POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Možno darovať podiel na pozemku v extraviláne?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Možno darovať podiel na pozemku v extraviláne?

Dobrý deň prajem. Rada by som sa informovala. Využívame 1/12 časť pozemku mimo obce s výmerou cez 13000 m2, konkrétne ornej pôdy, vďaka predchádzajúcej ústnej dohode s majiteľom. Teraz následovala dohoda, že nám túto časť majiteľ daruje, keďže ju nevyužíva. Nie sme však s ním v priamom príbuzenskom vzťahu. Mohli by ste nás prosím navedať, ako máme postupovať, aby sme postupovali podľa zákona? Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Možno darovať podiel na pozemku v extraviláne?

Dobrý deň. Na to, aby ste uzavreli darovaciu zmluvu nemusíte byť s darcom v príbuzenskom pomere. Stačí, že darca prejaví vôlu Vám previesť a to bezodplatne spoluvlastnícky podiel na pozemku o veľkosti 1/2. Špecifikum darovacej zmluvy je jej bezplatnosť. Darca sa však môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa voči darcovi spôsobom hrubo porušujúcim dobré mravy, t.j. veľmi nevhodným až násilným správaním. Taktiež treba dať pozor na to, že v prípade ak ide o prevod spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti, ktorá sa nachádza mimo zastavaného územia obce tak delením nesmie vzniknúť pozemok s menšou výmerou ako 2.000 m2. V opačnom prípade by išlo o drobenie pozemkov a to zas nedovoľuje zákon. 

Trápi vás "Možno darovať podiel na pozemku v extraviláne?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno darovať podiel na pozemku v extraviláne?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.