POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Musím sa podieľať na údržbe spoločných priestorov v bytovom dome aj keď v byte nebývam?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Musím sa podieľať na údržbe spoločných priestorov v bytovom dome aj keď v byte nebývam?

Dobrý deň, som majiteľka bytu, za ktorý platím energie a prispievam na fond opráv a údržby. Napriek tomu, v byte sa ani nezdržiavam a ani ho neprenajímam. Byt je teda počas celého roka prázdny. Som povinná zúčastňovať sa na udržiavaní poriadku neobydlených priestorov, ako je umývanie schodiska a podlahy, aj keď je byt prázdny a ja sa tam vôbec nezdržiavam? Alebo musím platiť poplatok za to, že sa nezúčastňujem na umývaní schodiska?

Odpoveď: Musím sa podieľať na údržbe spoločných priestorov v bytovom dome aj keď v byte nebývam?

Dobrý deň, nakoľko mi nie je známy obsah zmluvy o spoločenstve vlastníkov bytov, resp. mi nie sú známe rozhodnutia zhromaždenia vlastníkov bytov, uvádzam znenie rozhodujúcich ustanovení zákona č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Podľa § 10 ods. 7 zákona, vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome, ktorý sa neužíva, sa nemôže domáhať upustenia od povinnosti uhrádzať preddavky do fondu prevádzky, údržby a opráv, úhrady za plnenia a platby za správu. V zmysle § 10 ods. 6, sa za plnenie spojené s užívaním bytu alebo nebytového priestoru považuje aj upratovanie. Podľa môjho názoru ste preto povinná podieľať sa na poplatku za upratovanie spoločných priestorov v bytovom dome. 

Trápi vás "Musím sa podieľať na údržbe spoločných priestorov v bytovom dome aj keď v byte nebývam?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Musím sa podieľať na údržbe spoločných priestorov v bytovom dome aj keď v byte nebývam?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.