Máte
otázku?

Marenie súdneho rozhodnutia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Marenie súdneho rozhodnutia

Dobrý deň. Mám s partnerkou dohodnuté, že mi môže vydať dcéru v určených časoch, konkrétne v každý párový týždeň, od 3. hodiny poobedia do 6. hodiny večera. Napriek tomu mi jej výdaj dvakrát zamietla. Po prvom nevydaneí som spísal zápisnicu, na čo partnerka reagovala nespravodlivým obvinením, že som dcéru násilne ťahal do auta. Tvrdila tiež, že som psychopat, že dcéra pri mne plače a že ruším stretnutia, čo však nie je pravda. Po druhom nevydaneí ma partnerka opäť sklamala tým, že išla preč, napriek tomu, že vedela, v akom čase si prídem pre dcéru; oznámil som jej to vopred, keď som jej tri dni predtým poslal SMS. Situáciu som opäť riešil cez políciu. Pýtam sa, ako mám postupovať ďalej? Situáciu som riešil aj prostredníctvom kuratela, ktorý si ju po prvom incidente predvolal, avšak partnerka opäť spravila to isté. Ako mám teraz postupovať? Je možné, že partnerka bude pokračovať v tomto správaní a bude mi neustále komplikovať stretnutia s dcérou?

Odpoveď: Marenie súdneho rozhodnutia

Dobrý deň, ak som správne pochopil z Vašej otázky, tak máte s matkou dieťaťa uzatvorenú rodičovskú dohodu schválenú rozsudkom okresného súdu. Ak je v tejto lehote presne vymedzený čas na Vaše stretávanie s dcérou, je matka povinná v tento čas Vám dcéru odovzdať a umožniť, aby ste sa s ňou mohli stretnúť. Ak tomu matka bráni musíte sa opäť obrátiť na súd a podať návrh na súdny výkon rozhodnutia o maloletej dcére. V návrhu je potrebné presne uviesť akým spôsobom Vám matka dieťaťa bráni v marení styku s dcérou, že to robí opakovane a nepomohol ani dohovoru na úrade práce, soc. vecí a rodiny. Rovnako ako prílohu tohto návrhu je potrebné súdu predložiť originál (alebo úradne overenú) fotokópiu súdneho rozhodnutia s vyznačenou doložkou právoplatnosti a vykonateľnosti. Súd následne na základe Vášho návrhu začne súdny výkon rozhodnutia a donúti matku maloletej, aby Vám v dohode upravený styk umožňovala.

Trápi vás "Marenie súdneho rozhodnutia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Marenie súdneho rozhodnutia (Rodinné právo)

Dobrý deň, pán JUDr. Ficek, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Vo veci úpravy styku s maloletým dieťaťom mi súd prikázal stretávať sa s otcom dieťaťa každý druhý parný víkend a počas prázdnin, ako to bolo určené. Otec maloletého dieťaťa však nechce svojho syna brať k sebe každé dva týždne. Je ochotný ho brať len raz za mesiac a ani to nie je ochotný ho mi odovzdať. Keďže náš maloletý syn je 14-ročný, dohodla som sa s otcom, že syn bude chodiť k nemu vlakom na vzdialenosť 300 km a tiež u neho prespať. Otec však nerešpektuje rozhodnutie súdu a nie je ochotný akceptovať žiadnu dohodu. Náš maloletý syn prichádza k nemu len vtedy, keď mu to vyhovuje. Ako mám postupovať, aby otec nemaril rozhodnutie súdu a dodržiaval to, čo je v rozhodnutí napísané? Ako postupovať, aby otec prejavoval o dieťa viac záujmu? Vyslovene dúfam, že mi poskytnete svoju radu. Ďakujem.

Odpoveď: Marenie súdneho rozhodnutia

(odpoveď odoslaná: 03.10.2019)

Dobrý deň prajem,

pokiaľ nemáte stanovenú striedavú starostlivosť, ale dieťa je zverené Vám o otec má "len" právo styku, v takom prípade ho prinútiť nemôžete. Je to stále právo, nie povinnosť. Otec má právo stretávať sa so synom tak, ako je to v rozhodnutí súdu. Ak otec svoje právo nevyužije, nemôže ho nikto sankcionovať. Ja síce rozumiem, že to môže byť frustrujúce a tiež si podľa toho organizujete program, avšak tak je nastavený zákon. Jediné, čo by ste mohli skúsiť urobiť, je (ak sa to bude zhoršovať) podať na súd návrh na úpravu styku, kde by ste žiadali, aby jeho styk obmedzili na kratšie obdobia, keďže to, čo má umožnené teraz, aj tak nevyužíva. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Marenie súdneho rozhodnutia (Rodinné právo)

Chcela by som položiť ešte jednu otázku. Dopočula som sa, že môj bývalý manžel pobiera invalidný dôchodok. Čo však ak to tak nie je? Môžem sa v takom prípade obrátiť aj na políciu? Pokiaľ by nemal oficiálne žiaden príjem, odobrali by mu vodičské oprávnenie? Myslím si, že to by určite zabralo! Ďakujem.

Odpoveď: Marenie súdneho rozhodnutia

(odpoveď odoslaná: 10.08.2018)

Dobrý deň. Ak povinný nemá invalidný dôchodok, z ktorého by exekútor vykonával zrážky, Exekučný poriadok upravuje ešte celý rad ďalších spôsobov vykonania exekúcie. Pri pohľadávke na výživnom je pritom jedným zo spôsobov vykonania exekúcie aj vydanie príkazu na zadržanie vodičského preukazu.

Čo sa týka polície, na túto je vhodné obrátiť sa vtedy, ak existuje reálne podozrenie zo spáchania trestného činu (najmä trestný čin zanedbania povinnej výživy podľa § 207 Trestného poriadku). Pre úplnosť však uvádzam, že prostriedky trestného práva sa majú aplikovať v súlade so zásadou ultima ratio a zásadou subsidiarity trestnej represie, a teda najskôr je na mieste pokúsiť sa vec vyriešiť inými právnym prostriedkami, a síce už spomínaný podaním návrhu na vykonanie exekúcie.


Podotázka: Marenie súdneho rozhodnutia (Rodinné právo)

Ďakujem pekne za odpoveď. Poradili ste mi, že mám podať návrh na exekučné konanie. Ale vyskytol sa ďalší problém: môj bývalý manžel momentálne nie je zamestnaný. Živí sa obchodovaním s autami a podobne. Navyše, všetko, čo vlastní, má na rodičov. Dopočula som sa, že dostáva invalidný dôchodok. Môže naň siahnuť súdny exekútor? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Marenie súdneho rozhodnutia

(odpoveď odoslaná: 06.08.2018)

Dobrý deň. Ak má Váš bývalý manžel príjem z invalidného dôchodku, súdny exekútor mu môže v rámci exekúcie siahnuť aj na túto dávku. Jedným zo spôsobov vedenia exekúcie je totiž aj exekúcia zrážkami zo mzdy a z iných príjmov. Pritom práve dôchodkové dávky (vrátane invalidného dôvodu) možno považovať za tzv. "iný príjem".

Podľa ustanovenia § 89 ods. 1 Exekučného poriadku totiž platí, že: "Ustanovenia o exekúcii zrážkami zo mzdy sa použijú aj na exekúciu zrážkami z pracovnej odmeny členov družstiev a z príjmov, ktoré povinnému nahrádzajú odmenu za prácu, najmä z odmeny vyplývajúcej z dohody o vykonaní práce, z náhrady príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, dávok sociálneho poistenia a z dôchodkov starobného dôchodkového sporenia."


Trápi vás "Marenie súdneho rozhodnutia" a chcete pomôcť?

Podotázka: Marenie súdneho rozhodnutia (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám určitý problém, môj bývalý nerešpektuje súdne rozhodnutie. Po našu dcéru si príde kedykoľvek sa mu zachce, kupuje jej oblečenie, berie ju na výlety a, keďže je v chúlostivom veku, jej to vyhovuje. Počas prázdnin ju zoberie k svojej mame, čo je možné, keďže ešte stále žije s rodičmi. Potom mi však nezaplatí alimenty, alebo mi náročky "strhne" z alimentov. Najväčším problémom je, že musím alimenty každý mesiac doprosovať, aj keď by som peniaze mala dostať vždy do 15. dňa v mesiaci. Môžete mi poradiť, čo s tým môžem spraviť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Marenie súdneho rozhodnutia

(odpoveď odoslaná: 02.08.2018)

Dobrý deň. Ak existuje súdne rozhodnutie, ktoré upravuje povinnému rodičovi vyživovaciu povinnosť voči dieťaťu, povinný rodič musí takéto rozhodnutie rešpektovať. Povinný rodič musí dodržiavať výšku súdom určeného výživného za každých okolností, dokonca aj vtedy, ak je s dieťaťom nad rámec súdom určeného styku, alebo ak je s dieťaťom v rámci úpravy styku počas prázdnin vo väčšom rozsahu, než obvykle.

Nie je preto na mieste, aby Vám otec dieťaťa, ako povinný rodič, svojvoľne neplatil výživné, prípade výživné znižoval podľa vlastného uváženia. Ak si teda povinný rodič neplní svoju vyživovaciu povinnosť včas a riadne, môžete voči nemu iniciovať exekučné konanie.


Podotázka: Marenie súdneho rozhodnutia (Rodinné právo)

Dobrý deň. Mám v rukách právoplatný rozsudok zo súdu, na základe ktorého mi mala dotyčná osoba zaplatiť 5000 eur do 14 dní. Čas uplynul a peniaze sa nenachádzajú nikde. Pýtam sa, existuje okrem exekúcie aj iná možnosť? Napríklad odňatie slobody? Ďakujem.

Odpoveď: Marenie súdneho rozhodnutia

(odpoveď odoslaná: 05.07.2018)

Dobrý deň,

súčasná právna úprava neupravuje trestný čin, ktorého skutková podstata by spočívala v tom, že dlžník nesplnení platobnú povinnosť voči veriteľovi, ktorá bola uložená súdnym rozhodnutím. V tomto prípade máte možnosť podať návrh na začatie exekúcie.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Marenie súdneho rozhodnutia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.