nemu správam slušne a nedohadujem sa o nájomné. Na jeho meno sú stále evidované len účty za vodu a elektrinu. Ďakujem.

Odpoveď: Napadnutie darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 18.11.2023)

Dobrý deň, podľa znenia otázky nie je právny dôvod, aby sa priateľ mohol dožadovať vrátenia daru od vás ako obdarovanej. Podľa ust. § 630 Občianskeho zákonníka platí, že darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný k nemu alebo členom jeho rodiny správa tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

Uvádzame v otázke, že ste súčasne uzatvorili nájomnú zmluvu, v zmysle ktorej zrejme výlučným užívateľom domu je váš priateľ. Priateľ ako darca nájom neplatí. Ak by ste sa aj súdnou cestou domáhali úhrady nájmu podľa nájomnej zmluvy, toto nie je dôvod na požiadavku na vrátenie daru, lebo ide o výkon vášho práva.

V prípade problémov resp. záujmu kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Napadnutie darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, môj brat plánuje darovať mi byt. Mohli by jeho deti po jeho smrti napadnúť darovaciu zmluvu?

Odpoveď: Napadnutie darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 23.05.2022)

Dobrý deň, napadnutie darovacie zmluvy tretími osobami po smrti darcu nie je jednoduché. Prichádza do úvahy iba v prípadoch, ak by zmluva vykazovala nejakú vadu, ktorú by bolo nevyhnutné v konaní pred súdom preukázať. Mohlo by ísť napríklad o prípad nedostatku spôsobilosti na právne úkony zo strany darcu, t.j. vášho brata v čase uzatvorenia darovacej zmluvy. Preukázanie  takéhoto dôvodu t.j. nedostatku jeho spôsobilosti na právne úkony v čase uzavretia zmluvy by potom bolo na žalobcovi, t.j. na deťoch vášho brata. Uvedené však nie je jednoduché, nakoľko Vás brat by bol už po smrti a súčasne by na to museli mať skutočné dôkazy. V opačnom prípade, ak by zmluva nevykazovala iné nedostatky, v zásade ju nie je možné napadnúť. Darca má však za života právo domáhať sa od obdarovaného vrátenia daru a to v prípade, že obdarovaný sa voči nemu alebo členom jeho rodiny správa spôsobom hrubo porušujúcim dobré mravy, t.j. dopúšťa sa voči darcovi alebo členom jeho rodiny fyzického násilia, hrubých urážok či ublíženia na zdraví. 


Trápi vás "Napadnutie darovacej zmluvy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Napadnutie darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ak mi bola tento rok darovaná nehnuteľnosť, na ktorej sme boli troje vlastníci a dvaja sa mi vypísali z darovacej zmluvy, no jeden by ju chcel z dôvodu rodinných problémov napadnúť, má právo vziať mi to späť? Ide o ornú pôdu.

Odpoveď: Napadnutie darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 02.05.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že ste výlučnou vlastníčkou nehnuteľnosti na základe darovacích zmlúv.
Jeden z bývalých darcov chce svoj podiel vrátiť z čisto rodinných dôvodov.

Uvádzame, že v zmysle ust. § 630 Obč. zákonníka platí :

"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."
 
Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že darca sa môže domáhať vrátenia daru len z dôvodu uvedeného v citovanom zákonnom ustanovení a to z dôvodu hrubého porušenia dobrých mravov /napr. fyzické papádanie darcu, spáchanie trestného činu obdarovaným na darcovi a pod./. Zákon nehovorí vyslovene, čo je hrubým porušením dobrých mravov, všetko závisí od konkrétnych okolností prípadu.
 
Vo veci odporúčam krátku konzultáciu u advokáta na zhodnotenie vašej situácie.
Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


Podotázka: Napadnutie darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Daroval som manželke byt, avšak nie sme rozvedení. Môžem si nárokovať späť list vlastníctva? Byt som kupoval sám ešte pred manželským vzťahom. Ďakujem.

Odpoveď: Napadnutie darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 09.08.2021)

Dobrý deň,
ak sa správala k Vám alebo k členom Vašej rodiny tak, že tým hrubo porušila dobré mravy, môžete od nej žiadať vrátiť dar. Ak sa však tak voči Vám nesprávala, len z dôvodu zmeny Vašej vôle nemôžete žiadať dar späť.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Napadnutie darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Moja babka mi darovacou zmluvou prepísala dom spolu so záhradou. Jej dvaja synovia s tým nesúhlasili a vyhrážajú sa mi súdnou cestou. Starám sa o babku, ktorá si zatiaľ dokáže poradiť sama, ale ja jej varím, periem a starám sa o dom a záhradu už niekoľko rokov. Jeden syn príde navyše len raz za rok, druhý zhruba raz za 2-3 týždne na kávu. Chcela by som vedieť, ako by to mohlo dopadnúť a aké sú moje šance, že môžu skutočne podniknúť také kroky. Nemám záujem o konflikty súdnej povahy. Ďakujem za radu. S pozdravom, Janka.

Odpoveď: Napadnutie darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 21.07.2021)

Dobrý deň,
ak babka v čase darovania netrpela žiadnou duševnou poruchou, ktorá by ju robila nespôsobilou na právne úkony, tak je to prakticky nemožné úspešne napadnúť. V opačnom prípade  by musela zmluva obsahovať zásadnú chybu, ktorá by ju robila absolútne neplatnou.


Trápi vás "Napadnutie darovacej zmluvy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Napadnutie darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, vedľa nášho domu sa nachádza menší opustený pozemok. Viac ako 15 rokov tu nesídlil žiaden majiteľ a ani sme nevedeli, komu patrí. Preto sme sa rozhodli zistiť, komu pozemok v skutočnosti patrí, a zistili sme, že má až troch majiteľov. Jedného sme našli a po dohode (keďže o pozemok nejavil záujem) nám ho daroval prostredníctvom darovacej zmluvy u notára s následným zápisom do katastra. Ide ale iba o malú časť, presnejšie o 1/24. Rada by som sa opýtala, či je možné, že túto darovaciu zmluvu môžu v budúcnosti napadnúť zvyšní spoluvlastníci. Jedna známa nám povedala, že darca mal povinnosť najprv osloviť tých dvoch ostatných, než nám pozemok daroval. Je možné napadnutie len prostredníctvom súdu alebo existuje aj iný postup? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Napadnutie darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 31.03.2021)

Dobrý deň,

 

Vaša známa Vám povedala pravdu, pôvodný spoluvlastník mal povinnosť svoj podiel ponúknuť najskôr zostávajúcim dvom spoluvlastníkom. Ak tak nepostupoval, tak zmluva je napadnuteľná po dobu troch rokov, pretože je relatívne neplatná. Stačí, ak sa spoluvlastníci (príp. aj jeden z nich) dovolajú relatívnej neplatnosti voči Vám a pôvodnému vlastníkovi. V zásade teda nie je nevyhnutné, aby sa podala žaloba.


Podotázka: Napadnutie darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné napadnúť darovaciu zmluvu. Moja babka s dedkom darovali svojej dcére byt. Okrem nej majú ešte jedného syna a mali jednu dcéru, ktorá zomrela pred viac ako 10 rokmi. Ja, ako dcéra zosnulej, nesúhlasím s touto zmluvou, pretože keby nebola uzavretá, a po smrti dedka a babky by prebehlo dedičské konanie, myslím si, že by som mala po mame nárok na 1/3 tohto bytu. Je táto situácia riešiteľná? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Napadnutie darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 04.02.2021)

Dobrý deň,
ak sa vlastníci nehnuteľnosti počas svojho života rozhodnú naložiť so svojím majetkom tak, že ho darujú, je to ich právo, a to bez ohľadu na to, že môžu byť ich dedičia ukrátení. Tomu, kto dostal dar, nevzniká žiadna povinnosť vyplácať dedičov obdarovaných. Žalovať neplatnosť zmluvy teoreticky môžete, ale museli by ste mať na to dôvod. Muselo by sa preukázať, že nemala zákonné náležitosti a napr. nebola urobená slobodne, vážne, určito a zrozumiteľne, prípadne, že obdarovaní neboli v čase robenia právneho úkonu duševne spôsobilí na tento úkon. Ak boli spôsobilí a zmluva bola dobrovoľná, tak potom ju nemôžete úspešne napadnúť.


Podotázka: Napadnutie darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, zistili sme, že naša stará mama pred približne pol rokom darovala celý svoj majetok jednej vnučke. Ostatné vnučky, vrátane mňa, sme sa o tom dozvedeli až teraz. Keďže stará mama už nemá žiadne deti a zostali sme len vnúčatá, chceli by sme vedieť, ako je možné napadnúť túto zmluvu. Máme podozrenie, že dotyčná vnučka už dlhšie mala záujem o tento majetok a využívala emocionálny vplyv na našu starú mamu. Bola nám tiež odopieraný kontakt so starou mamou zo strany tejto obdarovanej vnučky. Je táto skutočnosť relevantná? Ďakujem.

Odpoveď: Napadnutie darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 03.02.2021)

Dobrý deň,
z dôvodov, ktoré ste uviedli vo Vašej otázke nie je možné darovaciu zmluvu napadnúť. Počas svojho života sa totiž môže vlastník rozhodnúť ako naloží so svojím majetkom. Ide o uplatnenie absolútnej moci nad vecou a slobodnou vôľou. Ak sa babka rozhodla týmto spôsobom vás "okrátiť" o majetok, ktorý ste mohli dediť, nezostáva nič iné ako to rešpektovať.

Takéto zmluvy je možné napádať najmä z dôvodu, že osoba darcu nebola v čase darovania spôsobilá na predmetný právny úkon, t.j. že trpela takou duševnou poruchou, ktorá ju robí nespôsobilou na darovanie nehnuteľnosti.


Trápi vás "Napadnutie darovacej zmluvy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Napadnutie darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu a pomoc. V roku 2005 sme získali dom darovacou zmluvou, ktorý sme kompletné zrekonštruovali. Teraz máme obavu, že nám svokrovci túto nehnuteľnosť vezmú. Zriadili sme si vlastnú bytovú jednotku, čo platí aj o nich, pričom snažíme sa ich v ničom neobmedzovať a všetky náklady tiež uhrádzame. Žiaľ, svokor začal piť a jedná provokačne. Občas dochádza k hádkam s manželom, v ktorých sa obaja strany nedokážu vyhnúť použitiu vulgarizmov. Upozorňujem však, že môj manžel nikdy fyzicky nesiahol na svokra. Už 22 rokov žijeme spolu v dome bez problémov, až do doby, kedy svokor začal piť. Jeho vek je 73 rokov. Konflikty sú väčšinou vyvolané jeho správaním. Mám otázky týkajúce sa možného súdneho konania: Môže on tento spor vyhrať? Je hádka považovaná za porušenie paragrafu 630? Ak by náhodou súdne konanie dopadlo v jeho prospech, máme šancu získať peniaze, ktoré sme investovali do domu? Veľmi pekne Vám ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Napadnutie darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 28.11.2020)

Dobrý deň,
s ohľadom na Vami uvádzané skutočnosti máme za to, že v tomto prípade by hádkou neboli naplnené podmienky ustanovania § 630, a teda Váš manžel (ako obdarovaný) by neporušil hrubým spôsobom dobré mravy. Podľa nášho názoru to platí o to viac, ak hádky vyvoláva a spôsobuje svokor svojím správaním. Súd by podľa nášho názoru vzal do úvahy tú skutočnosť, že sa ho zrejme snažil svokor vyprokovať.

Investované peniaze je možné v teoretickej rovine dostať späť, bolo by to však spojené so zložitým dokazovaním v súdnom konaní (ak by dobrovoľne nechceli vyplatiť bezdôvodné obohatenie).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Napadnutie darovacej zmluvy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.