Máte
otázku?

Možno podať trestné oznámenie na súde?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Možno podať trestné oznámenie na súde?

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či môže oznamovateľ ústne podať trestné oznámenie sudcovi pre prípravné konanie trestného činu poškodzovania cudzej veci? Ďakujem.

Odpoveď: Možno podať trestné oznámenie na súde?

Dobrý deň, podľa § 62 ods. 1 Trestného poriadku (TP), podanie sa posudzuje vždy podľa obsahu, aj keď je nesprávne označené, pričom ho možno urobiť ako písomne, tak aj ústne do zápisnice pred policajtom, prokurátorom alebo aj na súde. V zmysle § 62 ods. 3 TP, ak bola zápisnica o ústnom podaní trestného oznámenia spísaná na súde, pošle ju súd bez odkladu prokurátorovi. Na základe vyššie uvedeného, je preto možné podať trestné oznámenie aj sudcovi. 

Trápi vás "Možno podať trestné oznámenie na súde?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Možno podať trestné oznámenie na súde? (Trestné právo)

Dobrý deň, potrebujem podať trestné oznámenie na svojho zamestnávateľa. Oznámenie som už podal na polícii pre nevyplatenie mzdy a nebezpečné vyhrážky. Prosím Vás o informácie, ako mám ďalej postupovať.

Odpoveď: Možno podať trestné oznámenie na súde?

(odpoveď odoslaná: 19.10.2022)

Dobrý deň,
v prípade, že ste už v danej veci trestné oznámenie podali, tak majú ďalší postup v konaní polícia a prokuratúra, teda orgány činné v trestnom konaní. V zásade by bolo možné trestné oznámenie podať aj na súde, ale ten by ho následne postúpil orgánom činný v trestnom konaní, takže by sa tým celý proces len natiahol a vo Vašom prípade by to bolo zbytočné keďže ste už trestné oznámenie v totožnej veci podávali. Polícia by mala rozhodnúť do 30 dní od prijatia oznámenia, a to buď v zmysle § 197 Trestného poriadku: (1) Ak nie je dôvod na začatie trestného stíhania alebo na postup podľa odseku 2, prokurátor alebo policajt uznesením vec   a) odovzdá príslušnému orgánu na prejednanie priestupku alebo iného správneho deliktu,   b) odovzdá inému orgánu na disciplinárne konanie,   c) odloží, ak je trestné stíhanie neprípustné alebo ak zanikla trestnosť činu, alebo   d) odmietne.   alebo podľa § 199 TP a teda začne trestné stíhanie, ak sú nato dôvody. Vo Vašej situácii by však bolo možné napísať na políciu tzv. urgenciu resp. žiadosť o informáciu o stave konania, aby ste zistili v akom štádiu je daná vec.
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno podať trestné oznámenie na súde?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.