Máte
otázku?

Môžem nahliadnuť do spisu u notára?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Môžem nahliadnuť do spisu u notára?

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Pán notár vydal osvedčenie o vydržaní, avšak mňa, ako podielového spoluvlastníka, nikto neoslovil. Teraz mi to spôsobilo súdny spor. Mám možnosť nahliadnuť do spisov tejto zápisnice? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môžem nahliadnuť do spisu u notára?

Dobrý deň. V zmysle § 74, ods. 1, 2 Z.č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti ,, Z notárskych zápisníc, s výnimkou zápisníc o závete, sa vydávajú osvedčené odpisy. Ak nie je v notárskej zápisnici uvedené inak, môžu byť osvedčené odpisy vydané účastníkom alebo ich zástupcom, a to aj opätovne. Inej osobe môžu byť vydané odpisy len vtedy, ak tieto osoby preukážu na veci právny záujem. To isté platí, ak ide o nazeranie do notárskych zápisníc.

Na základe vyššie uvedeného do notárskeho spisu môžu nahliadať účastníci konania, ale aj tí, ktorí preukážu na veci právny záujem. Môžete sa obrátiť na notára a požiadať o nahliadnutie do spisu, prípadne o vyhotovenie osvedčenej listiny, ale ak ste neboli účastníkom konania musíte preukázať právny záujem, napríklad ste podielovým spoluvlastníkom a Vaše zákonné právo bolo porušené. Ak notár nepovolí nazretie do spisu a vyhotovenie osvedčeného odpisu listiny navrhnite súdu v súdnom konaní vyžiadanie týchto listín z notárskeho spisu. 

Trápi vás "Môžem nahliadnuť do spisu u notára?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem nahliadnuť do spisu u notára?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.