Máte
otázku?

Manžel si berie veci v mojej neprítomnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Trenčín

Otázka: Manžel si berie veci v mojej neprítomnosti

Dobrý večer, som v rozvodovom konaní so svojím manželom. Bývame v dome na dedine. On už tu nemá trvalý pobyt, avšak vždy, keď nie som doma, príde a odnáša si veci z domu, ktoré sme nadobudli počas manželstva. Môžem mu v tom zabrániť a môžem dať vymeniť zámky na dome? Prvé pojednávanie máme koncom mája. Ďakujem.

Odpoveď: Manžel si berie veci v mojej neprítomnosti

Dobrý deň, ak sú to spoločné veci a nachádzali sa po predchádzajúcej dohode v dome, ktorý patrí vám obom, potom manžel nemá dôvod brať veci z domu. Ak vymeníte zámok, manžel má právo do domu vstúpiť aj násilím, ak je to stále jeho bydlisko. To, že tam nemá trvalý pobyt nie je rozhodujúce, dôležíte je bydlisko. Ak by sa odsťahoval a už by tam nebýval dlhšiu dobu, potom tento dom prestáva byť jeho bydliskom a násilným vstupom do domu môže porušiť zákon. To však neplatí, ak odišiel z domu pod nátlakom a dom stále považuje za svoje bydlisko.

Manželovi môžete zabrániť brať veci z domu žalobou na súd.

Trápi vás "Manžel si berie veci v mojej neprítomnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Manžel si berie veci v mojej neprítomnosti (Rozvod)

Dobrý deň, sme rozvedení už pol roka, no stále nám obom patrí byt v spoluvlastníckom podiele 1/1. BSM nie je ešte vysporiadané. Môj exmanžel však v byte už viac ako tri roky nebýva. Mám možnosť odhlásiť ho z trvalého pobytu? Dôvodom je, že mu tu prichádza pošta a má tak neustále dôvod prísť do bytu, kedykoľvek chce, aj v mojej neprítomnosti. Neodvážila som sa vymeniť zámky z obavy, že by som urobila niečo nelegálne. Teraz chápem, že zámky môžem zmeniť, ale je možné zrušiť mu aj trvalý pobyt?

Odpoveď: Manžel si berie veci v mojej neprítomnosti

(odpoveď odoslaná: 26.06.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

1./ Podľa zák. o hlásení pobytu občanov platí, že pri podaní návrhu na zrušenie trvalého pobytu musia byť ohlasovni predložené tieto doklady :

a) právoplatné rozhodnutie súdu o rozvode manželstva, ak bolo manželstvo rozvedené,

b) dohodu o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov alebo právoplatné rozhodnutie súdu o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ak bolo vydané,

c) rozhodnutie súdu o nariadení neodkladného opatrenia, ak bolo vydané,

d) dohodu o zrušení alebo obmedzení užívacieho práva alebo právoplatné rozhodnutie súdu o zrušení alebo obmedzení užívacieho práva, ak bolo vydané.

 

Teda pokiaľ je byt v bezpodielovom spoluvlastníctve ohlasovňa záznam o trvalom pobyte nezruší. Odporúčame dohodnúť sa na vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva prípadne podať návrh na súd. Predpokladáme, že máte aspoň fotodokumentáciu vecí, ktoré bývalý manžel zobral bez Vášho vedomia vo Vašej neprítomnosti.

 

2./ Ďalej sa pýtate či môžete vymeniť zámok na byte. Kľúče od bytu Vám mohli príkladmo vypadnúť z vrecka na výlete sedačkovou lanovkou, mohli ste ich stratiť. O výmene zámku informujte bývalého manžela písomne. Predpokladáme, že viete kde má v súčasnosti svoje bydlisko.

Ak vychádzame  z rozhodnutí súdov, len pre Vašu informáciu uvádzame, že podľa čl. 21 Ústav SR obydlie je nedotknuteľné. Nie je dovolené doň vstúpiť bez súhlasu toho, kto v ňom býva. Teda ak Váš manžel odišiel z bytu pred 3 rokmi, a vychádzame z toho, že všetky svoje osobné veci si už dávno zobral, potom tento byt už netvorí jeho obydlie. Súčasne ho požiadajte, aby si poštu presmeroval na svoju adresu terajšieho obydlia, keďže Vy nie ste povinná mu ju zasielať poštu na jeho meno prípadne oznamovať to, že mu bola doručená nejaká pošta.

 

Odporúčame kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Manžel si berie veci v mojej neprítomnosti (Rozvod)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. S manželkou sme v rozvodovom konaní, ona sa odstahovala a býva v podnájme, zatiaľ čo ja bývam s deťmi v byte, ktorý je v mojom vlastníctve. Môže manželka vstúpiť do tohto bytu? Navyše, vyhráža sa mi, že príde s policajtami zobrať si veci, ktoré podľa nej sú jej. Ďakujem.

Odpoveď: Manžel si berie veci v mojej neprítomnosti

(odpoveď odoslaná: 25.10.2016)

Dobrý deň ak sa manželkou dobrovoľne odsťahovala z bytu, tým pádom byt prestal byť aj bydliskom a preto nemá právo do bytu vstúpiť. Pokiaľ ste však manželia na právo sa aj bez vášho súhlasu nahlásiť na trvalý pobyt v tomto byte. 

Policajti v tomto prípade jej nepomôžu. Neumožnia aby brala veci z bytu. Manželke môžte oznámiť, že svojim nárokom sa môže obrátiť na súd. 

Pokiaľ sa nachádzajú v byte veci, ktoré patria výlučne jej, má právo tieto veci požadovať, však nie násilnou cestou.


Podotázka: Manžel si berie veci v mojej neprítomnosti (Rozvod)

S manželom sme sa rozviedli pred troma mesiacmi a už tri mesiace predtým sa odstahoval z našej spoločnej domácnosti. Napriek tomu má stále trvalé bydlisko v tomto byte a je jeho spoluvlastníkom, keďže sme byt zakúpili pred manželstvom (máme podielové vlastníctvo). Mohla by som vymeniť zámok, keďže sa obávam, že by sem mohol chodiť počas mojej neprítomnosti? Ako môžem dokázať, že tu už nebýva, ak by to bolo potrebné? Aktuálne má preposielanú poštu na inú adresu a susedia ho nevidia. S pozdravom.

Odpoveď: Manžel si berie veci v mojej neprítomnosti

(odpoveď odoslaná: 08.12.2015)

Dobrý deň, podľa toho, čo ste napísali, tak sa odsťahoval pred 6 mesiacmi. Tým pádom tento byt mohol stratiť pre neho charakter obydlia. To, či sa to považuje za jeho obydlie by posudzoval súd, ak by sa do bytu vlámal, ak by ste vymenili zámky. 

Ak však vymeníte zámok a je to Vaše obydli, potom násilným vstupom sa môže dopúštať trestného činu. Dokazovať jeho bývanie na inej adrese môžete svedkami. Veľakrát vidím, že sa manžel odsťahuje a manželka vymení zámok. Rozdiel je, ak sa odsťahuje sám alebo ak ho manželka vyhodí. Ak máte v byte svoje osobné veci a bojíte sa o ne, vymeňte si zámok.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Manžel si berie veci v mojej neprítomnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.