Máte
otázku?

Rozvod s manželom z USA


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Zahraničie

Otázka: Rozvod s manželom z USA

Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadne možnosti rozvodu na Slovensku. Momentálne žijem v USA so svojím 5-ročným synom a manželom. Chcela by som sa so synom vrátiť na Slovensko a rozviesť sa, no neviem, či mám právo aj so synom odcestovať, či to nebude považované za únos, keďže viem, že s naším odchodom by manžel nikdy nesúhlasil. Znamená to, že by som musela odcestovať bez jeho vedomia. Navyše, neviem, či mám vôbec právo podať žiadosť o rozvod na Slovensku. Vidí Vaša kancelária nejakú šancu v mojom prípade? Je možné tento proces vyhrať, aby som mohla žiť so synom v pokoji na Slovensku? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod s manželom z USA

Dobrý deň, rozvod s manželov z USA môžete riešiť aj na slovensku. 

Ak s dieťaťom odcestujete, nepôjde podľa slovenských právnych predpisov o únos (trestný čin). Manžel však má právo požadovať (v 1 ročnej lehote), aby sa dieťa vrátilo na územie svojho obvyklého pobytu (do USA). 

S rozvodom uspejete určite. Čo sa týka syna, tak to závisí od toho, či manžel tento návrh podá. Musel by ho podať na Slovensku. 

Trápi vás "Rozvod s manželom z USA" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod s manželom z USA (Rozvod)

Dobrý deň, žila som v New Yorku, v USA, kde som sa zoznámila so Slovákom. Vzali sme sa a on je americký občan, zatiaľ čo ja mám slovenské občianstvo. Po pol roku mi poslal žiadosť o rozvod, ktorú som podpísala a zaslala späť s potvrdením. No už sú tomu dva roky a stále len zisťujem, čo je nové a aký je aktuálny stav. Celý ten čas mi hovoril, aby som počkala. Až teraz priznal pravdu, ze zmenil právnika a začíname od začiatku. Vraj mi prídu nové papiere a bude treba znova čakať dva roky. Prosím poraďte mi, ak sme sa brali v New Yorku, môžem žiadosť o rozvod podať aj na Slovensku? Je to možné a ak áno, kam by som mala ísť, čo by som mala spraviť? Mám aj slovenský sobášný list, ktorý nám tenkrát poslali zo Slovenska do New Yorku. Ďakujem vám.

Odpoveď: Rozvod s manželom z USA

(odpoveď odoslaná: 03.02.2016)

Dobrý deň, podľa § 22 ods. 1 zákona č. 97/1963 Zb. o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom, zrušenie manželstva rozvodom sa spravuje právnym poriadkom štátu, občanmi ktorého sú manželia v čase začatia konania. Ak sú manželia príslušníkmi rôznych štátov, spravuje sa zrušenie manželstva rozvodom právnym poriadkom slovenským. Taktiež, v zmysle § 38 citovaného predpisu platí, že v manželských veciach (konanie o zrušenie manželstva rozvodom, o neplatnosť manželstva a o určenie, či tu manželstvo je alebo nie je) je právomoc slovenských súdov daná, ak aspoň jeden z manželov je slovenským občanom. Na základe uvedeného je na konanie o rozvod vášho manželstva príslušný slovenský súd v obvode, ktorého máte bydlisko, pričom konanie sa bude spravovať slovenským právnym poriadkom. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod s manželom z USA (Rozvod)

Môj manžel z Texasu mi tajil, že je alkoholik. Keď som po 14 mesiacoch od sobášu získala víza, začali sme spolu žiť v USA. Po troch mesiacoch spoločného žitia som na jeho závislosť prišla. Je možné anulovať manželstvo, keď mi tajil túto skutočnosť? Náš vzťah bol čiastočne na diaľku a počas pracovnej doby nepil. Aké kroky by som mala podniknúť v prípade, že manželstvo sa nedá anulovať? Mám podať žiadosť z USA alebo až keď sa vrátim na Slovensko? Liečiť sa odmieta. Sobáš sme mali civilný, uzavretý na Slovensku. Nemáme deti. Ako by sa situácia zmenila, keby som očakávala dieťa s manželom? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod s manželom z USA

(odpoveď odoslaná: 03.08.2015)

Dobrý deň, ak sa chcete rozviesť s občanom USA (teda s občanom z krajiny mimo EU), potom určite odporúčam rozvod v SR, pretože ak sa rozvediete v zahraničí, budete musieť si tento rozvod nechať uznať na Slovensku. Bude to teda dvojité konanie. 

Na anulovanie rozvodu by museli byť splnené zákonné podmienky. Skôr sa rozvediete, ako dôjde k anulovaniu manželstva. 

Pokiaľ nemáte deti, tak to bude oveľa jednoduchšie.


Podotázka: Rozvod s manželom z USA (Rozvod)

Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadom možností rozvodu na Slovensku. Momentálne žijem v USA so svojim 5-ročným synom a manželom. Chcela by som sa spolu so synom vrátiť na Slovensko a rozviesť sa, ale neviem, či mám právo odcestovať so synom, resp. či to nebude považované za únos, ak by som odchádzala bez jeho vedomia, keď som si istá, že by náš odchod nikdy neschválil. Rovnako sa pýtam, či mám vôbec právo podať na Slovensku žiadosť o rozvod. Vidí vaša kancelária nejakú šancu v mojom prípade? Je možné tento proces vyhrať, aby som mohla so synom žiť v pokoji na Slovensku? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod s manželom z USA

(odpoveď odoslaná: 01.05.2015)

Dobrý deň, ak dieťa nemáte zverené do starostlivosti otca na čas do rozvodu v USA, potom, odchod s dieťaťom na slovensko nebude "únosom" podľa trestného zákona (nedopustíte sa teda trestného činu). O trestný čin by šlo vtedy, ak by bolo dieťa zverené otcovi a Vy by ste s ním odcestovala napriek jeho nesúhlasu. Otec má však možnosť požadovať návrat dieťaťa do USA, ak má dieťa v USA obvyklý pobyt. 

Návrh na rozvod manželstva môžete vo Vašom prípade podať aj tu na Slovensku (ak ste občianka SR). Mali sme niekoľko prípadov v konaniach s USA, s rozvodom preto nevidím žiadny problém. Čo sa týka bývania v SR, to či bude môcť dieťa zostať v SR bude závisieť od toho, ako sa k tomu postaví otec. Ak však nemienite bývať v USA, odporúčam Vám to skúsiť. Ak by otec požiadal o návrat dieťaťa do USA súdnou cestou a súd by jeho  návrhu vyhovel, tak sa vrátite a skúsite to neskôr.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod s manželom z USA" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.