Máte
otázku?

Možno požiadať o vymazanie priestupku z registra priestupkov?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Prešov

Otázka: Možno požiadať o vymazanie priestupku z registra priestupkov?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či môže osoba, ktorá má záznam za spáchanie priestupku proti majetku (kradziež tovaru v hodnote cca 20 eur), požiadať o vymazanie tohto priestupku, ak je jej register trestov čistý. Priestupok sa stal približne pred 3 rokmi. Ďakujem.

Odpoveď: Možno požiadať o vymazanie priestupku z registra priestupkov?

Dobrý deň, v zmysle § 89a zákona o priestupkoch, orgán, ktorý je príslušný prejednať priestupok vrátane jeho prejednania v blokovom konaní, vedie evidenciu priestupkov. Orgán, ktorý vedie evidenciu priestupkov, likviduje údaje z evidencie priestupkov po uplynutí piatich rokov od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o priestupku alebo od zaplatenia pokuty v blokovom konaní, ak osobitný zákon neustanovuje inak. Z uvedeného vyplýva, že uplynutím stanovenej doby sa zo zákona vymažú údaje o spáchanom priestupku.

Trápi vás "Možno požiadať o vymazanie priestupku z registra priestupkov?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Možno požiadať o vymazanie priestupku z registra priestupkov? (Správne právo)

Dobrý deň, Chcel by som sa spýtať, či je možné absolvovať kurz SBS, ak mám nejaké nevyrovnané priestupky. Niektoré pokuty som totiž ešte nezaplatil.

Odpoveď: Možno požiadať o vymazanie priestupku z registra priestupkov?

(odpoveď odoslaná: 21.10.2021)

Dobrý deň,
ak ste boli uznaný vinným iba z priestupkov, toto nemá vplyv na posudzovanie bezúhonnosti. Môže však mať vplyv na posudzovanie tzv. spoľahlivosti, avšak iba ak ste spáchali určité priestupky. Nižšie Vám uvádzam citáciu zákona, ktorá vymenováva priestupky, ktoré sa zohľadňujú podľa zákona o SBS.

 

bol v posledných dvoch rokoch uznaný vinným z priestupku na úseku ochrany pred alkoholizmom a inými toxikomániami, z priestupku na úseku používania výbušnín, z priestupku na úseku strelných zbraní a streliva, za ktorý mu bola uložená pokuta nad 100 eur, z priestupku na úseku obrany Slovenskej republiky, z priestupku proti verejnému poriadku spáchaného neuposlúchnutím výzvy verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci, z priestupku proti občianskemu spolunažívaniu spáchaného drobným úmyselným ublížením na zdraví alebo z priestupku proti majetku,


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Možno požiadať o vymazanie priestupku z registra priestupkov? (Správne právo)

Rád by som sa vás opýtal: Ak mám na svojom konte trestné činy spáchané v Anglicku, kde som aj odsedel trest, budú tieto skutky zaznamenané vo výpise z registra trestov na Slovensku, keďže sme súčasťou Európskej únie? Ako by to bolo v prípade, keby som chcel ísť do USA? Mám trestný záznam iba v UK a nie na Slovensku, keďže som občanom Slovenskej republiky. Prosím vás, vysvetlite mi tieto záležitosti. Na internete sa mi nepodarilo nájsť odpovede. Ďakujem vám. S úctou.

Odpoveď: Možno požiadať o vymazanie priestupku z registra priestupkov?

(odpoveď odoslaná: 25.09.2017)

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

 

1./ Podľa ust. zákona o registri trestov č. 330/2007 Z.z. : 

Súčasťou registra trestov sú aj informácie o odsúdeniach a ostatných súvisiacich rozhodnutiach vydaných súdmi iných členských štátov Európskej únie a súdmi iných štátov, ak to ustanovuje medzinárodná zmluva.

Vo výpise z registra trestov sa uvedú nezahladené odsúdenia súdom Slovenskej republiky, ako aj súdom iného členského štátu Európskej únie a súdom iného štátu, ktorých rozhodnutia boli uznané súdom Slovenskej republiky, vrátane údajov o priebehu výkonu uložených trestov, ochranných opatrení a primeraných obmedzení alebo povinností, ak sa podľa rozhodnutia súdu alebo na základe zákona nehľadí na páchateľa, ako keby nebol odsúdený.

 

2./  Cesta do USA : Ak by ste cestoval do USA ako turista  max. na  90 dní poďľa našich informácií  by ste potreboval povolenie ESTA, ktorého obsahom sú aj otázky ohľadom odsúdenia.  Nevieme sa vyjadriť k prípadného výsledku vo Vašom prípade, preto odporúčame kontaktovať prísl. agentúru. Formulár ESTA je napr. tu : https://estavisa.sk/formular-esta-visa/.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno požiadať o vymazanie priestupku z registra priestupkov?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.