POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Môžem dať právo dožitia viacerým osobám?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Môžem dať právo dožitia viacerým osobám?

Dobrý deň. Rada by som sa opýtala, či je možné udeliť právo dožitia viacerým osobám na tej istej časti nehnuteľnosti. Zaujímalo by ma tiež, čo to presne pre mňa znamená. Som povinná im táto časť nehnuteľnosti vypratať? Alebo ju môžem ako majiteľka využívať v plnej miere? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem dať právo dožitia viacerým osobám?

Dobrý deň. Zriadiť vecné bremeno právo doživotného užívania nehnuteľnosti máte na základe zmluvy o zriadení vecného bremena, prípadne toto zriadenie môže byť súčasťou aj inej zmluvy napríklad darovacej zmluvy. V zmluve o zriadení vecného bremena môžete vymedziť ktoré časti nehnuteľnosti môžu užívať, ak neurčíte majú právo užívať celú nehnuteľnosť. Tiež máte právo si zmluvne dohodnúť akým spôsobom sa budú spolupodieľať na platbách za užívanie nehnuteľnosti. Taktiež či sa vecné bremno zriaďuje bezoplatne. Vy ako vlastníčka nehnuteľnosti máte právo túto užívať neobmedzene. Závisí od toho, či toto právo dávate cuzdím osobám, alebo svojim blízkym a či s nimi dokážete nehnuteľnosť užívať spoločne. To, či sa nehnuteľnosť alebo časť nehnuteľnosti bude vypratávať alebo nie, je na Vašej dohode. 

Trápi vás "Môžem dať právo dožitia viacerým osobám?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem dať právo dožitia viacerým osobám?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.