Máte
otázku?

Môžem na manžela podať trestné oznámenie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Môžem na manžela podať trestné oznámenie?

Dobrý deň. Žijem s manželom už 40 rokov, z čoho 32 rokov pije. Máme spolu tri deti, pri ich výchove a financovaní mi však veľmi nepomáhal. Momentálne už s nami deti nebývajú. Musím znášať jeho ponižovanie, nadávky a vyhrážky, čím som psychicky úplne na dne. Už takmer 20 rokov neprispieva na spoločnú domácnosť. Chcem sa opýtať, či je možné ho nahlásiť na polícii za nedostatočné prispievanie na domácnosť, psychické týranie a vyhrážky. Mohol by mu súd nariadiť liečbu?

Odpoveď: Môžem na manžela podať trestné oznámenie?

Dobrý deň, správanie Vášho manžela voči Vašej osobe môže zakladať trestnú zodpovednosť za niektorý z trestných činov proti rodine a mládeži. Podľa § 207 Trestného zákona (TZ), sa trestného činu Zanedbania povinnej výživy dopustí ten, kto najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného. Vyživovaciu povinnosť zo zákona majú aj manželia navzájom. V zmysle § 208 ods. 1 pís. a) TZ, kto blízkej osobe alebo osobe, ktorá je v jeho starostlivosti alebo výchove, spôsobí fyzické utrpenie alebo psychické utrpenie bitím, kopaním, údermi, spôsobením rán a popálenín rôzneho druhu, ponižovaním, pohŕdavým zaobchádzaním, neustálym sledovaním, vyhrážaním, vyvolávaním strachu alebo stresu, násilnou izoláciou, citovým vydieraním alebo iným správaním, ktoré ohrozuje jej fyzické alebo psychické zdravie alebo obmedzuje jej bezpečnosť, dopustí sa trestného činu Týrania blízkej osoby a zverenej osoby. Trestným je aj konanie, ktorým sa niekto inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu, a to podľa § 360 TZ. Podajte preto trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania vyššie uvedených trestných činov na miestne príslušnú okresnú prokuratúru. V trestnom konaní je možné páchateľovi uložiť ochranné liečenie alebo uložiť mu povinnosť podrobiť sa liečeniu od závislosti od návykových látok, ak ich konzumácia súvisí so spáchanými trestnými činmi. 

Trápi vás "Môžem na manžela podať trestné oznámenie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem na manžela podať trestné oznámenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, žijem so svojím manželom už 32 rokov a jeho pitie sa neustále zhoršuje – teraz pije ešte viac než predtým. Neustále ma uráža, ponižuje a vulgárne nadáva. Čokoľvek urobím, vždy je to zle. Svalí na mňa vinu za všetko, čo sa deje, vyhráža sa mi, že ak odídem, podpáli byt a následne skočí z balkóna a podobne. Posledný čas navyše píše iným ženám a stretáva sa s nimi, keď som v práci. Neustále klame a ja už to ďalej nevládzem psychicky zvládať. Nikdy som nevolala políciu; vždy, keď je to horšie, radšej odídem k svojej mame. Jeho neustále žiarlenie, výbuchy zlosti, kričanie, násilnosť a rozbíjanie vecí, až po nočné vykričiť kvôli odmietnutiu sexu sú neudržateľné. Už pol roka mi sľubuje zmenu, tvrdí, že sa lieči a obmedzí pitie, ale nič sa nemení a zdá sa, že to ide len zhoršova. Keď je triezvy, neustále sa ospravedlňuje a dáva nové sľuby. Prosím o radu, čo mám robiť, pretože sama v sebe nemám odvahu prevziať iniciatívu a ísť ho udiať na políciu. Bojím sa už o svoje zdravie, pretože svojou situáciou trpím veľkým tlakom a neviem, ako dlho ešte dokážem takto vydržať. Ďakujem veľmi pekne za akúkoľvek pomoc.

Odpoveď: Môžem na manžela podať trestné oznámenie?

(odpoveď odoslaná: 18.11.2023)

Dobrý deň,
rozumiem Vám. V tomto prípade by ste mohli podľa môjho názoru využiť prostriedky civilného práva, a podať návrh na rozvod manželstva. Taktiež by sa mohlo jednať aj o trestný čin týrania blízkej a zverenej osoby v zmysle ust. § 208 Trestného zákona:

(1) Kto blízkej osobe alebo osobe, ktorá je v jeho starostlivosti alebo výchove, spôsobí fyzické utrpenie alebo psychické utrpenie a) bitím, kopaním, údermi, spôsobením rán a popálenín rôzneho druhu, ponižovaním, pohŕdavým zaobchádzaním, neustálym sledovaním, vyhrážaním, vyvolávaním strachu alebo stresu, násilnou izoláciou, citovým vydieraním alebo iným správaním, ktoré ohrozuje jej fyzické alebo psychické zdravie alebo obmedzuje jej bezpečnosť, b) bezdôvodným odopieraním stravy, oddychu alebo spánku alebo odopieraním nevyhnutnej osobnej starostlivosti, ošatenia, hygieny, zdravotnej starostlivosti, bývania, výchovy alebo vzdelávania, c) nútením k žobrote alebo k opakovanému vykonávaniu činnosti vyžadujúcej jej neúmernú fyzickú záťaž alebo psychickú záťaž vzhľadom na jej vek alebo zdravotný stav alebo spôsobilej poškodiť jej zdravie, d) vystavovaním vplyvu látok spôsobilých poškodiť jej zdravie, alebo e) neodôvodneným obmedzovaním v prístupe k majetku, ktorý má právo užívať, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až osem rokov.   Môžete podať trestné oznámenie v ktorom popíšete konania, ktorých sa Váš manžel dopúšťa. Tiež môžete navrhnúť výsluch svedkov, ktorý by predmetné konania mohli potvrdiť a preukázať. Chápem, že ide o náročnú situáciu, avšak ignorovanie situácie v tomto smere, by podľa môjho názoru nikam neviedlo. 
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môžem na manžela podať trestné oznámenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, Žijem so svojím manželom už 16 rokov a asi pred 3 rokmi som zistila, že ma podvádza. Dokonca ma aj zbil. Tento rok to vyvrcholilo tak, že už neplatí ani spoločné náklady za byt a nedbá ani na deti.

Odpoveď: Môžem na manžela podať trestné oznámenie?

(odpoveď odoslaná: 03.09.2022)

Dobrý deň,
ak Vás manžel naďalej bije a týra, prípadne aj deťom psychicky, fyzicky ubližuje, vyhľadajte najbližšie oddelenie PZ SR a podajte na neho trestné oznámenie.

Zároveň Vám odporúčam vyhľadať aj najbližšiu mimovládnu organizáciu, ktorá poskytuje pomoc ženám v podobných situáciách. Tie Vám poskytnú akútnu pomoc.

Následne bude potrebné zrejme zvážiť podanie návrhu na rozvod manželstva a súčasne s tým riešiť aj Vašu bytovú situáciu, lebo zrejme v tom byte nebude možné spoločne ďalej žiť.


Podotázka: Môžem na manžela podať trestné oznámenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, mám 22 rokov a s partnerom očakávame dieťa. Som v šiestom mesiaci tehotenstva a rada by som sa informovala, či môžem na partnera podať trestné oznámenie za psychické týranie. Od začiatku tehotenstva ma ponižuje kvôli môjmu vzhľadu, nárastu hmotnosti a mnohým ďalším veciam. Sprostými slovami uráža mňa aj moju mamu. Od začiatku tehotenstva mi stále vykrikuje "bodaj by si potratila." Neskôr sa to upokojilo a všetko bolo v poriadku, ale teraz sa to vrátilo. Nevymenované urážky a ponižovanie sú na dennom poriadku. Rada by som sa poradila, ako mám postupovať a či je možné na neho podať trestné oznámenie. Ďakujem.

Odpoveď: Môžem na manžela podať trestné oznámenie?

(odpoveď odoslaná: 12.08.2020)

Dobrý deň,
trestné oznámenie môžete podať kedykoľvek. Táto možnosť je ohraničená iba tým, že ak policajti po vykonaní prvotných úkonoch nezistia také informácie, ktoré by odôvodňovali začatie trestného stíhania, Vaše podanie odmietnu.

V takýchto prípadoch je vždy dôležité, či sa dá nejakým spôsobom (písomná komunikácia, výpoveď svedkov...) preukázať, že reálne dochádza k psychickému týraniu. Často totiž osoby páchateľov robia tieto veci za zatvorenými dverami, iba v súkromí, aby sa nestalo, že by niektorý ďalší člen rodiny mohol jeho protiprávne správanie potvrdiť a tým ho vystaviť nebezpečenstvu trestného stíhania. Rovnako Vám odporúčame kontaktovať linky dôvery PZ SR, kde Vám pomôžu ako ďalej postupovať a ako sa zbaviť agresívneho správania partnera.


Trápi vás "Môžem na manžela podať trestné oznámenie?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môžem na manžela podať trestné oznámenie? (Trestné právo)

Dobrý deň. Rada by som sa opýtala, či môžem podať na manžela trestné oznámenie za psychické týranie. Vrátil sa domov po polroku výkonu trestu a podal žiadosť o rozvod. Neskôr ju však stiahol, a tak som ju podala ja. Odvtedy máme doma nesnesiteľnú atmosféru plnú vulgárnych nadávok a odnášania papierov a dokladov. Manžel odnáša všetko, čo nájde, zatiaľ len dokumenty. Prihlasuje sa do mojich internetových účtov, preto musím neustále meniť heslá. Vulgárne mi nadával už aj skôr. Sme spolu šesť rokov, no včera to vyvrcholilo konfliktom, v ktorom ho môj štrnásťročný syn fyzicky napadol, aby nám už prestal nadávať. Táto situácia je veľmi ťažká pre mňa aj pre môjho syna. Bojím sa ísť do práce, aby sa doma nič nestalo. Manžel odmieta sa odsťahovať. Existuje spôsob, ako sa brániť, kým dôjde k rozvodu? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem na manžela podať trestné oznámenie?

(odpoveď odoslaná: 29.07.2019)

Dobrý deň,

Konanie vášho manžela by mohlo napĺňať skutkovú podstatu trestného činu nebezpečného vyhrážania. V zmysle ustanovenia § 360 Trestného zákona kto sa vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu najmä o jeho život a zdravie, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.
V takomto prípade môžete podať trestné oznámenie na príslušnom obvodnom oddelení policajného zboru alebo na príslušnej okresnej prokuratúre.

Nakoľko ste sama podali na súd návrh na rozvod manželstva, môžete podať na ten istý súd aj návrh na nariadenie neodkladného opatrenia.

V prípade preukázania vami tvrdených skutočností, môže súd v zmysle § 325 ods. 2 písm. f (civilný sporový poriadok) rozhodnúť o zákaze alebo obmedzení vstupu vášho manžela do bytu až do okamihu právoplatného skončenia konania o rozvode manželstva. 

 


Podotázka: Môžem na manžela podať trestné oznámenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, mám vážne obavy o život a zdravie mojej matky a sestry, ktoré žijú v spoločnej domácnosti s násilným otcom. Som presvedčená, že otca by mali vyšetriť odborníci - je agresívny a už fyzicky aj verbálne napadol moju matku a sestru. Moja sestra je 35-ročná slobodná žena - pred pár rokmi skončila na psychiatrii a stále navštevuje lekára a užíva lieky. Ja žijem s rodinou v Česku a mám obmedzené informácie o ich utrpení, pretože sa ho boja a nemajú odvahu zavolať políciu. Ich situáciu chápem, pretože som tam vyrástla. Nedávno som tam strávila pár dní s mojimi deťmi na prázdninách, a istotne to boli posledné prázdniny u nich. Otec sa dokonca nezdržal pred mojimi deťmi a nadával mojej matke. Občas sme tam chodievali na víkendy a vtedy sa otec správal lepšie, ale už si dokážem predstaviť, čo tie ženy zažívajú. Potrebujem pomoc, rada by som vedela, ako môžem právne postupovať v tejto situácii ako dcéra. Ak máma súhlasí, my s manželom sme ochotní ju prijať do nášho rodinného domu. Rada by som tiež priviedla sestru na určitý čas a pomohla jej stať sa samostatnou. Budem vám vďačná za rady o tom, ako môžem postupovať. Ďakujem vopred.

Odpoveď: Môžem na manžela podať trestné oznámenie?

(odpoveď odoslaná: 04.08.2018)

Dobrý deň,

v situáciu, akú je tá, ktorú popisujete, by som odporúčal podať trestné oznámenie. Pokiaľ existuje dôvodné podozrenie z týrania, potom je potrebné zakročiť. Trestné oznámenie môžete podať aj Vy, nemusia to byť priamo týrané osoby, avšak vyšetrovateľ by si ich aj tak zavolal na výsluch, aby opísali všetky podstatné skutočnosti.  Existuje však riziko, že otec, potom, čo sa dozvie o podanom trestnom oznámení, bude ešte agresívnejší. Preto stojí za zváženie podanie návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia podľa ustanovenia §  325 Civilného sporového poriadku, podľa ktorého Neodkladné opatrenie môže súd nariadiť, ak je potrebné bezodkladne upraviť pomery alebo ak je obava, že exekúcia bude ohrozená. Neodkladným opatrením možno strane uložiť najmä, aby nevstupovala dočasne do domu alebo bytu, v ktorom býva osoba, vo vzťahu ku ktorej je dôvodne podozrivá z násilia. O návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia podľa § 325 ods. 2 písm. e)rozhodne súd do 24 hodín od doručenia návrhu.

Ak by hrozil bezprostredný útok, či ohrozenie zdravia, odporúčam okamžite privolať políciu, ktorá má právo útočníka vykázať zo spoločného obydlia a zakázať mu doň vstup. Zároveň obete poučí o možnosti podať neodkladné opatrenie (opísané vyššie).

Odporúčam situáciu riešiť.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Môžem na manžela podať trestné oznámenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, informovala som sa a dočítala v predošlej diskusii o podaní trestného oznámenia, avšak chcela by som Vás požiadať o bližšie informácie týkajúce sa môjho prípadu. Som 29-ročná žena, ktorá sa snaží vyriešiť neúnosnú situáciu svojich rodičov. Otec je vyspelý alkoholik bez akejkoľvek snahy o zmenu, matka je zúfalá a presvedčená, že situácia nemá riešenie. Otec ju pravidelne uráža, vyhráža sa jej zabitím, niekoľkokrát ju fyzicky napadol a je vysoko agresívny aj v triezvom stave. Pravidelne sa vyhráža, že zničí príbytok a až potom odíde, ak požiada o rozvod atď. Matka nikdy nezavolala políciu a ani nepodala trestné oznámenie, má len lekársky záznam o úraze spôsobenom manželom. Keďže situácia je už nezvládnuteľná a ide o samotný život a jeho ochranu, chcem sa spýtať, aké sú možnosti, ak ja ako dcéra podám trestné oznámenie, čo by sa vo veci mohlo pohnúť a čo by sa dalo ešte zachrániť. S pozdravom a vďakou.

Odpoveď: Môžem na manžela podať trestné oznámenie?

(odpoveď odoslaná: 10.06.2018)

Dobrý deň, vaša matka je pravdepodobne v štádiu, kedy nedokáže voči nemu ako agresorovi bojovať. Vôbec sa tomu nečudujte, je to častý prípad týraných žien (ale aj detí). Mama Vás o to nedokáže požiadať ale pomoc potrebuje.

Vy ako dcéra máte veľa možností. Jedným z nich je aj podanie trestného oznámenia. Je potrebné vyrozpravať na polícii úplne všetko. Ak to necháte zájsť príliš ďaleko, môže to zle skončiť. Ak budete potrebovať pomôcť právne, napiste mi na náš mail priamo.


Trápi vás "Môžem na manžela podať trestné oznámenie?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môžem na manžela podať trestné oznámenie? (Trestné právo)

Chcela by som vedieť, či môže iná osoba, ktorá vie o psychickom a fyzickom týraní inej osoby, podať trestné oznámenie?

Odpoveď: Môžem na manžela podať trestné oznámenie?

(odpoveď odoslaná: 06.03.2017)

Dobrý deň, každá osoba, ktorá sa dozvie o skutočnostiach, ktoré nasvedčujú, že mohol byť spáchaný trestný čin môže tieto skutočnosti oznámiť najbližšiemu orgánu PZ SR. Oznámenie však musí byť dostatočne určité a detailné, aby bolo možné určiť osobu poškodeného i osobu, ktorá sa mala tohto trestného činu dopustiť.


Podotázka: Môžem na manžela podať trestné oznámenie? (Trestné právo)

So svojím manželom žijeme spolu už 29 rokov, z čoho 20 rokov pracoval v zahraničí. Posledných 5 rokov ma psychicky týra a stáva sa to neznesiteľné. Som na invalidnom dôchodku už 24 rokov z dôvodu nevyliečiteľnej choroby. Jeho týranie mi zhoršuje zdravotný stav. Neviem, čo mám robiť. Ako by som mala postupovať? Môžem ho nahlásiť na políciu? Alebo podať naňho trestné oznámenie na prokuratúru? Bojujem s tým, že nemám dôkazy o tomto druhu týrania. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môžem na manžela podať trestné oznámenie?

(odpoveď odoslaná: 02.12.2016)

Dobrý deň, samozrejme, že môžete podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu Týrania blízkej osoby a zverenej osoby podľa § 208 Trestného zákona. Tohto trestného činu sa dopustí ten, kto blízkej osobe alebo osobe, ktorá je v jeho starostlivosti alebo výchove, spôsobí fyzické utrpenie alebo psychické utrpenie a) bitím, kopaním, údermi, spôsobením rán a popálenín rôzneho druhu, ponižovaním, pohŕdavým zaobchádzaním, neustálym sledovaním, vyhrážaním, vyvolávaním strachu alebo stresu, násilnou izoláciou, citovým vydieraním alebo iným správaním, ktoré ohrozuje jej fyzické alebo psychické zdravie alebo obmedzuje jej bezpečnosť, b) bezdôvodným odopieraním stravy, oddychu alebo spánku alebo odopieraním nevyhnutnej osobnej starostlivosti, ošatenia, hygieny, zdravotnej starostlivosti, bývania, výchovy alebo vzdelávania, c) nútením k žobrote alebo k opakovanému vykonávaniu činnosti vyžadujúcej jej neúmernú fyzickú záťaž alebo psychickú záťaž vzhľadom na jej vek alebo zdravotný stav alebo spôsobilej poškodiť jej zdravie, d) vystavovaním vplyvu látok spôsobilých poškodiť jej zdravie, alebo e) neodôvodneným obmedzovaním v prístupe k majetku, ktorý má právo užívať. Taktiež môžete využiť niektoré občianskoprávne inštitúty. Napr. podľa § 705a Občianskeho zákonníka, ak sa z dôvodu fyzického násilia alebo psychického násilia, alebo hrozby takýmto násilím vo vzťahu k manželovi alebo k rozvedenému manželovi ako spoločnému užívateľovi bytu alebo k blízkej osobe, ktorá s ním býva spoločne v byte, stalo ďalšie spolužitie neznesiteľným, môže súd na návrh jedného z manželov alebo rozvedených manželov obmedziť užívacie právo druhého z nich, alebo ho z jeho užívania úplne vylúčiť. Ak je byt alebo dom vo vašom bezpodielovom spoluvlastníctve, môžete uplatniť ustanovenie § 146 ods. 2, podľa ktorého, ak sa z dôvodu fyzického alebo psychického násilia alebo hrozby takého násilia vo vzťahu k manželovi alebo k blízkej osobe, ktorá býva v spoločnom dome alebo byte, stalo ďalšie spolužitie neznesiteľným, môže súd na návrh jedného z manželov obmedziť užívacie právo druhého manžela k domu alebo bytu patriacemu do bezpodielového spoluvlastníctva, prípadne ho z jeho užívania úplne vylúčiť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem na manžela podať trestné oznámenie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.