Máte
otázku?

Manžel nechce dom predať


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Manžel nechce dom predať

Dobrý deň. Od momentu nášho rozvodu, ktorý nastal 15. 03. 2017, bývame spolu v jednom dome. Môj bývalý manžel nechce dom predať a tiež nemá prostriedky na vyplatenie polovičnej hodnoty domu. Chcela by som si vyriešiť situáciu ohľadne môjho bývania. Ako by som mala postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Manžel nechce dom predať

Dobrý deň, pokiaľ dom patrí do BSM a jeden z manželov sa nechce vysporiadať dohodou, nezostane nič iné len riešiť to súdnou cestou.

Neznamená to, že súd skončí rozsudkom, pretože obyčajne sa manželia v súdnom konaní dohodnú na vysporiadaní. Výhoda vysporiadania v lehote do troch rokov od rozvodu manželstva je v tom, že sa platí na začiatku súdny poplatok 66 eur. Pokiaľ by ste sa chceli vysporiadať až po troch rokoch od rozvodu manželstva, platí sa súdny poplatok 6 percent z hodnoty požadovaného podielu, čo je obyčajne 6 percent z polovice hodnoty nehnuteľnosti, teda niekoľko násobne vyšší súdny poplatok na začiatku konania.

V konaní o BSM nie je možné požadovať predať nehnuteľnosť na dražbe. Ak sa manželia nedohodnú a žiaden z nich nebudem mať peniaze na vyplatenie toho druhého, potom súd môže rozhodnúť, že nehnuteľnosť prejde do podielového spoluvlastníctva. Až v konaní o vysporiadanie podielového spoluvlastníctva je možné rozhodnúť tak, že dôjde k predaju nehnuteľnosti na dražbe. To je krajné riešenie, ak sa manželia nevedia vôbec dohodnúť.

Exmanželovi teda pošlite najskôr výzvu na vysporiadanie a ak nebude reagovať, podajte žalobu na súd.

Trápi vás "Manžel nechce dom predať" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Manžel nechce dom predať (Spoluvlastníctvo)

Ďakujem za rýchlu odpoveď. Ešte mám jednu otázku: Akým spôsobom sa podáva výzva?

Odpoveď: Manžel nechce dom predať

(odpoveď odoslaná: 19.04.2017)

Dobrý deň, výzvu na vyporiadanie BSM je potrebné adresovať Vášmu manželovi. V tejto výzve uveďte čo všetko patrí do BSM (spoločný majetok) a akým spôsobom si predstavujete, že bude spoločný majetok po rozvode manželstva vyporiadaný. Tzn. kto sa stane výlučným vlastníkom nehnuteľnosti, v akej výške Vám bude musieť vyrovnávací podiel...


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Manžel nechce dom predať" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.