Máte
otázku?

Musí žalovaný dodržať neodkladné opatrenie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Prešov

Otázka: Musí žalovaný dodržať neodkladné opatrenie?

Kúpil som stroje v dražbe, ale ich súčasný užívateľ mi ich odmieta vydať. Navštívil som firmu s cieľom získať svoje stroje, avšak keďže mi ich nechceli vydať, privolal som políciu. Polícii som predložil doklady o kúpe strojov a mal som aj svedkov, s ktorými sme spísali dokument o tom, že mi stroje odmietli vydať. Policajti mi však nepomohli a odporučili mi obrátiť sa na súd. Zaplatil som 500 eur za podanie žaloby. Mesiac nato mi súd vydal predbežné opatrenie, podľa ktorého firma, ktorá na mojich strojoch vykonáva produkciu ďalej, nesmie s nimi nijako manipulovať. Firma však dostala výpoveď z priestoru, v ktorom pôsobila, pretože neplatila nájomné v stanovenom termíne a bol jej naložený termín na vysťahovanie do 31.05.2017. Môže firma presťahovať moje stroje v prípade, že budem prítomný a privolám políciu s tvrdením, že porušujú súdne rozhodnutie? Je jasné, že do 31.05. nemusia stroje presťahovať, ale až od 01.06. Stroje budú stále vo firme, môžem na základe dokladov od exekútora, ktoré potvrdzujú, že som stroje kúpil, presťahovať stroje do svojej firmy?

Odpoveď: Musí žalovaný dodržať neodkladné opatrenie?

Dobrý deň, pre zodpovedanie Vašej otázky je potrebné oboznámiť sa s presným znením výroku uvedenom v rozhodnutí o nariadení neodkladného opatrenia. Spravidla však platí, že účastníci konania sú povinní neodkladné opatrenie rešpektovať. V opačnom prípade môže dôjsť aj k jeho vykonaniu v exekučnom konaní. Ak má subjekt povinnosť nemanipulovať resp. nepresúvať pracovné stroje, je povinný sa zdržať tohto konania. Dovoľujem si Vás upozorniť, že príslušníci polície v prípade nerešpektovania rozhodnutia o neodkladnom opatrení nemajú právomoc zasahovať, a nahradzovať tak činnosť súdu resp. súdneho exekútora, nakoľko porušenie tohto druhu neodkladného opatrenia nie je trestným činom Marenia výkonu úradného rozhodnutia podľa § 348 Trestného zákona.

Trápi vás "Musí žalovaný dodržať neodkladné opatrenie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Musí žalovaný dodržať neodkladné opatrenie? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, Prosím o odpoveď na môj problém. Po otcovi som zdedila v roku 2017 nehnuteľnosť aj s murovaným oplotením. Kolaudácia prebehla v roku 1970. Oplotenie však na niektorých miestach presahuje 15 až 30 cm do susedovho pozemku, čo robí v dĺžke približne 30 metrov spolu až 8 metrov. Sused túto časť žiada z konca mojej parcely, aby si tam mohol vybudovať príjazdovú cestu k plánovanej stavbe rodinného domu. V prípade, že to odmietnem, vyhráža sa mi súdom. Chcem sa spýtať, či mám ešte nejakú možnosť sa brániť? Podotýkam, že pozemok, ktorý si otec oplotil, bol vymeraný a ohradený okolo roku 1972 a vtedy boli údajne menej presné vymeriavacie techniky. Prosím o radu, čo mám robiť. Ďakujem.

Odpoveď: Musí žalovaný dodržať neodkladné opatrenie?

(odpoveď odoslaná: 24.08.2021)

Dobrý deň,
toto je častý problém. Ak bol plot zameraný a naozaj zasahuje na jeho pozemok, mali by ste ho odstrániť alebo mať s ním podpísanú nájomnú zmluvu, že Váš plot môže byť na jeho pozemku. Súhlasím s tým, že takmer každý problém vzniká v dôsledku nesprávnych meracích techník v minulosti, no z pohľadu práva nejde o ospravedlnenie. To, čo navrhuje sused by bol tiež možným spôsobom riešenia. V takom prípade však trvajte na tom, že sa vytvorí nová parcela aj pod plotom a ten Vám následne prevedie. Aby Váš plot stál na Vašej parcele.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Musí žalovaný dodržať neodkladné opatrenie? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, prosím o odpoveď na otázku, či v prípade nám uloženého neodkladného opatrenia o strpení pešieho prechodu /hoci ten ma/ a prejazdu aj nákladnými autami, susedovi cez náš pozemok /LV bez zápisu bremena/ môžme podať ohlášku na stavbu plotu medzi našim a susedovým pozemkom. Neodkladné opatrenie je síce vykonateľné ale nie je právoplatné / mohli sme sa odvolať/ a na ním podanú žalobu, nariadenú súdom v predbežnom opatrení o zriadenie vecného bremena ešte neprebehlo ani predbežné pojednávanie. Podľa informácie zo súdu, naše odvolanie na neodkladné nariadenie nebolo k dnešnému dňu vôbec odoslané odvolávaciemu súdu, čo je presne 5 mesiacov od jeho podania v lehote. Medzičasom dostal sused stavebné povolenie na nadstavbu pôvodného rodinného domu, z dvora, ktorého je brána a výjazd z garáže cez náš pozemok, na ktorom nikdy nebolo zriadené vecné bremeno na základe odvolania sa uznesenie o nedkladnom opatrení, čo zámena, že celú stavbu v trvaní minimálne roka, dvoch, mu my musíme dovoliť prejazd aj stavebných mechanizmov cez náš pozemok a to bez akejkoľvek finančnej náhrady. A hoci v uznesení sa píše, že my ako vlastník nehnuteľnosti môžme tento užívať bez obmedzenia, asi ťažko toto naše právo budeme môcť vykonávať z dôvodu realizácie jeho stavby. Náš nesúhlas, stavebný úrad neakceptoval, hoci v námietkach sme uviedli, že sused vlastní aj vedľajšiu nehnuteľnosť, z ktorej má už dávno zriadený výjazd z garáže a obe tieto susedia s verejnou komunikáciou. Môže si teda aj tu, otočením brány garáže zriadiť výjazd cez svoje nehnuteľnosti. V podstate v minulosti právny predchodca nášho suseda si sám, postavením garáže na svojom pozemku zastával vjazd motorovými vozidlami. Peší vstup k svojej nehnuteľnosti ma umožnený cez svoj ďalší pozemok. Ďakujem za odpoveď, prípadne usmernenie, ako si ochrániť nás pozemok pred trvalým zásahom.

Odpoveď: Musí žalovaný dodržať neodkladné opatrenie?

(odpoveď odoslaná: 24.05.2017)

Dobrý deň, toto je prípad, ktorý by ste mali riešiť s advokátom a nie sami. Skutočnosti, ktoré ste uvádzali sú podstatné pre rozhodovanie. Dovolím si tvrdiť, že je v rozpore s dobrými mravmi, aby si sused zastaval svoj príjazd garážou a potom od Vás žiadal prístup cez Váš pozemok. Nájdite si preto advokáta, ktorý Vám s tým pomôže.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Musí žalovaný dodržať neodkladné opatrenie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.