Máte
otázku?

Môžem sa dostať do väzby, ak som skutok spáchala ako neplnoletá a bolo to v podmienke?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Môžem sa dostať do väzby, ak som skutok spáchala ako neplnoletá a bolo to v podmienke?

Dobrý večer. Má známa sa dopustila krádeže v obchode, kde pracovala na brigáde. Odcudzila z pokladničky peniažnu sumu vo výške 180 eur. Bohužiaľ, takúto krádež spáchala už druhýkrát. Naposledy ju spáchala, keď mala ešte týždeň podmienečneho trestu. Skutky spáchala ako neplnoletá. Z celkovej sumy 180 eur vrátila už 50 eur. Hlboko to ľutuje a teraz čelí súdnemu konaniu. Je obžalovaná. Je možné, že pôjde do väzby? potrebujem vedieť, a čo najskôr. Chcem jej pomôcť najmä v tom, aby sa vyhla väzbe. Aká je pravdepodobnosť, že zostane na slobode?

Odpoveď: Môžem sa dostať do väzby, ak som skutok spáchala ako neplnoletá a bolo to v podmienke?

Dobrý deň, väzba je právnym inštitútom pre zaistenie osoby pre potreby trestného konania (vyšetrovania). Väzba nie je druhom trestu, aj keď jej výkon prebieha v rovnakom ústave ako výkon trestu odňatia slobody. Aj keď mi nie sú známe skutkové okolnosti uvedeného prípadu, nepredpokladám, že budú odôvodňovať väzobné stíhanie Vašej známej. Ak bol Vašej známej ako mladistvej uložený podmienečný trest odňatia slobody a v skúšobnej dobe spáchala trestný čin, pravdepodobne to bude mať za následok jeho premenu na nepodmienečný trest odňatia slobody. Avšak v zmysle § 119 ods. 2 Trestného poriadku taktiež platí, že súd môže vzhľadom na okolnosti prípadu a osobu mladistvého ponechať podmienečný odklad výkonu trestu alebo podmienečný odklad výkonu trestu s probačným dohľadom v platnosti napriek tomu, že mladistvý dal príčinu na nariadenie výkonu trestu odňatia slobody, a

a) určiť nad mladistvým probačný dohľad, ak už nebol uložený,

b) primerane predĺžiť skúšobnú dobu, nie však viac ako o dva roky, pričom nesmie prekročiť hornú hranicu skúšobnej doby v trvaní piatich rokov,

c) uložiť ďalšie výchovné opatrenie, smerujúce k tomu, aby viedol riadny život, alebo

d) nariadiť kontrolu uložených výchovných obmedzení alebo povinností technickými prostriedkami, ak sú splnené podmienky podľa osobitného predpisu a ak takáto kontrola nebola doposiaľ nariadená.

Bez oboznámenia sa so všetkými skutkovými okolnosťami ako aj pomermi Vašej známej, nedokážem odhadnúť, ako súd rozhodne, resp. aký trest uloží.

Trápi vás "Môžem sa dostať do väzby, ak som skutok spáchala ako neplnoletá a bolo to v podmienke?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem sa dostať do väzby, ak som skutok spáchala ako neplnoletá a bolo to v podmienke?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.