Máte
otázku?

Možno sa brániť proti právoplatnému rozsudku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Prešov

Otázka: Možno sa brániť proti právoplatnému rozsudku?

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať na nasledujúcu situáciu. Môj syn má u mňa trvalý pobyt, aj keď tu nežije, a ja som majiteľkou bytu. Zobral si hypotéku na iný byt, kde sa zdržiava a kde má na krku viacero exekúcií. Súd voči nemu vykonával konanie o dlhovej sume na základe žaloby, o ktorej sa nevedel, pretože všetká jeho pošta chodí na moju adresu, ku ktorej nemá prístup. V decembri bol vydaný rozsudok, ktorý sa stal právoplatným. Žalobca mi poslal na moju adresu výzvu obyčajnou poštovou zásielkou s tým, aby syn zaplatil dlžnú sumu do troch dní, o ktorej rozhodol súd. Ráda by som sa opýtala, či sa môj syn môže ešte odvolať proti tomuto rozsudku alebo či má žalobca právo požiadať o peniaze skôr, než syn prevzal rozsudok, o ktorom sme sa dozvedeli len z internetu. Je možné, aby sa žalobca domáhal môjho majetku a vstupu do môjho bytu? Ako sa môžem brániť a ako by sme mali postupovať ďalej? Syn ani ja nemáme finančné prostriedky na splatenie dlhov. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Možno sa brániť proti právoplatnému rozsudku?

Dobrý deň, proti právoplatnému rozsudku už nemožno podať odvolanie. Možno využiť len niektorý z mimoriadných opravných prostriedkov, ktorých použitie však zákon obmedzuje len na niektoré situácie. Nová úprava civilného práva vo vyššej miere ustanovila zodpovednosť občanov za aktuálnosť a správnosť adresy trvalého pobytu, v opačnom prípade môžu títo znášať negatívne následky nesplnenia si svojej povinnosti a to aj tak, že sa nedozvedia o doručených súdnych zásielkách a pripravia sa o možnosť obrany. Dovoľujem si Vás upozorniť, že právoplatnosť a s ním spojená vykonateľnosť súdneho rozhodnutia nie je výlučné závislá od jeho doručenia účastníkovi konania, túto vlastnosť rozhodnutie nadobudne aj bez súčinnosti napr. žalovaného, na základe tzv. fikcie doručenia. Za splnenie peňažného záväzku zodpovedá len Vás syn a preto povinnosť môže byť uspokojená len z jeho majetku. Prípadným exekučným konaním preto nemôžete byť dotknutý.

Trápi vás "Možno sa brániť proti právoplatnému rozsudku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Možno sa brániť proti právoplatnému rozsudku? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, mám istý problém. Som spoluvlastníkom rodinného domu, ktorý vlastním spoločne s bratrancom. Tento bratranec tam nasťahoval svoju mamu, pretože sme jej tam obaja udelení trvalý pobyt. Teraz ma jeho mama z domu vyháňa. Akým spôsobom by som mal postupovať a môžem ju vlastne vyhodiť? Ďakujem.

Odpoveď: Možno sa brániť proti právoplatnému rozsudku?

(odpoveď odoslaná: 27.03.2020)

Dobrý deň. V prvom rade by som Vám odporučil o probléme komunikovať. Ide totiž o rodinu a problémy v rodine sú vždy veľmi citlivé. Na jednej strane treba povedať, že ako spoluvlastník máte právo v rozsahu svojho spoluvlastníckeho práva užívať spoločnú vec. Na druhej strane ste tam spolu s druhým vlastníkom dovolili bývať tretej osobe (matke druhého spoluvlastníka - Vášho bratanca). Z právneho pohľadu ide teda o kolíziu ochrany obydlia a vlastníckeho (resp. spoluvlastníckeho práva). Predpokladám, že ste neuzavreli nejakú nájomnú zmluvu alebo niečo podobné, z čoho by mohla dotyčná osoba vyvodzovať užívací titul. Ak je tomu tak, v zásade sa dá uvažovať aj nad domáhaním sa vypratania. Tu ale narážame na fakt, že ste dvaja spoluvlastníci a o hospodárení so spoločnou vecou rozhodujete spoločne. V tomto smere je rozhodujúce to, aké sú Vaše spoluvlastnícke podiely. Ak je spoluvlastnícky podiel jedného spoluvlastníka väčší, fakticky môže vždy o akejkoľvek otázke prehlasovať toho druhého. Naopak ak sú podiely rovnaké, tak pokiaľ sa nedohodnete na hospodárení so spoločnou vecou, bude musieť na návrh niektorého spoluvlastníka rozhodnúť jedine súd.

Za ideálne považujem, ak by ste sa rozumne dohodli, že Vy budete spoločnú vec užívať v rozsahu Vášho spoluvlastníckeho podielu a ona bude užívať túto vec v rozsahu spoluvlastníckeho podielu svojho syna (Vášho bratranca).

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno sa brániť proti právoplatnému rozsudku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.