POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Miestna príslušnosť súdu rozhodujúceho o odvolaní pri zmene trvalého pobytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Žilina

Otázka: Miestna príslušnosť súdu rozhodujúceho o odvolaní pri zmene trvalého pobytu

Dobrý deň, pán advokát Ficek, chcela by som sa vás opýtať, či môžem podať odvolanie proti rozsudku Okresného súdu na iný kraj, pretože som zmenila trvalý pobyt. Mám pocit, že sudca bol zaujatý a rozhodol schválne v môj neprospech. Existuje nejaká možnosť, ako môžem riešiť túto situáciu okrem odvolania? Trikrát sa konalo pojednávanie a sudca dokonca odročil aj rozsudok. Nazýval odporcu po tyke. Mám ešte na Okresnom súde jeden návrh, v ktorom doposiaľ nebolo vytýčené ani pojednávanie. Dá sa tento presunúť na iný Okresný súd podľa miesta môjho trvalého bydliska? Veľmi pekne ďakujem za vaše cenné rady, ktoré mi vždy pomôžu. Lenka

Odpoveď: Miestna príslušnosť súdu rozhodujúceho o odvolaní pri zmene trvalého pobytu

Dobrý deň,

žiaľ v danom prípade musíte podať odvolanie proti rozsudku na súde, ktorý rozsudok vydal a rozhodovať o ňom bude krajský súd, v obvode ktorého sa nachádza okresný súd, ktorý vydal rozsudok v prvej inštancii. Miestna príslušnosť súdov sa totiž určuje podľa okolností v čase začatia konania a takto určená príslušnosť trvá až do skončenia konania. Naviac, miestna príslušnosť sa skúma len na námietku žalovaného, uplatnenú najneskôr pri prvom procesnom úkone. Teda zmena trvalého pobytu žalobcu počas konania nezakladá zmenu príslušného súdu. Z uvedeného dôvodu sa teda nemení ani príslušnosť súdu vo Vašej druhej veci, týkajúcej sa BSM - ktorá je naviac daná (ak sa konanie začalo pred 01.07.2016) tým, že rovnaký okresný súd rozhodoval o rozvode manželstva.

Čo sa týka zaujatosti sudcu, k tomuto je možné určite Vám odporučiť uviesť Vami uvádzané skutočnosti aj do odvolania, keďže podľa § 49 CSP sudca je vylúčený z prejednávania a rozhodovania sporu, ak so zreteľom na jeho pomer k sporu, k stranám, ich zástupcom alebo osobám zúčastneným na konaní možno mať odôvodnené pochybnosti o jeho nezaujatosti. Tykanie jednej zo sporových strán je pri výkone funkcie sudcu neobvyklé a neprofesionálne, vzbudzujúce pochybnosti o nezaujatosti sudcu - z uvedeného dôvodu je vhodné na titeot skutočnosti v odvolaní poukázať.

Súčasne je ale dôležité Vás upozorniť, že táto Vaša námietka zaujatosti sudcu nemusí byť krajským súdom ako súdom odvolacím akceptovaná, pretože strana sporu môže námietku zaujatosti sudcu len do siedmich dní, odkedy sa strana dozvedela o dôvode, pre ktorý je sudca vylúčený a na neskôr uplatnenú námietku sa podľa § 53 ods. 1 CSP neprihliada. Zohľadnenie tejto námietky bude ale v konečnom dôsledku závisieť na tom, či krajský súd pristúpi k výkladu uvedených ustanovení striktne formálne alebo materiálne a námietku akceptuje.

Trápi vás "Miestna príslušnosť súdu rozhodujúceho o odvolaní pri zmene trvalého pobytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Miestna príslušnosť súdu rozhodujúceho o odvolaní pri zmene trvalého pobytu (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň. Rada by som sa na niečo opýtala. Pred časom som podala návrh na úpravu práv a povinností na Okresný súd v Nových Zámkoch, týkajúci sa môjho 3,5 ročného syna. Tento návrh som však ešte pred prvým pojednávaním stiahla (8 dní predtým). Dôvodom bolo, že som sa so synom odsťahovala do Prešova. Zmenil sa nám aj trvalý pobyt. Napriek týmto zmenám sudkyňa pokračovala v pojednávaní, dokonca aj bez mojej prítomnosti. Stanovila ďalší termín s cieľom vypočuť moju stranu. Na okresný súd v Nových Zámkoch posielam potvrdenie o trvalom pobyte mňa aj môjho syna a zároveň podávam námietku k vylúčnej príslušnosti súdu. Chcela by som sa spýtať, či som postupovala správne, akým spôsobom mám presunúť toto konanie do Prešova. Ak zo súdu nepríde žiadna odpoveď na moju námietku, ako by som mala postupovať ďalej? Na stanovený dátum sa totiž nebudem vedieť dostať, keďže nevlastním auto a termín pojednávania je určený na 8:15, čo vlakom nestíham. Mala by som sa ospravedlniť, alebo existuje nejaký iný postup? Vopred ďakujem za odpoveď. Lenka

Odpoveď: Miestna príslušnosť súdu rozhodujúceho o odvolaní pri zmene trvalého pobytu

(odpoveď odoslaná: 16.12.2016)

Dobrý deň,

konanie o úprave výkonu rodičovských práv a povinností je jedným z konaní vo veciach starostlivosti súdu o maloletých, ktoré sa vyznačuje určitými špecifikami od tradičného civilného (sporového) konania. Práve z týchto špecifík vyplýva Vami uvedený postup súdu v danej veci.

Návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností ste podľa Vašej otázky podala pravdepodobne ešte v čase, keď bol miestne príslušný práve okresný súd v Námestove. Následne ste sa odsahovali do Prešova.

Podľa § 112 ods. 1 zákona č. 161/2015 Z. z. Civilný mimosporový poriadok v účinnom znení (ďalej len "CMP") na konanie vo veciach starostlivosti súdu o maloletých je miestne príslušný súd, v ktorého obvode má maloletý v čase začatia konania bydlisko určené dohodou rodičov alebo iným zákonným spôsobom. Podľa § 24 CMP konanie je začaté doručením návrhu na začatie konania.

Z uvedených ustanovení vyplýva, že ak mal maloletý v čase začatia konania, teda v čase, keď bol Váš návrh na začatie konania doručený súdu bydlisko v obvode tohto súdu, tento súd je miestne príslušný na celé konanie o Vašom návrhu. Okresný súd Námestovo je preto miestne príslušným súdom v danej veci. So skutočnosťou, že ste sa presťahovali, nespája CMP aj zmenu miestnej príslušnosti súdu.

Ďalej uvádzate, že ste pred prvým pojednávaním vzali svoj návrh späť. Podľa § 29 ods. 1 CMP máte síce ako navrhovateľka právo vziať späť svoj návrh celkom alebo sčasti s čím je spravidla spojené zastavenie konania, avšak podľa § 29 ods. 2 CMP súd je povinný konanie ani v prípade späťvzatia návrhu nezastaviť, ak sa konanie mohlo začať aj bez návrhu (táto podmienka je vo Vašom prípade splnená, pretože konanie o úprave výkonu rodičovských práv a povinností sa môže začať aj bez návrhu) a ak je podľa názoru súdu v začatom konaní potrebné pokračovať.

Z Vami opísaného skutkového stavu teda vyplýva, že Okresný súd Námestovo práve aplikáciou vyššie uvedených ustanovení aj po Vašom späťvzatí návrhu v konaní ďalej pokračuje.

Odporúčame Vám ale podať na Okresný súd Námestovo návrh na prenesenie svojej príslušnosti na Okresný súd Prešov. Totiž, podľa § 112 ods. 2 CMP ak sa zákonným spôsobom zmenia okolnosti (ktorou je napr. aj zmena bydliska maloletého), podľa ktorých sa posudzuje miestna príslušnosť, môže súd preniesť svoju príslušnosť na iný súd, ak to vyžaduje záujem maloletého. Ak tento súd nesúhlasí s prenesením príslušnosti, rozhodne jeho nadriadený súd. Z uvedeného ale vyplýva, že Okresný súd Námestovo nie je povinný preniesť svoju príslušnosť v danom prípade, je to len jeho právo, ktoré môže (ale nemusí) využiť. V každom prípade Vám odporúčame aspoň pokúsiť sa využiť túto možnosť a podať Okresnému súdu Námestovo návrh na uvedený postup.

Ak o tomto Vašom návrhu nerozhodne do ďalšieho pojednávania, konanie bude riadne pokračovať v konaní začatom Vaším návrhom. Ak viete, že sa pojednávanie nebudete môcť zúčastniť, odporúčame Vám zaslať súdu žiadosť o zmenu termínu pojednávania (z Vami uvedených dôvodov) v primeranom čase pred pojednávaním (tak, aby súd mohol prípadne o Vašej žiadosti včas rozhodnúť.

Ak sa totiž pojednávania nezúčastnite a predvolanie Vám bude riadne doručené, súd bude môcť znovu pojednávať aj vo Vašej neprítomnosti.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Miestna príslušnosť súdu rozhodujúceho o odvolaní pri zmene trvalého pobytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.