Máte
otázku?

Náhradná starostlivosť o dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Náhradná starostlivosť o dieťa

Moja dcéra sa odsťahovala od nás a jej jedenásťročný syn zostal u nás. Je rozvedená a otec dieťaťa platí na neho výživné 100 €, pričom dcéra nijako neprispieva. Neviem, či by som mala situáciu riešiť prostredníctvom rodiny a sociálnych služieb, alebo či by som mala požiadať o náhradnú starostlivosť.

Odpoveď: Náhradná starostlivosť o dieťa

Dobrý deň, v prípade, že si jeden z rodičov neplní alebo nemôže plniť svoje rodičovské práva a povinnosti je na druhom rodičovi, aby ich zabezpečil. Tzn. že ak otec dieťaťa má osobnostné predpoklady a vytvorené podmienky pre výchovu maloletého dieťaťa, mal by jeho osobnú starostlivosť zabezpečovať v prvom rade on. V takom prípade bude z jeho strany potrebné prevziať dieťa u Vás a následne podať na súd aj návrh na zmenu výkonu osobnej starostlivosti o dieťa, aby mal súdnym rozhodnutím zverené dieťa do svojej starostlivosti a matke určené výživné. Až keby ani otec nebol schopný zabezpečiť starostlivosť o maloletého, mohli by ste požiadať o zverenie maloletého dieťaťa do svojej náhradnej osobnej starostlivosti. Všeobecne sa má za to, že by rodičovské práva a povinnosti mali v prvom rade plniť rodičia.

Trápi vás "Náhradná starostlivosť o dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Náhradná starostlivosť o dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň. Nakoľko som rozmýšľal dlho, či napísať, alebo nie, napriek tomu som sa odvážil. Takto v texte je toho veľa, ja sa budem snažiť svoju situáciu skrátiť a zjednodušiť. Moje detstvo nebolo ľahké, rodičia mierní alkoholici. Rozviedli sa, ja som ostal s otcom, ktorý aj tak holdoval alkoholu. Prednedávnom ho zavreli, skrz to, že riadil vozidlo bez vodičského, a ešte mu pridali aj kvôli iným veciam. Dali ma k mamke - ta sa o mňa odmieta starať, vyhráža sa mi, že som ju prišiel zdrať s peňazí, vraj sa do jej bytu nedostanem, ked sa budem pokúšať pritom súd ma zveril k nej, teraz, ked som u nej, výživné posiela nevlastná mamka. Nakoľko nechcem žiť s mamkou, chcem sa spytat, či je tu vôbec možnosť ist do náhradnej rodiny, aj napriek tomu, že som dovŕšil 18 vek. Naša rodina tiez nie je na tom lepšie, nakoľko mám pocit, že sa každý hnevá na mňa za niečo, čo som vôbec neurobil. Nakoľko som odlišný od rodičov všetkým možným, odmietam žiť s mamkou, pretože si zaslúžim lepší život. Niečo ako rodinná láska sa ku mne nikdy nedostalo. Žiadna podpora. Pochopenie. Opätovanie veci. Chcel by som to ukončiť, ale neviem ako, pretože ja som zdravotník, maturujem o chvíľu, ani neviem ako sa zariadim ďalej, VŠ, potrebujem sa v živote pohnúť, pretože takýto život ma ničí. Mám iné ambície, sny, ciele. Najlepšie by bolo pre mňa osamostatniť sa a začať život sam. Verte mi, situácia je alarmujúca. Preto sa pýtam, či je možnosť náhradnej rodiny, teda najst pre mňa rodinu, ktorá nemôže mať deti, pripadne, rodinu, ktorá ma záujem o dieťa (tak laicky povedané), pripadne či dokáže štát nejako pokryť moje náklady, ak by som sa osamostatnil. Alebo to mám ja riešiť po sudoch? Ďakujem za strávené minúty pri čítaní tejto správy. Snáď sa nájde riešenie, ako výjsť z takejto situácie. Kazdy deň ma to ničí, ponáram sa a obavám sa toho, ak to bude takto pokračovať, klesnem moc, a to nechcem.

Odpoveď: Náhradná starostlivosť o dieťa

(odpoveď odoslaná: 27.10.2023)

Dobrý deň,
ak ste plnoletý, ustanovenia o náhradnej starostlivosti sa na Vás už nevzťahujú.  

Podľa § 8 ods. 2 Občianskeho zákonníka, "Plnoletosť sa nadobúda dovŕšením osemnásteho roku. Pred dosiahnutím tohto veku sa plnoletosť nadobúda len uzavretím manželstva. Takto nadobudnutá plnoletosť sa nestráca ani zánikom manželstva ani vyhlásením manželstva za neplatné."

Podľa § 44 zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine, "Náhradnou starostlivosťou je viacero osobitne usporiadaných, na seba nadväzujúcich a vzájomne sa podmieňujúcich dočasných opatrení, ktoré nahrádzajú osobnú starostlivosť rodičov o maloleté dieťa v prípadoch, ak ju rodičia nezabezpečujú alebo nemôžu zabezpečiť. 

(2 Náhradná starostlivosť, na ktorej základe vznikajú vzťahy medzi maloletým dieťaťom a inou osobou, môže vzniknúť len rozhodnutím súdu a jej obsah tvoria práva a povinnosti vymedzené zákonom alebo súdnym rozhodnutím.  (3 Náhradnou starostlivosťou je a) zverenie maloletého dieťaťa do osobnej starostlivosti inej fyzickej osoby než rodiča (ďalej len „náhradná osobná starostlivosť"),  b) pestúnska starostlivosť a c) ústavná starostlivosť. (4 Súd pri rozhodovaní o tom, ktorý zo spôsobov náhradnej starostlivosti zvolí, vždy prihliadne na záujem maloletého dieťaťa."

Z vyššie uvedeného ustanovenia vyplýva, že nespĺňate podmienku veku. Zároveň, vo Vašom prípade neplatí, že Vaši rodičia Vám nemôžu starostlivosť zabezpečiť. 

Ak ešte nepracujete a teda nie ste schopný sám sa živiť, tak by Vám mal ten rodič, ktorý s Vami nebýva, platiť výživné. Vo Vašej otázke píšete, že výživné Vám posielam nevlastná matka, takže to je v poriadku. Ak by prestala, tak by ste mohli o určenie výživného požiadať súd. 

Podľa § 62 ods. 1 zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine, "Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť."

Bývajte u svojej mamy a od otca (jeho manželky) budete dostávať výživné. 

Ak ste zverený do starostlivosti svojej matky na základe rozhodnutia súdu, toto rozhodnutie musí Vaša matka rešpektovať a dodržiavať. V opačnom prípade, môžete podať návrh na výkon súdneho rozhodnutia, a súd ju donúti toto rozhodnutie rešpektovať. V tomto prípade, Vám už odporúčame sa obrátiť sa na advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Náhradná starostlivosť o dieťa (Rodinné právo)

Dobrý večer, potrebovala by som poradiť. Moja najlepšia priateľka má rakovinu v 4. štádiu a vieme, že sa blíži koniec. Je slobodná matka a so svojou 16-ročnou dcérou žijú u jej rodičov. Otec dcéry sa oženil do Čiech, kde ho dcéra občas navštevuje. No moja priateľka by ešte pred smrťou chcela zariadiť, aby jej dcéra bola po jej smrti zverená starým rodičom, kde od narodenia žijú spolu s ňou. Súčasne by chcela požiadať o zvýšenie výživného a aby po jej smrti bolo vyplácané babičke. Dcéra má s babičkou a dedkom krásny vzťah, zatiaľ čo otec neprejavuje veľký záujem o svoju dcéru. Žili spolu ako druh a družka. Chcela by som vás pekne poprosiť o radu, ako by mala moja priateľka postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Náhradná starostlivosť o dieťa

(odpoveď odoslaná: 30.03.2019)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
Otázkam výživného sa venujeme v mnohých článok, ako aj odpovediach pýtajúcich sa v našej  poradní, ako aj návrhu na zvýšenie výživného.
Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť. 
Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov
V závislosti od posúdenia stavu v zmeny výdavkov na maloletú od posledného rozhodnutia súdu treba podať návrh na zvýšenie výživného s preukázaním konkrétnych výdavkov na maloletú (výživa, škola, školské záujmy a krúžky, kultúrne vyžitie a pod.).

Podľa zaužívanej súdnej praxe platí, že výživné rodiča na dieťa by malo byť určené v rozmedzí 25 % až max. 30 % z jeho príjmu.

Ak matka v súčasnosti už nemôže plniť svoje rodičovské povinnosti /nemocnica a pod./ , v prvom rade je povinnosťou otca tieto povinnosti plniť.  
V závislosti od zdravotného stavu matky by teoreticky bolo možné podať návrh na zverenie maloletej do náhradnej osobnej starostlivosti.
Podľa ust. zákona o rodine platí, že osobou, ktorej možno maloleté dieťa takto zveriť, sa môže stať len fyzická osoba s trvalým pobytom na území SR, ktorá má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, osobné predpoklady, najmä zdravotné, osobnostné a morálne, a spôsobom svojho života a života osôb, ktoré s ňou žijú v domácnosti, zaručuje, že bude náhradnú osobnú starostlivosť vykonávať v záujme maloletého dieťaťa.

O zverení do náhradnej osobnej starostlivosti,o ktorom rozhoduje súd,  súčasne vymedzí osobe, ktorej bolo maloleté dieťa zverené do náhradnej osobnej starostlivosti, jej rozsah práv a povinností k maloletému dieťaťu. 
Súd pri rozhodovaní o tom, ktorý zo spôsobov náhradnej starostlivosti zvolí, vždy prihliadne na záujem maloletého dieťaťa.

Vzhľadom na vek maloletej bude aj táto vypočutá v súdnom konaní, vzhľadom na svoj vek vie vyjadriť svoj názor.
Vyživovacia povinnosť rodičov voči maloletému dieťaťu rozhodnutím súdu o zverení do náhradnej osobnej starostlivosti nezaniká. 

Náhradná osobná starostlivosť zaniká dosiahnutím plnoletosti dieťaťa.
 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Náhradná starostlivosť o dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.