Máte
otázku?

Môže prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájom?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Môže prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájom?

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či môže majiteľ domu zvyšovať nájomné. V zmluve mám ustanovených 100 eur, ale keď sa ku mne nasťahoval priateľ, zdvihol mi nájom o 30 eur. Pred tromi mesiacmi sa nám narodil syn, a za neho požaduje ďalších 20 eur. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môže prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájom?

Dobrý deň,

nájomná zmluva je dvojstranný právny úkon, a preto sa na jej obsahu musia strany dohodnúť. Ak ste v zmluve nemali dohodnutú možnosť zvýšenia nájmu v prípade, ak sa k Vám niekto nasťahuje, potom na to prenajímateľ nemá právo. V zmluvách sa však často uvádza, že prenajímateľ môže zdvihnúť nájom o výšku inflácie. Ak takéto ustanovenie zmluva obsahuje, potom Vám nájom zvýšiť môže. Nájom (ako odmenu za užívanie bytu) treba odlišovať od zálohových platieb uhrádzaných za energie. Ak prenajímateľ zvyšuje tieto zálohove platby, dovolím si tvrdiť, že ide o celkom odôvodnený postup, nakoľko prítomnosťou ďalších osôb sa zvyšuje aj spotreba energií. Ak nesúhlasíte s podmienkami, môžete sa dohodnúť na ukončení nájmu.

Trápi vás "Môže prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájom?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájom? (Občianske právo)

Dobrý deň, môže vlastník bytu zvyšovať nájom v súlade s priemernou mierou inflácie na základe údajov od štatistického úradu, aj keď táto možnosť nie je uvedená v zmluve o prenájme bytu? Vlastník bytu tvrdí, že na to má právo, aj keď to v zmluve nie je spomenuté. Ďakujem.

Odpoveď: Môže prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájom?

(odpoveď odoslaná: 05.02.2024)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak nájomná zmluva bola  uzatvorená podľa Obč. zákonníka, Obč. zákonník túto situáciu nerieši vôbec. Ak je zmluva uzatvorená podľa ust. Zákona o krátkodoboom nájme bytu, uvedený zákon toto riešiť v ust. § 4 /citujeme/ :

"Nájomné a úhrada za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva (1) Zmluvné strany si dohodnú aj výšku platieb, rozsah, spôsob výpočtu úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu a príslušenstva, spôsob ich platenia, ako aj prípady, v ktorých je prenajímateľ oprávnený jednostranne zmeniť výšku nájomného a úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva. Dôvodom zmeny môže byť zmena cien dodávaných služieb spojených s užívaním bytu alebo očakávaná priemerná ročná miera inflácie v nadchádzajúcom kalendárnom roku a prenajímateľ je oprávnený zmeniť výšku nájomného a úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva vždy najviac o nárast cien alebo inflácie. (2) Úhrada za plnenia poskytované s užívaním bytu alebo preddavok na ne sa platí spolu s nájomným, ak sa zmluvné strany nedohodnú inak. "

 

Ako vyplýva z uvedeného zákonného ustanovenia, k zvýšeniu nájmu o mieru inflácie je potrebná dohoda v samotnej zmluve o krátkodobom nájme bytu, prípadne dodatočná písomná dohoda medzi prenajímateľom a nájomcom, resp. samotný dôvod zvýšenia nájmu a úhrady za služby spojené s užívaním bytu jednostranne zo strany prenajímateľa musia byť uvedneé v samotnej zmluve.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájom? (Občianske právo)

Dobrý deň, žijem v podnájme a majiteľka bytu, ktorej každý mesiac platím 380 eur, mi oznámila, že musím prepísať elektrinu na moje meno. Aj napriek tomu mi nájomné zostáva na rovnakej sume 380 eur, takže si zhruba 30 eur za elektrinu budem platiť sám. Nevedel som, že mi môže z ničoho nič a bez preukázania svojich výdavkov zvýšiť nájomné. Môže to robiť potom každý mesiac?

Odpoveď: Môže prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájom?

(odpoveď odoslaná: 17.01.2023)

Dobrý deň, áno máte pravdu. Prenajímateľ si nemôže len tak bez vášho súhlasu (písomného) zmeniť výšku nájomného alebo zálohových platieb za energie. Každá zmena zmluvy o nájme sa musí vykonať písomne, a to formou dodatku, nakoľko sama zmluva o nájme na byt musí byť povinne zo zákona v písomnej forme v opačnom prípade nie je platná. Dôsledkom absencie formy zmluvy by nájom ani nebol vznikol. 

Vzhľadom na uvedené, ak chce prenajímateľke zdvihnúť platby za energie, na ktorých ste sa v zmluve dohodli, potom tak musí nevyhnutne urobiť dodatkom k zmluve, na ktorý vy nie ste povinný pristúpiť, ale môžete nájom ukončiť. 

Pokiaľ ide o zmienené prepísanie elektriny na vás ako nájomcu, je pravdou, že distribučné spoločnosti toto umožňujú prenajímateľom nehnuteľností, avšak v takomto prípade je potom namieste sa s prenajímateľom dohodnúť, aby úhrady na plnenia spojené s užívaním bytu, ktoré boli dohodnuté v zmluve fixnou sadzbou ponížil o sumu, ktorú budete uhrádzať za elektrinu, nakoľko táto už do týchto úhrad nebude spadať. Inak by sa na váš úkor prenajímateľ obohacoval. S prihliadnutím na to, by ste mali pristúpiť k zmene zmluvy písomnou formou. 

 


Podotázka: Môže prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájom? (Občianske právo)

Dobrý deň, Mali sme preplatok, ktorý bol dosť významný - takmer jednomesačná záloha za podnájom. Majiteľka si chce peniaze ponechať, aj keď sme sa dohodli, že preplatok je náš a rovnako tak aj nedoplatok. Navyše, z troch pôvodných členov domácnosti sme sa odsťahoval jeden, teda sme zostali dvaja. Naďalej však majiteľka chce zvýšiť nájom, čo nie je ustanovené v nájomnej zmluve. Keďže nás je teraz menej, rád by som vedel, o koľko môže zvýšiť nájom? Ďakujem. Pavol

Odpoveď: Môže prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájom?

(odpoveď odoslaná: 20.05.2022)

Dobrý deň, zmluva o nájme, ako je vám známe, môže byť uzatvorená podľa ust. zákona o krátkodobom nájme bytu alebo podľa ust. Občianskeho zákonníka.

Ohľadom zvýšenia nájmu pri uzatvorení zmluvy vyslovene podľa ust. Obč. zákonníka platí, že k zmene výški nájmu môže dôjsť len na základe dohody účastníkov z ust. mluvy. Ak by zmluva o nájme bola uzatvorená podľa ust. zákona o krátkodobom nájme bytu, tu platí vaného § 4 citovaného zákona /citujeme/ :

"Nájomné a úhrada za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva
(1)Zmluvné strany si dohodnú aj výšku platieb, rozsah, spôsob výpočtu úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu a príslušenstva, spôsob ich platenia, ako aj prípady, v ktorých je prenajímateľ oprávnený jednostranne zmeniť výšku nájomného a úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva. Dôvodom zmeny môže byť zmena cien dodávaných služieb spojených s užívaním bytu alebo očakávaná priemerná ročná miera inflácie v nadchádzajúcom kalendárnom roku a prenajímateľ je oprávnený zmeniť výšku nájomného a úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva vždy najviac o nárast cien alebo inflácie.
(2) Úhrada za plnenia poskytované s užívaním bytu alebo preddavok na ne sa platí spolu s nájomným, ak sa zmluvné strany nedohodnú inak."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva dôvod zmeny nájmu podľa pôvodne uzatvorenej zmluvy a to inflácia. Občiansky zákonník tzv. inflačnú doložku v tomto znení neobsahuje, ale nie je vylúčené, aby samotná zmluva aj keď je uzatvorená pdľa Obč. zákonníka nemohla predmetnú doložku obsahovať.
Pokiaľ ide o nedoplatok/preplatok, podstatné je znenie zmluvy o nájme, či platby za služby spojené s užívaním bytu /voda, elektrina, plyn a pod./ platíte paušálne, teda bez ohľadu na spotrebu, alebo v zmysle zmluv platíte zálohovite a následne po skončení kalendárneho roka dôjde k vyúčtovaniu. Tu je podstatné, či bol vykonaný odpočet médií pri prevzatí bytu. Zjednodušene povedané, ak platíte za služby zálohovité mesačné platby a následne má dôjsť k vyúčtovaniu médií podľa skutočnej spotreby v súlade so zmluvou o nájme, potom preplatok má patriť vám. Otázkou však je samotné vyúčtovanie zo strany správcu, keďže toto obsahuje mnoho položiek, z ktorých mohol preplatok vzniknúť.

 

Vo veci odporúčam konzultáciu u advokáta, aby preštudoval vaše doklady vo veci.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájom?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.