Máte
otázku?

Mimosúdna dohoda, platný alebo neplatný pokus


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Mimosúdna dohoda, platný alebo neplatný pokus

Na Vašej stránke píšete: Aby iniciátor konania o zrušení a vypočítání spoluvlastníctva uspel, musí podľa občianskeho zákonníka využiť všetky dostupné prostriedky mimosúdnej dohody. Na súd bol zo strany navrhovateľa (ja som odporcom) podaný návrh na vypočítanie a zrušenie podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti. Navrhovateľ zaslal návrh na mimosúdnu dohodu na moju bývalú adresu, na ktorej však už 7 rokov nežijem. Táto adresa je však stále uvedená v katastri nehnuteľností, o ktorom je reč. Zrejme sa mu jeho návrh vrátil ako nedoručený z adresy, ktorá už dávno nie je aktuálna. Ako posúdi súd takto podaný návrh, bol platný?

Odpoveď: Mimosúdna dohoda, platný alebo neplatný pokus

Dobrý deň, pokiaľ ide o Vašu otázku ohľadom mimosúdnej dohody a platnom alebo neplatnom pokuse, tak v prvom rade je potrebné uviesť, že pokus sa nehodnotí z pohľadu platnosti. Platí, že ak žalobca nemal vedomosť a ani nemohol zistiť Vašu adresu, kde reálne bývate, potom sa bude hodnotiť (z pohľadu trov konania, súdneho poplatku a náhrady) Vaša prvá reakcia ako odporcu na žalobu.

On ako občan má právo žiadať Centrálny register obyvateľov SR o Vašu adresu.

Trápi vás "Mimosúdna dohoda, platný alebo neplatný pokus" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Mimosúdna dohoda, platný alebo neplatný pokus (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, v roku 2007 sme zakúpili nehnuteľnosť na hypotéku. Cez náš pozemok sa začali pohybovať cudzie osoby, ktoré tvrdili, že tade chodili niekoľko rokov. Bola privolaná policajná hliadka, ktorá nám dala za pravdu. Táto osoba na nás podala žalobu na zriadenie vecného bremena. Prvostupňový súd dal za pravdu žalobcovi a určil zriadenie vecného bremena. Po odvolaní krajský súd zrušil rozhodnutie prvostupňového súdu v celom rozsahu. Nasledovalo nové pojednávanie, na ktorom sme sa dohodli na mimosúdnej dohode, že im predáme časť parcely. Podotýkam, že sme im nechali priestor v šírke jedného metra, aby mohli prechádzať. Dokázali touto prístupovou cestou zrekonštruovať celý rodinný dom. Teraz chcú, aby sme im odpredali časť pozemku za účelom stavby betónového mostu. Môžeme nesúhlasiť s odpredajom časti pozemku, ak bola časť prechodu v šírke jedného metra dostatočná na to, aby si zrekonštruovali celý rodinný dom? Súd nám dal lehotu tri mesiace.

Odpoveď: Mimosúdna dohoda, platný alebo neplatný pokus

(odpoveď odoslaná: 08.04.2024)

Dobrý deň, v prípade, že ste uzavreli mimosúdnu dohodu o predaji časti parcely, je nutné skontrolovať podmienky a ustanovenia tejto dohody, najmä či obsahuje ustanovenia týkajúce sa budúceho rozšírenia prístupu alebo možnosti výstavby na pozemku. Pokiaľ sa vo vašej mimosúdnej dohode neobjavujú žiadne záväzky alebo ustanovenia týkajúce sa povinnosti predaja ďalšej časti pozemku alebo umožnenia výstavby betónového mostu, nie ste z právneho hľadiska povinní vyhovieť takejto požiadavke.

Pokiaľ však súd stanovil lehotu tri mesiace na vyriešenie tejto situácie, odporúčam skontaktovať advokáta s cieľom preskúmať možné právne kroky. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Mimosúdna dohoda, platný alebo neplatný pokus" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.