Máte
otázku?

Nahrávanie pojednávania (zvukové a zvukovo-obrazové záznamy)


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Žilina

Otázka: Nahrávanie pojednávania (zvukové a zvukovo-obrazové záznamy)

Dobrý deň, rada by som sa spýtala, či mám ako účastník pojednávania právo nahrávať si pojednávanie (rodinné súdy), či už prostredníctvom video alebo audio záznamu. Ak áno, musím o tom informovať ostatných, alebo si musím vyžiadať povolenie? Veľmi pekne vám ďakujem.

Odpoveď: Nahrávanie pojednávania (zvukové a zvukovo-obrazové záznamy)

Dobrý deň,

čo sa týka zvukových záznamov, tie si môže vyhotovať účastník konania alebo jeho zástupca, avšak túto skutočnosť musí vopred oznámiť súdu (napr. pred otvorením pojednávania). Súd rovnako vyhotovuje zvukové záznamy z priebehu pojednávania aj sám, pričom ak strana požiada súd o kópiu tohto záznamu, súd ju vydá bezodkladne.

Čo sa týka vyhotovovania obrazových záznamov, tie môže vyhotovovať účastník konania rovnako ako každý iný prítomný na pojednávaní výlučne so súhlasom súdu.

Ak si teda chcete vyhotovoať obrazový záznam, je potrebné hneď na začiatku (pre tým ako súd otvorí pojednávanie alebo bude pokračovať v odročenom pojednávaní) požiadať súd o súhlas s vyhotovaním obrazových záznamov. Súd môže s vyhotovaním obrazových záznamov výlučne podľa vlastnej úvahy súhlasiť alebo nesúhlasiť.

Ak si chcete vyhotovovať zvukové záznamy, o tomto súd nerozhoduje, ste len povinná pred tým, ako začnete nahrávať priebeh pojednávania oznámiť súdu túto skutočnosť.

 

Trápi vás "Nahrávanie pojednávania (zvukové a zvukovo-obrazové záznamy)" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nahrávanie pojednávania (zvukové a zvukovo-obrazové záznamy) (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, rád by som získal informáciu o nasledujúcej situácii. Dnes mi sudkyňa na konci pracovno-právneho sporu nariadila vymazať zvukovú nahrávku pojednávania, ktorú som si robil počas jeho priebehu. Nariadenie dostal preto, lebo som sa jej pred začiatkom pojednávania neopýtal, či mi dovolí zvukovú nahrávku. Predtým mi dovolila nahrávať pojednávanie, tak som predpokladal, že to bude možné aj tentoraz. Podľa článkov, ktoré som čítal, to asi nemala právo urobiť. Bude mi teda v budúcnosti stačiť oznámiť sudkyni moje zámer nahrávať pojednávanie a ona mi bude musieť túto aktivitu povoliť? Ak áno, ako mám postupovať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nahrávanie pojednávania (zvukové a zvukovo-obrazové záznamy)

(odpoveď odoslaná: 24.06.2017)

Dobrý deň, zvukovú nahrávku si máte právo vyhotoviť aj bez súhlasu sudkyne. Jediná podmienka je, že nesmiete tým rušiť pojednávanie. Dnešnými diktafónmi alebo nahrávkami na telefón sa pojednávanie obyčajne nemá (nedá) ako rušiť. Priebeh celého súdneho pojednávania sa od minulého roka nutné musí nahrávať, preto nerozumiem postupu sudkyne, keď Vám zakázala nahrávať si pojednávanie.

Pokiaľ Vám sudkyňa takéto niečo nariadi ústne, požiadajte ju písomnou žiadosťou, aby Vám to nariadila písomne. Uvidíte, že to neurobí.

Pokiaľ na Vašu žiadosť nebude reagovať, môžete sa obrátiť na predsedu súdu a priložiť svoju žiadosť, požiadajte ho tiež o vyjadrenie, či Vám sudkyňa môže takéto niečo nariadiť. Takto upozornite predsedu súdu na správanie sa sudkyne.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nahrávanie pojednávania (zvukové a zvukovo-obrazové záznamy)" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.