Máte
otázku?

Matka a dieťa žije v zahraničí podľa práva ktorého štátu sa rieši úprava starostlivosti?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Zahraničie

Otázka: Matka a dieťa žije v zahraničí podľa práva ktorého štátu sa rieši úprava starostlivosti?

Dobrý deň, pred narodením a aj po narodení dieťaťa žijeme obaja v zahraničí. Dieťa, ako aj jeho matka a otec, majú slovenské štátne občianstvo. S otcom som nikdy nežila v partnerskom vzťahu, avšak uznal otcovstvo. Podľa miestneho práva som ako slobodná matka automaticky jediným zodpovedným zástupcom a dieťa je výhradne v mojej starostlivosti. Mám o tom aj úradný dokument, pri jeho vystavení bol prítomný aj otec a nevzniesol žiadne námietky. Jeho podpis pre potvrdenie nebol potrebný. Teraz, po 2,5 rokoch, by otec chcel striedavú starostlivosť. Chcela by som sa opýtať, keďže žijeme v zahraničí (EU), je miestny úrad a súd vôbec príslušný rozhodovať o príslušníkoch iného štátu, alebo sa musíme obrátiť na úrady, súdy na Slovensku, v mieste trvalého bydliska? Ďakujem.

Odpoveď: Matka a dieťa žije v zahraničí podľa práva ktorého štátu sa rieši úprava starostlivosti?

Dobrý deň,

tieto otázky rieši Nariadenie Brusel II č. 2201/2003. Podľa čl. 8 Nariadenia Súdy členského štátu majú právomoc vo veciach rodičovských práv a povinností k dieťaťu, ktoré má obvyklý pobyt v tomto členskom štáte v čase začatia konania.

Právomoc rozhodovať má teda krajina, v ktorej má obvyklý pobyt Vaše dieťa. Rozhodné právo sa určí podľa toho, či je medzi krajinou, v ktorej žijete a SR uzavretá medzinárodná zmluva vzťahujúca sa na tento právny vzťah. Ak nie súd danej krajiny by mal skúmať, na ktorý právny poriadok ho odkáže zákon upravujúci vzťahy s medzinárodným prvkom (tzv. kolízna norma). U nás je to zákon o medzinárodnom práve súkoromnom a procesnom. 

V zásade, rozhodovať bude súd krajiny obvyklého pobytu dieťaťa. Rozhodné právo určí podľa kolíznej normy daného štátu.

Trápi vás "Matka a dieťa žije v zahraničí podľa práva ktorého štátu sa rieši úprava starostlivosti?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Matka a dieťa žije v zahraničí podľa práva ktorého štátu sa rieši úprava starostlivosti? (Rodinné právo)

Dobrý deň, spolu s mojím synom, ktorý má osem rokov, žijeme v Írsku od jeho narodenia. Žil tu aj jeho otec, no rozumom sme sa rozišli. Zosobášení sme neboli a ani teraz nejde o sobáš. Otec dieťaťa sa presťahoval na Slovensko. Sám na seba uvalil záväzok v podobe výživného vo výške sto eur mesačne, ktoré ospravedlnil slovami, že na Slovensku sa žije ťažko. Syn ide v septembri do školy, ale otec neposlal ani cent navyše. Ak by som chcela podať žalobu na súde v Írsku, mohli by ste ma informovať o procese? Ste platenej povahy, alebo musím získať právneho zástupcu? Ako sa vypočíta výška výživného?

Odpoveď: Matka a dieťa žije v zahraničí podľa práva ktorého štátu sa rieši úprava starostlivosti?

(odpoveď odoslaná: 06.09.2021)

Dobrý deň,

správne dedukujete, návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností k mal. deťom je potrebné podať na súde v Írsku. Právomoc na konanie v tejto veci majú súdy toho štátu, kde má Vaše dieťa obvyklý pobyt. Toto upravuje čl. 8 nariadenia Európskeho spoločenstva Brusel IIa č. 2201/2003. Čo sa týka určenia výšky výživného, vždy to závisí na jednej strane od odôvodnených potrieb maloletého dieťaťa a na druhej strane od schopností, možností a majetkových pomerov rodiča. Uvedené sa vždy dáva do pomeru a podľa toho sa výška výživného vypočíta. Čo sa týka priebehu súdneho konania v Írsku, k tomuto Vám neviem poskytnúť relevantné informácie. Rozhodne bude najlepšie, ak v tomto smere budete kontaktovať advokáta priamo v Írsku.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Matka a dieťa žije v zahraničí podľa práva ktorého štátu sa rieši úprava starostlivosti? (Rodinné právo)

Dobrý deň. 1. novembra 2016 sme sa s celou rodinou presťahovali z Anglicka na Slovensko. Matka nášho dieťaťa sa 6. decembra 2016 odsťahovala späť do Anglicka aj s naším dvojročným synom. Vtedy mi tu nechala šesťročnú dcéru, ktorá stále žije so mnou na Slovensku. Matka o dcéru už 17 mesiacov nejaví záujem. Ja som chodil raz mesačne do Anglicka za synom. Matka v Anglicku poberá benefity na všetky deti a samozrejme si ich aj celé ponecháva. Dcéru som poslal k detskému psychológovi. Ten mi oznámil, že dieťa nejaví záujem o matku a že pre dieťa je lepšie zostať na Slovensku. Takže mám otázku. Je možné, že by matka mohla dcéru odobrať mi? Matka chcela, aby som jej platil aj výživné na syna, čo som samozrejme odmietol, keďže poberá všetky benefity na deti, čo je mesačne približne 1100 libier. Viete mi poradiť v tejto situácii, čo treba robiť? Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Matka a dieťa žije v zahraničí podľa práva ktorého štátu sa rieši úprava starostlivosti?

(odpoveď odoslaná: 01.05.2018)

Dobrý deň, v tomto prípade podajte návrh na zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti na slovenskom súde. Súd okrem toho, že rozhodne o zverení dieťaťa, rozhodne aj o povinnosti platiť výživné. Určite odporúčam na súde uviesť aj tú skutočnosť, že matka poberá prídavky na dieťa v Anglicku. Ak matka takto nejaví záujem o dieťa je takmer nepravdepodobné, že by jej súd zveril dieťa do jej starostlivosti a to aj s poukazom na to, že žije v zahraničí.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Matka a dieťa žije v zahraničí podľa práva ktorého štátu sa rieši úprava starostlivosti?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.