POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Manžel bez môjho vedomia zadĺžil rodinu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Manžel bez môjho vedomia zadĺžil rodinu

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o radu, ktoré kroky by som mala podniknúť, aby som ochránila seba, svoju rodinu a majetok pred manželom, ktorý nás zadĺžil. Manžel bol počas uplynulého roka na pracovnej neschopnosti s diagnózou rakoviny konečníka a momentálne je na invalidnom dôchodku, takže celú domácnosť musím zabezpečovať sama z mzdy vo výške 400 EUR. K tomu platím hypotéku 250 EUR mesačne, spotrebný úver v SLSP 55 EUR mesačne, ďalší spotrebný úver 50 EUR mesačne a spotrebný úver v Poštovej banke 65 EUR mesačne, okrem toho sú tu ešte náklady na byt 160 EUR mesačne a elektrina 25 EUR mesačne. Včera som ale našla obálku s ďalším nebankovým úverom vo výške 9000 EUR, ktorý si manžel opäť zobral bez môjho vedomia. Už nevládzem všetko toto platiť. Obávam sa, že si vezme ďalšie pôžičky bez môjho vedomia a nakoniec skončíme na ulici. Žijeme spolu v jednej domácnosti, byt máme v BSM. Ak by som sa s ním rozviedla, zaručí mi to do budúcnosti ochranu aspoň polovice majetku? Veľmi pekne vám ďakujem za pomoc, som už zúfalá.

Odpoveď: Manžel bez môjho vedomia zadĺžil rodinu

Dobrý deň, ak manžel bez Vášho vedomia zadĺžil rodinu, nezostane Vám nič iné, ako túto situáciu riešiť a to čo najskôr, pretože sa to môže len zhoršovať. Situácia sa skomplikuje, ak začnú chodiť exekúcie. Ak to ešte nie je v exekúcii, tak potom sa to dá riešiť.

Riešením je zrušenie BSM. Toto je možné zrušiť súdom počas manželstva (návrh na súd na zrušenie BSM počas manželstva) alebo rozvodom. Ak ste rozhodnutá, že sa rozvediete, tak potom čo najskôr podajte návrh.

Po rozvode sa s manželom majetkovo vysporiadajte písomnou zmluvou a nechajte zavkladovať túto zmluvu do katastra. 

Trápi vás "Manžel bez môjho vedomia zadĺžil rodinu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Manžel bez môjho vedomia zadĺžil rodinu (Rozvod)

Dobrý deň, pán advokát, situácia je oveľa horšia, ako som si myslela. Prevalili sa ďalšie dlhy, približne 15 ďalších dlhov u nebankových spoločností. Na to som prišla úplne náhodou, keďže som v banke disponentkou k jeho účtu. Vyžiadala som výpisy za posledné 3 roky a našla som tam ďalšie pôžičky, ktoré bral bez môjho vedomia. Bojím sa o strechu nad hlavou, som v zúfalej situácii. Už sme boli aj zisťovať na súde, boli v júli podané dve konania na neho, takže každú chvíľu príde predvolanie. On si ani nepamätá, čo bral, kde, kedy a koľko. Zrušenie BSM sa týka iba vzniknutých dlhov po zániku BSM, alebo sa vzťahuje aj na existujúce dlhy pred zánikom BSM? Jeho celkové pôžičky môžu byť okolo 40 000 eur, o ktorých som nevedela. Plus k tomu máme ešte hypotéku na byt, približne 31 000 eur, a spotrebné úvery, asi 8 000 eur. S týmto sme však doteraz poctivo splácali, ale manžel nebankovky už vyše roka, aký je na PN, neplatil. Toto som zistila z tých výpisov. Hodnota nášho bytu je okolo 70 000 eur. Neviem, ako sa dostať z tejto situácie. Bol by riešením darovať byt synovi, aby som skutočne neskončila na ulici?

Odpoveď: Manžel bez môjho vedomia zadĺžil rodinu

(odpoveď odoslaná: 27.09.2015)

Dobrý deň, ak budete mať zrušené BSM, potom exekúcia na Váš plat (ako manželky) nemôže prísť, pretože Váš príjem už nebude súčasťou BSM. Zrušenie BSM sa teda vzťahuje aj k dlhom po zrušení BSM.

Čo sa týka darovania nehnuteľnosti synovi, môžete to urobiť iba ak nemáte zablokovanú nehnuteľnosť exekútorom. Čo môže byť každou chvíľou. Ak sa veritelia dozvedeli, že manžel vlastní nehnuteľnosť, potom môžu tento úkon darovania napadnúť. 

Najlepšie riešenie je predať byt cez realitnú kanceláriu, potom je zmluva nenapadnuteľná. Resp. ak by bola aj napadnutá, na súde by veriteľ musel preukázať, že nadobúdateľ vedel o dlhoch. Čo nemusí vedieť, pokiaľ to budete predávať cez realitnú kanceláriu. Ak by ste to darovali alebo predali synovi, potom je dôkazné bremeno na Vás. 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Manžel bez môjho vedomia zadĺžil rodinu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.