Máte
otázku?

Sobáš vo väzení


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Sobáš vo väzení

Dobrý večer, chcela by som sa informovať. Mám priateľa, ktorý je vo väzbe v B. B. Máme jedno dieťa a druhé očakávame. Rada by som sa dozvedela, či je možné sa zosobášiť aj vo väzení. Ďakujem.

Odpoveď: Sobáš vo väzení

Dobrý deň

sobáš vo väzení je možný, avšak je potrebné sa informovať ohľadom podmienok v konkrétnom ústave. Odsúdený by sa mal správať  v ústave na požadovanej úrovni - slušne. Zvyčajne je potrebné požiadať o sobáš riaditeľa ústavu. 

Trápi vás "Sobáš vo väzení" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Sobáš vo väzení (Trestné právo)

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či je možné rozviesť sa na Slovensku, keď sme sa vzali v zahraničí. Oba sme cudzinci. Manžel má trvalý pobyt na Slovensku a ja mám prechodný. Momentálne aktívne žijeme na Slovensku, avšak každý zvlášť. Keďže máme syna a v podstate nevlastníme žiadny majetok, chceli by sme to vyriešiť tak, že sa na všetkom dopredu dohodneme, aby sa to čo najskôr vyriešilo. Existuje na to nejaký formulár alebo obrazec ako má vyzerať takáto žiadosť alebo dohoda? Chceli by sme to urobiť čo najjednoduchšie, nakoľko náš syn bol po našom rozdelení psychicky veľmi zle. Chcela by som sa taktiež opýtať, či je po dohode o výživnom možné neskôr požiadať o vyššie výživné. Manžel je ochotný platiť 175 eur a žiaľ, inak nesľubuje pomáhať. V minulosti mal celkom slušný príjem a som presvedčená, že ho má aj teraz. Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď a prajem Vám všetko dobré do nového roku. S pozdravom, Pekárek.

Odpoveď: Sobáš vo väzení

(odpoveď odoslaná: 28.12.2016)

Dobrý deň, ano, vo Vašom prípade sa to dá. To, kde bol sobáš nie je rozhodujúce. Rozhodujúce je bydlisko.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Sobáš vo väzení (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako to je z právneho hľadiska, ak by som si želal vziať za manželku sestru svojej bývalej manželky. Som rozvedený už šesť rokov a rád by som sa oženil so svojou exšvagrinou. Je to legálne, alebo to zákon neumožňuje? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Sobáš vo väzení

(odpoveď odoslaná: 18.12.2016)

Dobrý deň,

zákon zakazuje len manželstvo medzi potomkami, predkami a súrodencami. Vo Vašom prípade nie je zákonom dané obmedzenie a sestru Vašej ex manželky si môžete zobrať. 


Podotázka: Sobáš vo väzení (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, čisto teoreticky, je možné, aby na matrike zabránili sobášu s transsexuálom? Predstavte si, že na matriku prídu dve ženy, z ktorých jedna sa narodila ako muž a chcú sa zosobášiť. Na matrike by nemali zabránit takému sobášu, veď aj keď obe osoby vyzerajú ako ženy, jedna je stále muž.

Odpoveď: Sobáš vo väzení

(odpoveď odoslaná: 12.11.2014)

Dobrý deň, 

máte pravdu, nie je dôležité, ako vyzerajú budúci manželia, ale aké pohlavie majú zapísané v občianskom preukaze. Ak jeden z nich je muž a druhá je žena, aj napriek tomu, že vyzerá muž ako žena, sobáš nemôžu odmietnuť. Dokonca si môžu obaja obliecť biele ženské šaty.

Tejto téme sa venoval aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Súd vo veci Christine Goodwinová proti Spojenému kráľovstvu jasne povedal: 

"Súd nenachádza žiadny dôvod, ktorý by ospravedlňoval pozbavenie transsexuálov ich práva uzavrieť manželstvo."

Keďže Slovenská republika je členom Rady Európy a taktiež podpísala Európsky dohovor o ľudských právach, zaviazala sa tým k rešpektovaniu ľudských práv, medzi ktoré patrí aj právo na rodinný život. ESĽP už vo viacerých rozhodnutiach vyslovilo názor, že každé manželstvo má byť chránené a dovolené.

Pokiaľ by matrika odmietla takýto postup, porušovala by zákon. O odmietnutí by Vám museli vydať rozhodnutie, ktoré je potom napadnuteľné na súde.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Sobáš vo väzení" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.