Máte
otázku?

Musí partner platiť výživné na dieťa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Musí partner platiť výživné na dieťa?

Dobrý deň. Žijem s partnerkou, ktorá má 15-ročnú dcéru z prvého manželstva. Dcéra je od štyroch rokov zverená jej matke a žije s nami. Požiadali sme o zvýšenie výživného, ale moja partnerka nepoberá žiadny príjem, platíme 20 eur mesačne. Chcel by som sa spýtať, či môžu od mňa požadovať platbu za partnerku, keď nemá príjem, hoci nie som biologickým otcom dievčaťa. Momentálne pracujem v zahraničí a len s námahou zvládam platiť hypotéku, inkaso a výdavky na svoje tri deti. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Musí partner platiť výživné na dieťa?

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujeme zaujať nasledovný právny názor.

Vyživovacia povinnosť, je upravená v § 62 a nasl. Zákona o rodine. Podľa § 62  zákona o rodine Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.  Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona. Výživné má prednosť pred inými výdavkami rodičov. Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť.

Ako ustanovuje zákon, výživné je platba, na ktorú má dieťa nárok pokiaľ nie je schopné samo sa živiť.  Túto schopnosť vcelku zrozumiteľne vysvetľuje Ústavný súd ČR, podľa ktorého:

"Teleológia § 85 ods. 1 Zákona o rodine (na Slovensku § 62 ods. 1 ZR) je zásadne postavená na myšlienke človeka plne zodpovedného za svoj osud. Od okamihu nadobudnutia schopnosti samé sa živiť má dieťa svoje príjmové pomery objektívne vo svojich rukách, je „strojcom svojho šťastia". Záleží spravidla len na ňom (na jeho usilovnosti a i.), v akých majetkových pomeroch bude žiť, pokiaľ v tomto ohľade nebude aktívne, negatívne dôsledky si ponesie samé. Zmyslom a účelom teda je, že pokiaľ je dieťa už objektívne schopné si samé svoje potreby uspokojovať, bolo by nespravodlivé pričítať jeho event. pasivitu v tejto sfére na ťarchu jeho rodičov v tom zmysle, že by rodičia boli povinní naďalej svoje dieťa živiť."

Ak dieťa nie je schopné, vlastným úsilím a prácou uhrádzať svoje odôvodnené náklady na život, potom rodičia musia stále plniť svoju vyživovaciu povinnosť. Vyživovacia povinnosť je zákonnou povinnosťou oboch rodičov. Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.

Ak nie ste rodičom dieťaťa, potom nie ste povinný platiť výživné na dieťa svojej partnerky. Nikto Vás nemôže o túto platbu žiadať, a to ani súdne. Dôvodom je, že je to povinnosť rodičov. 

Na druhej strane, pokiaľ s matkou dieťaťa tvoríte spoločnú domácnosť, je pochopiteľné, že máte aj spoločné výdavky a v konečnom dôsledku sa svojím príjmom môžete podieľať na partnerkinej vyživovacej povinnosti (tým, že prispievate do rozpočtu).

To isté platí aj opačne, teda ak Vaša partnerka nie je matkou Vašich troch detí, nie je povinná zo zákona na nich platiť výživné, avšak znova platí, že v podstate sa na ich výžive a výchove podieľa (ak žijete v spoločnej domácnosti).

Matka Vašej partnerky, pokiaľ nebude partnerka riadne plniť svoju vyživovaciu povinnosť, môže sa splnenia tejto povinnosti domáhať na súde, podaním návrhu na určenie vyživovacej povinnosti (ak nebola zatiaľ súdne určená), alebo na zvýšenie výživného, prípadne podať návrh na exekúciu (ak bolo výživné priznané súdom).

Ak partnerka platí na dieťa 20 eur, dovoľujem si uviesť, že táto suma nezodpovedá zákonu. Podľa § 62 ods. 3 Zákona o rodine  Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona.

Ak nemá rodič dostatok prostriedkov, musí za každých okolností platiť aspoň minimálne výživné, ktoré je 30 % zo sumy životného minima. V súčasnosti, teda k 30.10.2017 je táto suma vo výške 27,32 €. 

Ak by si matka neplnila svoju vyživovaciu povinnosť, mohla by sa za splnenia ostatných znakov skutkovej podstaty trestného činu dopustiť aj trestného činu zanedbania povinnej výživy podľa § 207 Trestného zákona.

§ 207 Zanedbanie povinnej výživy

(1) Kto najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

(2) Kto sa najmenej tri mesiace v období dvoch rokov úmyselne vyhýba plneniu svojej zákonnej povinnosti vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.

(3) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2

a) a vydá oprávnenú osobu do nebezpečenstva núdze,

b) závažnejším spôsobom konania, alebo

c) hoci bol v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch za taký čin odsúdený alebo z výkonu trestu odňatia slobody uloženého za taký čin prepustený.

Zhrnutie

Vy, z titulu toho, že ste partner matky dieťaťa, no nie jeho rodič, nie ste povinný plniť vyživovaciu povinnosť. Túto povinnosť od Vás nikto nemôže vymáhať prostredníctvom súdu, či exekútora. Na druhej strane sa fakticky podieľate na úhrade výživného tým, že prispievate do rozpočtu. Rovnako pri určovaní výživného súd prihliada na majetkové pomery rodiča, teda aj na Váš príjem. Matka by sa mala snažiť plniť výživné priznané súdom, pretože jej hrozí exekúcia. Ak výživné nebolo priznané, tak aspoň výživné vo výške minimálneho výživného.

Trápi vás "Musí partner platiť výživné na dieťa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Musí partner platiť výživné na dieťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň, moja dcéra žije v spoločnej domácnosti s priateľom a majú ročnú dcérku. Priateľ však prispieva na náklady len Polovičku sumy na stravu, a to zväčša na produkty pre seba. Neprispieva ani na náklady spojené s malou, ani na plienky a už vôbec nie na ostatné potreby dcéry. Otázka znie, či je možné od neho vymáhať výživné, keďže dcéra ako matka na materskej dávke nemá dostatočné finančné prostriedky. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Musí partner platiť výživné na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 07.06.2022)

Dobrý deň, v prípade, že si priateľ vašej dcéry neplní svoju vyživovaciu povinnosť vo vzťahu k jeho maloletej dcére, matka môže podať na súd návrh na určenie výživného na maloleté dcéru. Vyživovacia povinnosť je totiž zákonnou povinnosťou každého rodiča, trvá až do času kým dieťa nie je schopné samo sa živiť. Obaja rodičia pritom prispievajú na výživu svojich mal. detí podľa svojich možností, schopností a majetkových pomerov. Každý rodič je povinný platiť aspoň minimálne výživné vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa. Bolo by dobré otca na toto upozorniť, s tým, že ak si túto povinnosť nezačne plniť, matka podá na súd návrh na určenie výživného. Pokiaľ ide o samotný návrh, v tomto by bolo potrebné poukázať na to, že otec si ako rodič dobrovoľne neplní túto svoju povinnosť, na dieťa neprispieva, pričom dieťa je pritom v starostlivosti oboch rodičov. Súčasne je potrebné uviesť aj výdavky, ktoré mesačne matka vynakladá na starostlivosť o mal. dcéru. Matka by mala taktiež uviesť aj náklady, ktoré vynakladá na svoju starostlivosť, ako aj svoj príjem (materskú). V petite návrhu je potrebné navrhnúť, aby súd otca zaviazal na plnenie vyživovacej povinnosti v konkrétnej výške zodpovedajúcej odôvodneným potrebám maloletej dcéry. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Musí partner platiť výživné na dieťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň, momentálne som v štvrtom mesiaci tehotenstva. Otec dieťaťa sa rozhodol, že ďalšie dieťa nechce (už má dve deti). Ak sa rozhodnem si dieťa nechať, budem sa oň musieť starať sama. Najradšej by som ho ako otca neurčila, ale nechcem, aby dieťa bolo ukrátené o to, na čo má nárok. Okrem toho mám strach, že teraz nechce, ale ak bude súdne nútený, aby platil alimenty, začne chcieť. Bojím sa, že to bude skôr preto, aby mi robil napriek. Je šanca, že by si mohol nárokovať viac a dieťa mi začal odoberať? Momentálne spolu vôbec nekomunikujeme. Jediné riešenie pre neho bol potrat, takže dohoda pravdepodobne nebude možná. Viem, že sa veľa vecí môže zmeniť, ale radšej sa na to nespolieham a jednoducho sa bojím toho, čo môže prísť, keď budem chcieť, aby si ako otec dieťaťa plnil povinnosti. Vopred ďakujem za reakciu a prajem pekný deň.

Odpoveď: Musí partner platiť výživné na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 10.10.2020)

Dobrý deň,
predpokladám, že nie ste manželmi. Preto po narodení dieťaťa budete musieť podať návrh na určenie otcovstva, pričom v rámci tohto konania bude súd rozhodovať aj o určení výživného a zrejme aj o určení styku otca s dieťaťom (ak to bude otec dieťaťa požadovať).

Je pochopiteľné, že otec dieťaťa bude vyžadovať aj styk s dieťaťom, samozrejme s prihliadnutím na vek dieťaťa. Zo začiatku býva takýto styk v domácnosti matky za účasti matky, nakoľko dieťa vyžaduje nepretržitú starostlivosť a prítomnosť matky. Časom následne bude styk prebiehať bez Vašej neprítomnosti, s prespávaním u otca...


Podotázka: Musí partner platiť výživné na dieťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som vás požiadala o pomoc. Môj exmanžel mi od augusta 2019 platí výživné nesporiadko. Exekúcia prebieha od septembra, ale bez výsledku. Trestné oznámenie bolo podané už v februári, ale stále sa nič nemení. Keď som si v marci požiadala o náhradné výživné, tretí mesiac mi zaplatil, ale v apríli opäť nie. Neviem, čo mám robiť ďalej. Poberám na syna opatrovateľský príspevok, pretože potrebuje 24 hodinovú starostlivosť. Povinnú školskú dochádzku ukončil a teraz čakáme, kým v septembri dovŕši 18 rokov, aby sme mohli požiadať o invaliditu z mladosti. Žijem v podnájme a bojím sa, že to ďalej nezvládneme. Nemôžem sa totiž spoľahnúť na to, či mi bývalý manžel zaplatí alebo nie, a ani on nemá žiadne následky. Kde je spravodlivosť? V máji mi poslal 20 eur, v júni tiež iba 20 eur a navzdory tomu sa okresná prokuratúra rozhodla zastaviť trestné stíhanie s odôvodnením, že si on snaží nájsť prácu, ale nedarí sa mu. Cez právnika sme podali sťažnosť, ale môžem požiadať o náhradné výživné aj napriek tomu, že už som prevzala tento dopis?

Odpoveď: Musí partner platiť výživné na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 22.06.2020)

Dobrý deň,
trestné stíhanie voči jeho osobe nie je podmienkou, ani prekážkou pre poskytnutie náhradného výživného. Zrejme má tento inštitút naštudovaný, nakoľko účelne uhradil jedno výživné. Nakoľko Vám však v máji ani v júni neuhradil celé výživné v súlade so súdnym rozhodnutím, môžete si požiadať o náhradné výživné, nakoľko dva po sebe nasledujúce mesiace nie je výživné riadne uhradené.

V rámci exekučného konania môžete podať súdnemu exekútorovi návrh na vykonanie exekúcie zadržaním vodičského preukazu. Ide o účinný inštitút pri vymáhaní výživného najmä od osôb, ktoré oficiálne nemajú žiadny príjem.


Trápi vás "Musí partner platiť výživné na dieťa?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Musí partner platiť výživné na dieťa? (Rodinné právo)

Mám 20-ročného syna. Syn ukončil školu a ďalej už nechce pokračovať v štúdiu. Do septembra sa má zaregistrovať na úrade práce. Dokedy mám na neho platiť výživné?

Odpoveď: Musí partner platiť výživné na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 17.06.2020)

Dobrý deň,
výživné je rodič povinný platiť do času, kým dieťa nie je schopné samo sa živiť. Túto schopnosť nadobúda, keď si dokáže vlastnou prácou zadovážiť prostriedky na úhradu nevyhnutných životných potrieb. Ak už nechce pokračovať v štúdiu a máte za to, že je schopný pracovať a starať sa o seba a máte súdom určené výživné, potom odporúčam podať návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti. Ak ju súdom stanovenú nemáte, potom mu môžete napr. napísať list, že nakoľko dosiahol schopnosť živiť sa samostatne, prestávate platiť výživné.


Podotázka: Musí partner platiť výživné na dieťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň, prosím o radu. Čo mám robiť v situácii, keď mám dcéru, ktorú mi súd zveril do opatery? Dcéra ešte študuje v 3. ročníku strednej školy, má však už 20 rokov. Bývalý manžel začal posielať výživné priamo jej na účet. Je tento postup v súlade so zákonom? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Musí partner platiť výživné na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 24.06.2019)

Dobrý deň,

vyživovacia povinnosť k maloletým deťom sa uhrádza k rukám matky. Pokiaľ je však dieťa už dospelé, môže otec výživné vyplácať aj dcére na účet.

Postup je určite v súlade so zákonom. Otec mohol aj mimo Vašej komunikácie písomne dcére oznámiť, že jej tieto peniaze bude posielať na účet. Predpokladáme, že dcéra tento účet aj dobrovoľne poskytla otcovi, čím súhlasila, že jej peniaze bude posielať na jej účet. 

Výživné je nárokom dieťaťa, a preto môže toto výživné posielať priamo dospelej dcére. 

Na posielanie výživného priamo dcére, nie je potrebné rozhodnutie súdu. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Musí partner platiť výživné na dieťa? (Rodinné právo)

Som držiteľom preukazu ŤZP ID s príjmom 285 eur. Mám 17-ročné dieťa a po prekonalom cérebrovaskulárnom príhode mám záujem podať žiadosť o zníženie výživného, ktoré aktuálne platím vo výške 85 eur. Akú sumu by som mohol po zmene platiť?

Odpoveď: Musí partner platiť výživné na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 06.03.2019)

Dobrý deň,

výška výživného sa odvíja od potrieb dieťaťa a možností, schopností a majetkových pomerov rodiča. Ak sa Vaša finančná situácia oproti poslednému stavu, kedy bolo upravené výživné zhoršila a nemôžete už platiť doterajšiu sumu, potom môžete na súde žiadať, aby znížil výšku výživného. Každý rodič (aj ten s najnižším príjmom) však je povinný platiť výživné aspoň 30 % životného minima. O výške výživného však rozhodne súd na podklade všetkých skutočností, ktoré v konaní zistí.


Trápi vás "Musí partner platiť výživné na dieťa?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Musí partner platiť výživné na dieťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň, som v piatom mesiaci tehotenstva a môj priateľ sa rozhodol nás opustiť. Spolu sme žili niekoľko rokov a dieťa sme plánovali. Preto som z jeho rozhodnutia v šoku a už mu nedôverujem. Chcem sa Vás opýtať, je možné spísať dohodu o úprave výkonu rodičovských práv a povinností a určení výživného pred narodením dieťaťa? Ak áno, aké náležitosti musí obsahovať? Môj priateľ je cudzinec (mimo EÚ) a mám obavy, že ak by odišiel zo Slovenska, určenie výživného súdnou cestou a prípadne jeho vymáhanie by bolo veľmi komplikované. Je možné urobiť nejaké predbežné opatrenia už teraz, pred narodením dieťaťa? Vopred ďakujem.

Odpoveď: Musí partner platiť výživné na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 16.04.2017)

Dobrý deň, bežne výživné sa platí až od narodenia dieťaťa, môžete sa ale už teraz dohodnúť, v akej výške bude platiť výživné po narodení dieťaťa.

Táto dohoda Vám však nezabezpečí, že bude platiť riadne a načas výživné. Pretože, ak by neplatil toto výživné, nezostane Vám nič iné len sa obrátiť na súd a žiadať určiť výživné súdnou cestou.

Pokiaľ nie je občanom štátu Európskej únie, potom bude vymáhanie výživného komplikovanejšie, ak nebude žiť na území Európskej únie.

Môžete od neho žiadať okrem výživného aj náhradu nákladov, ktoré Vám vzniknú v súvislosti s tehotenstvom a počatím dieťaťa, napríklad náklady na výbavičku dieťaťa, oblečenie.


Podotázka: Musí partner platiť výživné na dieťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať, či sa pri riešení výživného exmanžela na neplnoleté dieťa berie do úvahy príjem partnera exmanželky. Moja partnerka sa momentálne stretáva s takýmto problémom, keď jej exmanžel rieši, koľko ja zarábam, aké mám auto atď., aby dosiahol čo najvyššie výživné. Ako jej aktuálny partner, som povinný prispievať na výživné? Má právo riešiť moju finančnú situáciu? Za Vašu odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Musí partner platiť výživné na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 13.04.2017)

Dobrý deň, pri určení výživného súd prihliada na odôvodnené potreby oprávneného dieťaťa, ako aj na schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného rodiča. Majetkové pomery povinného rodiča sú spravidla tvorené jeho pravidelným príjmom a osobným majetkom. Kedže s matkou dieťaťa nežijete v manželstve, neexistuje ani bezpodielové spoluvlastníctvo manželov ani vzájomná vyživovacia povinnosť medzi manželmi, ktorá vychádza z rovnakej životnej úrovne. Svojimi príjmami alebo nadobudnutým vlastníctvom sa teda na majetkových pomeroch matky nepodieľate. Na návrhy resp. argumentáciu otca dieťaťa, ktoré smerujú k Vašej ekonomickej a finančnej situácii, by preto súd nemal prihliadať.


Podotázka: Musí partner platiť výživné na dieťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Mám šesťročného syna s bývalým partnerom, ktorý aktuálne žije a pracuje v Amerike, kde si zarába slušné príjmy. Na druhej strane, neplatí mi výživné a nejaví záujem o dieťa. Chcela by som sa opýtať, či je možné podať návrh na výživné, keď žije v zahraničí? Mám vôbec nejakú šancu uspieť na súde? Alebo by bolo lepšie nechať celú situáciu tak, ako je? Vopred veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Musí partner platiť výživné na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 30.11.2016)

Dobrý deň, skutočnosť, že otec dieťaťa sa dlhodobo zdržuje v zahraničí,nemôže zamedziť, aby ste sa mohli domôcť svojich práv. Môžete však očakávať, že súdne konanie sa z uvedeného dôvodu predĺži. Vyživovacia povinnosť rodiča k dieťaťu je jeho základnou zákonnou povinnosťou. Je teda úlohou súdu rozhodnúť o plnení výživného pre povinného rodiča, ak ten svoju povinnosť dobrovoľne neplní. 


Trápi vás "Musí partner platiť výživné na dieťa?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Musí partner platiť výživné na dieťa? (Rodinné právo)

Ak mám deti u seba na očkovaní, musím počas týchto dní platiť plné výživné? Ďakujem.

Odpoveď: Musí partner platiť výživné na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 09.07.2015)

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 78 ods. 1 zákona o rodine, dohody a súdne rozhodnutia o výživnom možno zmeniť, ak sa zmenia pomery. Okrem výživného pre maloleté dieťa je zmena alebo zrušenie výživného možné len na návrh. Základnou podmienkou je preto existencia nových okolnosti, ako tých, ktoré boli určujúce pri poslednej úprave výživného. Prihliada sa na všetky okolnosti, ktoré sú spôsobilé odôvodniť zmenu výživného, a to ako na strane povinného rodiča, tak i na strane oprávneného dieťaťa. Podľa môjho názoru, krátkodobé ošetrovanie dieťaťa z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu, nezakladá nárok na zmenu výšky vyživovacej povinnosti.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Musí partner platiť výživné na dieťa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.