Máte
otázku?

Môžem požiadať o zmenu určitej doby na neurčitú pri nájme?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Môžem požiadať o zmenu určitej doby na neurčitú pri nájme?

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť, pretože som nikde nenašla odpoveď... Mám s mestom uzatvorenú zmluvu o nájme bytu na dobu určitú. Pred koncom doby nájmu som požiadala o dobu neurčitú, ale vzhľadom na to, že ešte musím zlegalizovať zasklenie balkóna, teda dodať stavebné povolenie, dobu neurčitú mi nemohli dať, až po splnení podmienok. Teraz mám podpísať predĺženie doby nájmu na tri roky s tým, že o dobu neurčitú môžem požiadať kedykoľvek. Moja otázka teda znie: Môžem naozaj požiadať o dobu neurčitú počas tej určitej trojročnej doby, alebo až po uplynutí nájomnej zmluvy? Vopred Vám veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Môžem požiadať o zmenu určitej doby na neurčitú pri nájme?

Dobrý deň, na zodpovedanie Vašej otázky ste neuviedli viaceré podstatné informácie. Neuviedli ste, či máte v prenájme mestský byt, ktorý bol postavený pomocou štátnej dotácie alebo máte s mestom uzatvorenú nájomnú zmluvu podľa Občianskeho zákonníka. Ak vo Vašom prípade ide o prvý prípad, tak každé mesto/obec musia mať vo všeobecne záväzných nariadeniach upravený presný postup prideľovania bytov a tiež podmienky uzatvárania nájomných zmlúv. V týchto nariadeniach nájdete aj odpoveď na Vašu otázku týkajúcu sa zmien nájomných zmlúv pri úprave ich trvania (t.j. či je možné písomným dodatkom kedykoľvek zmeniť dobu trvania zmluvy z určitej doby a na neurčitú). Ak sa Váš právny vzťah s mestom riadi ustanoveniami Občianskeho zákonníka, tak v OZ nie je žiadnym spôsobom obmedzené upravovanie záväzkového vzťahu počas jej trvania. Tzn. že písomnými dodatkami je možné počas trvania zmluvy robiť akékoľvek úpravy (či už úpravu výšky nájomného alebo zmeny doby trvania zmluvy). V tomto smere sa v plnom rozsahu uplatňuje tzv. zmluvná sloboda účastníkov občiansko-právnych vzťahov.

Trápi vás "Môžem požiadať o zmenu určitej doby na neurčitú pri nájme?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem požiadať o zmenu určitej doby na neurčitú pri nájme? (Občianske právo)

Dobrý deň. Miestny úrad sa pokúsil 25.8. nás nútiť podpísať zmluvu o nájme bytu na dobu určitú, napriek tomu, že sme splnili všetky záväzky a podmienky pre nájom na dobu neurčitú, ktoré nám boli uložené. Vzali sme si zmluvu na preštudovanie, aby sme získali viac času. Mohli by ste, prosím, poradiť, ako postupovať ďalej? Tlačí nás čas. Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Môžem požiadať o zmenu určitej doby na neurčitú pri nájme?

(odpoveď odoslaná: 26.08.2015)

Dobrý deň, pokiaľ chcete predĺžiť nájom na dobu neurčitú a máte predloženú zmluvu o nájme na dobu určitú, potom musíte požiadať miestny úrad, aby Vám predložil zmluvu na dobu neurčitú. 

To, či máte nárok na zmluvu na dobu neurčitú závisí od podmienok mesta. Preto si prečítajte ich podmienky (ktoré by mali byť zverejnené aj na internete. Ak ich spĺňate ešte to nemusí znamenať, že miestny úrad Vám je povinný vyhovieť. Prečítajte si celé podmienky a povinnosti miestneho úradu, aby ste zistili či máte nárok požadovať takúto zmluvu v prípade splnenia podmienok a či má miestny úrad povinnosť nájom na dobu neurčitú aj uzatvoriť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem požiadať o zmenu určitej doby na neurčitú pri nájme?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.