Máte
otázku?

Môže bez môjho súhlasu ex manžel používať auto, ktorého som ja vlastník?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Košice

Otázka: Môže bez môjho súhlasu ex manžel používať auto, ktorého som ja vlastník?

Chcela by som Vás poprosiť o radu. Po rozvode, má priateľka môjho exmanžela právo bez môjho súhlasu mať kľúče od nehnuteľnosti, navštevovať túto nehnuteľnosť a používať moje osobné veci? Ešte nemáme rozdelené BSM. Musím spomenúť, že jeho priateľka je psychiatrická pacientka, ktorá bola liečená, no odišla na vlastnú žiadosť. Často tiež požívajú alkohol, a preto mám strach bývať v danej nehnuteľnosti. Rada by som sa tiež opýtala, či môj exmanžel môže bez môjho súhlasu používať auto, ktorého som ja vlastníčkou. Nechce mi vrátiť auto, pretože tvrdí, že keďže pri splácaní prispieval 100 Eur z celkovej sumy 360 Eur, má právo auto používať iba on. Prosím o radu, čo by som mala robiť. Podľa môjho exmanžela by som sa mala zdržiavať v jednej izbe a variť na elektrickom variči, pretože kuchyňu bude používať on. Okrem toho platím ešte 300 Eur úver na rekonštrukciu domu, v ktorom sa väčšinou zdržiava práve on s priateľkou. Na súdny spor potrebujem veľké peniaze, ktoré nemám, a o tom je si môj exmanžel vedomý. Existuje na takúto situáciu v našom štáte zákon? Vopred ďakujem a prajem pekný deň.

Odpoveď: Môže bez môjho súhlasu ex manžel používať auto, ktorého som ja vlastník?

Dobrý deň,

podľa Občianskeho zákonníka platí, že pokiaľ Občiansky zákonník neobsahuje podrobnejšiu právnu úpravu pri určitom právnom vzťahu, potom sa použije právna úprava tomuto právnemu vzťahu najbližšia. Keďže OZ neobsahuje podrobnú právnu úpravu času medzi zánikom manželstva (a BSM) a jeho vyporiadaním, použijú sa ustanovenia zákona o BSM. Tým pádom platí, že pokiaľ je to Váš spoločný majetok, stále ste obaja, ako keby jeho výlučnými vlastníkmi a máte rovnaké práva a povinnosti. Môžete sa stále domáhať svojich vlastníckych práv. O bežných veciach môže rozhodovať ktorýkoľvek z manželov, no pokiaľ ide o podstatnú vec, musia sa dohodnúť alebo rozhodne súd. Ak užíva tretia osoba nehnuteľnosť bez Vášho súhlasu, ide o neoprávnené užívanie veci a v istých prípadoch aj o bezdôvodné obohatenie. Je rovnako nemysliteľné, aby užívala aj Vaše osobné veci, preto tie vlastníte výlučne Vy. Mohli by ste na ňu podať žalobu, ktorou by jej súd uložil zákaz užívať Vaše veci. Rovnako môžete požadovať, aby bez Vášho súhlasu nevstupovala do nehnuteľnosti (pokiaľ je v BSM máte k nehnuteľnosti rovnaké právo, ako Váš bývalý manžel). Váš bývalý manžel Vám tiež nemôže prikázať, čo môžete a nemôžete užívať, pretože spoločný majetok vlastníte obaja až kým sa nevyporiada.

Pokiaľ ide o auto, v zmysle judikatúry nemôže jeden z manželov vylúčiť z užívania motorového vozidla druhého manžela tým, že napr, zoberie kľúče, či doklady od auta a odmietne mu ich dať. Stále je to aj Váš automobil.

Najlepšie bude ak čím skôr vyporiadate BSM. Vyhnete sa tým takýmto problémom.

Trápi vás "Môže bez môjho súhlasu ex manžel používať auto, ktorého som ja vlastník?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže bez môjho súhlasu ex manžel používať auto, ktorého som ja vlastník? (Rozvod)

Dobrý deň. Môj priateľ má problém s autom, ktoré získal počas manželstva so svojou bývalou manželkou. S ňou odmieta akokoľvek komunikovať. Auto je evidované na jeho otca, ona neplatí poistku a museli sme ju zaplatiť my. Čoskoro končí autu technická a emisná kontrola. Už jej písal list, v ktorom navrhol vyriešiť situáciu predajom auta, avšak ona na to nereaguje. Vyzerá to, že jej súčasná situácia vyhovuje. Auto je jediná vec, ktorá má nejakú hodnotu. Majú už spolu len dlhy a vybavenie domácnosti, ktoré získali počas manželstva, ale neexistujú k tomu žiadne dokumenty. Preto môj priateľ nechce moc riešiť vyrovnanie BSM súdom a ona sa nechce dohodnúť. Myslí si, že mu nemusí nič posielať. Ako by sa malo postupovať? Obáva sa, koľko by ho to stálo a či by náklady neprevýšili hodnotu auta. Má predsa aj on právo auto používať, nie? A mohla by som sa opýtať, musí jeho otec platiť poistku, keď ona ani na jeho písomnú výzvu odmietla auto vydať? Ak by sa BSM nevyriešilo ani do 3 rokov a auto by ostalo evidované na jeho otca, komu by vlastne auto po právnej stránke patrilo? Ďakujem.

Odpoveď: Môže bez môjho súhlasu ex manžel používať auto, ktorého som ja vlastník?

(odpoveď odoslaná: 04.03.2020)

Dobrý deň prajem,

vzhľadom na to, že majetkové spory, najmä v BSM sú komplikovanejšie, odporúčam osobne sa stretnúť s advokátom. Vyjadrím sa však k autu. Ak bolo nadobudnuté počas manželstva zo spoločných prostriedkov, tak hoci je písané na inú osobu, patrí do BSM a obaja spoluvlastníci majú právo ho užívať. Teoreticky by bolo možné žalovať ju o to, aby umožnila užívať auto, no z hľadiska hospodárnosti by to nebolo pre Vás efektívne, keďže manželstvo zaniklo. Ak sa nechce dohodnúť, je potrebné podať žalobu, kde jej predmetom nemusí byť celý majetok. Môžete žiadať vyporiadať len auto. Ak by sa žaloba nepodala vôbec, tak auto pripadne tomu, kto ho užíva, nie tomu, na koho je evidované.

Odporúčam, aby otec platil poistku, nakoľko od neho by to poisťovňa vymáhala. Pokiaľ ide o STK, tiež hrozí pokuta. Stálo by za zváženie, vyzvať ju písomne, aby poskytla súčinnosť a išla na STK a platila poistku, pretože ak to neurobí a bude si od nej môcť otec žiadať náhradu škody (za prípadnú pokutu). Odporúčam tiež zvážiť podanie žaloby, aby ste vzťahy usporiadali. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže bez môjho súhlasu ex manžel používať auto, ktorého som ja vlastník? (Rozvod)

Dobrý deň, mala by som ešte jednu prosbu o informáciu. Mám otázku ohľadom možnosti, že po vysporiadaní BSM môže môj ex manžel svoju polovicu majetku vydediť deťom, alebo ju darovať svojej priateľke. Zaujíma ma tiež, či by mala jeho priateľka nárok na majetok v prípade, že by sa zosobášili. Čítala som, že ak nie je BSM vysporiadané, Jeho priateľka nemá na majetok nárok. No aká je situácia po vysporiadaní BSM? Je potrebné riešiť BSM prostredníctvom právnikov, alebo je možné, aby som žiadosť na súd podala ja sama? Kto bude finančne znášať náklady spojené s týmto procesom – celé ja, alebo aj ex manžel? Vopred vám ďakujem a prajem pekný deň.

Odpoveď: Môže bez môjho súhlasu ex manžel používať auto, ktorého som ja vlastník?

(odpoveď odoslaná: 02.09.2016)

Dobrý deň, 

ak dôjde k vyporiadaniu BSM, potom sa bývalí manželia stávajú vlastníkmi resp. podielovými spoluvlastníkmi konkrétnych vecí. Závisí od toho, či si manželova priateľka bude robiť nárok, či užívať vec, ktorá je vo Vašom podielovom spoluvlastníctve alebo nie. V zásade platí, že manžel ako výlučný vlastník veci, ju môže užívať podľa vlastnej vôle, bez ohľadu na to, či bola predtým v BSM alebo nie. Rovnako môže užívať a nakladať so svojím podielom, ak je vec v podielovom spoluvlastníctve. Ak by sa s priateľkou zosobášili, majetok z vyporiadaného BSM, ako aj jeho dovtedajší majetok, by nepatril do BSM, pretože do BSM patrí len to, čo nadobudne niektorý z manželov za trvania manželstva.

Podľa § 469a OZ 

Poručiteľ môže vydediť potomka, ak
a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
d) trvalo vedie neusporiadaný život.
 
Manžel tak môže vydediť potomkov len na základe niektorého zo zákonných dôvodov.


V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže bez môjho súhlasu ex manžel používať auto, ktorého som ja vlastník?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.