Máte
otázku?

Môžu má preradiť na inú pozíciu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Môžu má preradiť na inú pozíciu?

Dobrý deň. Môj zamestnávateľ mi oznámil, že ma preradí na inú pozíciu. Adekvátny dôvod neuviedol a moja pôvodná pozícia sa nezrušila, dokonca naňu vzali nového človeka. Toto platí od 1. 1. 2017 až do dnešného dňa, pričom mi nebolo upresnené, čo budem konkrétne vykonávať. Keďže som predtým vykonávala funkciu vedúcej, teraz prichádzam do práce a pracujem s robotníkmi, ktorých som mala na starosti. Môžu ma takto len tak preradiť, aj keď nesúhlasím a počas mojho pôsobenia som nemala žiadne pokarhanie? Dokonca sa o mne mezi mými nadriadenými šíria správy, že som neprešla výberovým konaním na danú funkciu, ktorú som v minulosti vykonávala.

Odpoveď: Môžu má preradiť na inú pozíciu?

Dobrý deň, preradiť na inú pozíciu Vás bez Vášho súhlasu. Ak Vám zamestnávateľ nedáva prácu podľa pracovnej zmluvy, musíte pracovať. Dôležité je, čo máte uvedené v pracovnej zmluve ako pracovnú činnosť.

Trápi vás "Môžu má preradiť na inú pozíciu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžu má preradiť na inú pozíciu? (Pracovné právo)

Dobrý deň, boli som preložený z pozície THP na pozíciu robotníka, ale zatiaľ som nedostal nový dodatok k mojej pracovnej zmluve. Môžem tento prechod odmietnuť a neprísť do práce? Ďakujem.

Odpoveď: Môžu má preradiť na inú pozíciu?

(odpoveď odoslaná: 28.01.2024)

Dobrý deň,
ak nesúhlasíte so zmenou Vašej pracovnej pozície, nepodpíšte dodatok k pracovnej zmluve. 

Prípady možného preradenia zamestnanca na inú pracovnú pozíciu je upravené v § 55 Zákonníka práce a je to prísne stanovený postup, pri ktorom musia byť okrem samotných dôvodov preradenia, splnené aj uskutočnenie lekárskeho vyšetrenia, či rokovanie so zástupcami zamestnancov.

Ak by ste neprišli do práce, mohli by ste sa ukrátiť o odstupné. Zamestnávateľ by v tom prípade mohol s Vami pre neospravedlnenú absenciu, ktorú by posúdil ako závažné porušenie pracovnej disciplíny, skončiť pracovný pomer okamžite. 

Na základe vyššie uvedeného, Vám odporúčame prísť do práce a vysloviť zjavný nesúhas s týmto preradením. Reakcia zamestnávateľa môže byť taká, že Vám dá on výpoveď alebo Vám povie, aby ste výpoveď dali Vy, ale v tom prípade by ste nemali nárok na odstupné. Nakoľko nárok na odstupné zamestnancovi vzniká len v prípade výpovede zo strany zamestnávateľa. Výška odstupného závisí od dĺžky odpracovaných rokov u daného zamestnávateľa. Ďalšou možnosťou je, že sa so zamestnávateľom dohodnete a podpíšete dohodu o skončení pracovného pomeru.

Podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu."

Podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume  a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,  b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,  c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,  d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môžu má preradiť na inú pozíciu? (Pracovné právo)

Rád by som sa poradil ohľadom možnosti preradenia z jednej nevyhovujúcej práce do ďalšej. Mám 50% ZŤP. Môžete mi prosím poradiť, ako by bolo najlepšie podať výpoved?

Odpoveď: Môžu má preradiť na inú pozíciu?

(odpoveď odoslaná: 13.03.2017)

Dobrý deň. Zamestnanec môže dať výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo aj bez udania dôvodu. Výpoveď musí byť realizovaná písomne a musí byť doručená druhej strane (vo Vašom prípade zamestnávateľovi). Aj pre zamestnanca však platí, že pracovný pomer sa končí až uplynutím príslušnej výpovednej doby. Je vhodné, ak výpoveď dáte ku koncu mesiaca, nakoľko vo všeobecnosti platí, že výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžu má preradiť na inú pozíciu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.